Indyk z pieczonymi batatami i brukselką :) Zdrowe chipsy z batata w towarzystwie indyka i brukselki!
Witajcie!
Wiosnę czuć w powietrzu :) A pisałam do Was jak jeszcze sroga zima była.. :O Jakże ten czas leci!
Ale pochwalę się Wam, że właśnie jestem po sesji, przedostatnia zaliczona (o dziwo w 1szym terminie!) i teraz do czerwca trzeba zdążyć z pisaniem pracy :(
Także miałam mieć luźniej, miałam nadrobić zaległości, ale jak to zwykle bywa kilka dni wolnego a ja nie wiem gdzie mój czas!
Aż straszne jak to szybko wszystko biegnie :(
Ale cieszy mnie bardzo myśl o nadchodzącej wiośnie <3 znowu będzie można ulec transformacji z bałwanów do szybkiego ubrania butów i migusiem na zewnątrz! A nie: kurtka, czapka, szalik... a no i rękawiczki! Albo trzy pary skarpetek :D
To nie tak, że zimy nie lubię- oczywiście, że kocham, ale lato jest ciepłe <3
I to chyba najbardziej mnie przekonuje ;)
Poza tym zimą często ludzie smutni są, czego nie rozumiem, ale niestety i tak bywa.
A wiecie, że wczoraj były ostatki? Ja niestety nie ogarnęłam tego, ale bywa i tak :D Zresztą słaba ze mnie imprezowiczka.. chyba za stara już jestem ;)
Ale zbliża się Post i wiosna..
Co wy na to, żeby w tym okresie zadbać o siebie? Jeść dobrze i zdrowo, sprawiać sobie przyjemności w postaci pysznego jedzenia, dobrego treningu i wyśmienitej regeneracji?
Czas zadbać o siebie, aby przesilenie wiosenne nie dało nam w kość!
Bo jak to tak wkroczyć zmęczonym w cudowny okres rozkwitania całej przyrody, natury? My też wtedy musimy rozkwitnąć! :)
Dlatego dzisiaj chce podrzucić Wam pomysł na lekki, pożywny i bogaty w witaminy obiad :)
A już niedługo inny post, tematycznie dotyczący dietetyki :)
Co Wy na to, piszecie się? :)
A teraz przechodząc do tematu postu..
Otóż sprzedaje Wam przepis na soczysty sznycel z indyka w towarzystwie chrupkich chipsów z batata i... tak, tak! zielonych, znienawidzonych przez nas kulek zwanych BRUKSELKĄ!
Oh, boziu.. ależ ja mam z nią wstrętne wspomnienia.. duże, rozgotowane kulki w mojej ulubionej zupie warzywnej.. bleee!
I zawsze tak straszyły z półki, kiedy dzielnie nabierałam pieczarek do siatki.. a one patrzyły tym swoim zielonym wzrokiem! :O
Ale wszystko zmieniło się za sprawą.. jednego przepisu i jednego systemu ich przygotowywania :)
Żadna ugotowana, żadna pieczona w piekarniku! Nic z tych rzeczy!
Wystarczy odrobina masła klarowanego, przepołowiona, albo listkowana brukselka, cebulka lub pieczarka i voila! Najlepsze połączenie, które zasmakuje każdemu, podkreślam, KAŻDEMU kto jej nie lubi, nie może patrzeć i w ogólnie- Karolina bądź już cicho :D
Potwierdzone na milionach osób :D
Także zabierajcie się za tworzenie pysznego obiadu, bo wiosna jest coraz bliżej, a ochota na dobre jedzono jest zawsze :)
Kto się odważy? Chwalcie się! :)
Indyk z brukselką i pieczonymi batatami
Składniki:-1 sznycel z indyka (ok 80-90g)
-batat
-1-2 garści brukselki (świeżej lub mrożonej)
-1 średnia cebula
-6g masła klarowanego
-6g oliwy z oliwek
Przyprawy:
-sznycel: pieprz, papryka czerwona, zioła małgorzatki, naturalna "wegeta", majeranek
-batat: czosnek, pieprz, przyprawa do ziemniaków, naturalna "wegeta"
-brukselka: majeranek, pieprz, naturalna "wegeta"
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić jak chipsy. W misce posypać je przyprawami, wyłożyć na blaszkę i polać oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Indyka natrzeć przyprawami, umieścić w piekarniku obok batatów. Piec ok 15 minut.
Brukselkę pokroić na pół (jeżeli mrożona), lub polistkować (jeżeli świeża).
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Rozgrzać na patelni masło klarowane i wrzucić brukselkę wraz z cebulą, dusić na małym ogniu z przyprawami.
Wszystko podać jednocześnie.
Smacznego!
19 komentarze
jaka pychotka:)
OdpowiedzUsuńNa wiosnę też planuję parę zmian, nie czekam do wiosny, zaczynam od dziś:)
O, ja właśnie należę do tych, co od dziecka brukselki nie lubili, więc bardzo mnie ciekawi, czy rzeczywiście by mi ona w takiej formie zasmakowała :)) Wyzwanie przyjęte! :D
OdpowiedzUsuńLubię takie obiadki☺
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się to jedzonko prezentuje :) Bataty i indyka chętnie podkradnę, ale za brukselkę jednak podziękuję ;D
OdpowiedzUsuńahh ja też mam zawsze wielkie plany kiedy tylko na horyzoncie pojawia się kilka wolnych dni- ale one mają to do siebie że uciekają z prędkością swiatła xD dlatego rozumiem cię doskonale.
OdpowiedzUsuńI też już nie mogę doczekać się zrzucenia kurtek choć forma jeszcze nie taka jaką chciałabym mieć xD Ale nadchodzące ciepełko motywuje! Dlatego czekam na dietetyczne notki!
A ja uwielbiam brukselkę! Gotuję ją na parze i tylko lekko solę i wcinam! ale najbardziej lubię właśnie taką lekko rozgotowaną w zupie:) za to do pieczonych batatów w życiu się nie przkonam! o niebo lepsze są dla mnie takie uparowane:):)
pozdrawiam!
Gratuluje zdania sesji. Takim obiadem wcale bym nie pogardziła, a brukselkę uwielbiam w każdej postaci
OdpowiedzUsuńbataty i brukselka i do tego indyk... raj <3
OdpowiedzUsuńmam totalną awersję do brukselki, ale lubię indyka i wprost uwielbiam bataty :D ja bym użyła cukinii lub bakłażana. świetny przepis, a ja taka głodna tu siedzę :D
OdpowiedzUsuńa ja nie mam żadnych wstrętnych wspomnien z brukselką ;) moje dziewczyny jednak nie przepadają, także chyba coś w tym jest ;)
OdpowiedzUsuńTo co ugotowałaś to moje smaki. Tak więc obiad jakby dla mnie. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Wspaniale. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńpowoli przekonuję się do brukselki :) obiad wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę i uwielbiam pieczone bataty :) I jaki ładny masz talerz :)
OdpowiedzUsuńMam takie same wspomnienia z brukselką - zupa jarzynowa i rozgotowana :)
OdpowiedzUsuńAle, ale w takiej postaci wygląda bardzo apetycznie, odmienia wszelkie złe brukselkowe wspomnienia :)
Pychota obiad!
OdpowiedzUsuńZ takim towarzystwem chętnie spędziłabym czas. Pysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńPycha obiad! Powoli przekonuje się do brukselki więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad,bataty uwielbiam, ostatnio zajadam się nimi co chwilę D
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!