Domowa piekarnia again: chleb głównie razowy, ale z dodatkiem:żytniej, pszennej no i z nasionami

Autorka: 11/19/2013

Cóż to był za weekend-pełen wrażeń, emocji i spotkań.. Niekończące się rozmowy przy kubku ciepłego (dooobra, wrzącego) kakao, filmie, który polecam 100% (October Baby) zasypianie na 4.. gadamy, gadamy i nagle pach! Śpimy.. :)
Długie spacery choć temp nie dopisywała, wizyta w Archikatedrze, której myślałam, że nie znam, a byłam w niej już 3 razy! :D
Na prawdę było super!
Do tego późno popołudniowe spotkanie z Angie i Anitą-krótko, ale na temat, nie było chwil, w których ktoś czułby się samotny, zażenowany obecnością drugiej osoby.. 
No i poznałam w końcu Darię! :)
A teraz czas powrotu do swoich obowiązków, nauki, i kolejnych kolosów, które to wciąż się piętrzą i piętrzą..

A co dzisiaj? Możecie brać mnie za dziwaka, ale pewna Pani kiedyś opowiedziała mi o swojej pracy w piekarni przy wyrobie chleba pszennego.. Od tamtej pory, kiedy do domu chleb zakupi któryś z członków rodziny, ja wymyślam sobie na śniadanie całkiem coś innego.. Wiem, rodzicom niezbyt się to podoba, ale nie umiem inaczej, nie po tym co usłyszałam.. Choć mamusia bardziej tolerancyjna, chleb mimo że kupuje sama woli ten domowy i pieczemy na zmianę :) Jej chlebek już znacie, choć w moim wykonaniu. A dzisiaj?

Dzisiaj trochę inny, choć kształt ten sam (aaahhh te foremki uniwersalne! :D), a smak? Bogatszy, całkiem inny przez bogaty dodatek nasion: maku, siemia, sezamu, etc..
Bardzo długo trzyma świeżość, choć chrupiąca skórka przez pierwsze 12godzin, a potem jest już tylko pyszny bez chrupania.. Bogaty w smak: w końcu ma trzy mąki, drożdże,nasion, a dużą rolę również odgrywa tutaj dodatek miodu! Ten aromat podczas pieczenia, mmm :)

Polecam gorąco, nie robi się go długo, jest prosty w wykonaniu no i wiemy co w nim jest.. :)


 Chleb razowo-żytni (przepis z Moje Wypieki)
Składniki na 1 bochenek:
-300 g mąki pszennej razowej chlebowej
-100 g mąki żytniej jasnej
-100 g mąki pszennej chlebowej
-10 g soli
-10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
-2 łyżki miodu
-340 ml wody
-80 g słonecznika
-80 g pestek dyni
-20 g maku
-40 g sezamu
-60 g lnu

-otręby żytnie

Wykonanie:

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut.
Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.

Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości.
Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać ulubionym nasionem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Wystudzić na kratce.






Smacznego!

Podobne posty

53 komentarze

  1. 340 ml wody to dosyc duzo. Czytalam kiedyś, że im więcej wody się doda, tym większe dziurki będzie miał chleb. Twój wygląda smakowicie. Nie jest za "mokry"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam o tej teorii, ale to dość duża porcja chleba :)
      Co do wilgotności: jest mokry, ale jak zwykły chleb, nie ma konsystencji zakalca, lub zbliżonej jeśli o to pytasz :)

      Usuń
  2. Domowy chlebus :) uwielbiam najbardziej na swiecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny :) jak w końcu się przeprowadzę też będę piekła <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pieczywo jest pyszne, mama kiedyś piekła, przez trzy lata (mieszkałam w małej wiosce i nie było sklepu, gdzie można by było kupić pieczywo). Wie się co w nim jest i zapach ciepłego chleba .....

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam oglądać zdjęcia domowego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki napakowany ziarenkami to ja bardzo lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze pieczywo to domowe pieczywo :) a takie z ziarenkami to już mega super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały chlebek :) piekłam go kiedyś kiedyś, muszę powtórzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały ten chlebek Ci wyszedł, mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. samo zdrowie! do domowego żaden się nie umywa

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie można się oprzeć temu widokowi :). Widzę, że na dobre zainteresowałaś się pieczeniem chleba :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie można się oprzeć temu widokowi :). Widzę, że na dobre zainteresowałaś się pieczeniem chleba :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio odkrywam uroki domowego pieczywa, choć stawiam w tej dziedzinie dopiero pierwsze kroki. Takie mocno wypełnione nasionami i ziarnami chleby smakują mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Biorę ten z makiem, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny. A dla mnie idealny bo na drożdżach nie na zakwasie. Zakwas dopiero mi się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę sobie taki domowy chleb sprawić w końcu, bo na pewno jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bochen poproszę. Podam adres:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam razowy chleb! Zgadzam sie z poprzedniczka, ze ten z makiem cudny :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo domowy chlebek ! chyba znowu muszę zacząć taki piec- zdecydowanie warto, no i ten zapach niezastąpiony :)
    no a ja w końcu poznałam was wszystkie :* miło było ;) do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  20. Tu nie ma co się zastanawiać. Tu delektować się trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda uroczo i jak wyrósł:) chcę to cudeńko!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne rzeczy gotujesz na tym blogu:)Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
  23. Moja mama uwielbia domowe chleby, muszę jej podsunąć przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja mama często piecze takie chleby, muszę jej powiedzieć aby mi taki do Wrocławia upiekła :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Chciałabym się nauczyć piec chleb orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebuś pięknie wyrośnięty, zdrowy i na pewno pyszny! Uwielbiam zajadać taki chleb jeszcze na ciepło z odrobiną masełka... nic więcej do niego nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak ja lubię takie chlebki :) Musze w końcu się sama zabrać za robienie domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  28. <333
    obserwuje
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/sunset-review.html

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo apetyczny chleb, równiutko się kroi i te ziarenka. Ach gdyby tak... trafił do mnie taki bohenek to nie wygnałabym go z chałupy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kto nie lubi domowego pieczywa to dopiero jest dziwak!
    Kocham ten aromat i sama jem tylko ten własnoręcznie robiony, na innych nie mam wpływy:)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam Twoją domową piekarnię! cuda w niej powstają :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jeszcze nigdy nie piekłam własnego chleba. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Smaczne zdjęcia, smaczny chlebek! Domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  34. też uwielbiam aromat unoszący się w domu podczas pieczenia chleba! a smak wynagrza wyczekiwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam kakao, jest w sam raz na zimne wieczory ;) A podobny (z wyglądu przynajmniej :D) chleb piecze od czasu do czasu moja mama ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jeny, taki domowy chleb jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  37. bardzo lubię połączenie razowego chleba z innymi mąkami. udany wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Chlebek na bogato, czyli zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. .. a ja jutro piec będę, oby mi wyszedł równie pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. oj musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie ma to jak takie domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja mam pytanie odnośnie chleba. Wczoraj upiekłam i kurcze się rozsypuje. Nie wiem z czego to wynika. Gdzie robię błąd. Jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  43. Nie ma to jak domowy chlebek :))

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!