Pod truskawką ser z mango skrył swe lica- próbujcie i zatracajcie swe oblicza! :)

Autorka: 12/10/2015

Witam, witam!
Kochani- żyję, mam się dobrze, jedynie co to trochę zmęczona już jestem.. i przykro mi, że ponownie znikłam na dłużej..! Nawet nie wiecie ile razy zbierałam się, aby napisać coś do Was, ale to tutaj coś wyskoczyło, to tam coś wypadło i to tak...
Jak tam u Was? :) Wiecie zapewne, że mamy już grudzień.. i tak niewiele czasu pozostało do świąt!
O ja.. a ja ani trochę nie mogę tego przyjąć do wiadomości.. ani trochę..
Te święta najprawdopodobniej będą najdziwniejszymi Świętami w moim życiu.. Nie wiem, czy nie najbardziej smutnymi?
Zawsze niestety muszę być zdana na jakąś rozłąkę.. jak nie jeden rodzic, to drugi.. Gr.. już nie pamiętam w ogóle kiedy miałam możliwość wspólnych, całą rodziną Świąt!
To trochę smutne.. trochę demotywujące.. Szczególnie, że w tym razem to na mnie spada odpowiedzialność przygotowania tych Świąt- ugotowania, upieczenia.. 
Jakoś zawsze robiła to mama- oczywiście byłam przy niej, ale.. jednak to ona doprawiała farsz, to ona zagniatała ciasto na uszka.. to ona wiedziała jak ugotować piękny, intensywnie czerwony barszcz!
A teraz robić mam to ja.. Czy podołam? Czy chce podołać? Przecież każdy z nas jest niezastąpiony..!
Ech.. zobaczymy co to będzie.. 
Najwyżej będziemy jeść różowy barszcz, twarde ciasto pierogowe.. ale będziemy ;)
Bo liczy się radość, chwile dla nas, bez obowiązków i gonitwy, prawda? :)

Ech.. koniec przynudzania, bo to nie o to mi tutaj chodzi! :)
Tutaj macie trafiać do krainy pachnącej cynamonem, z domieszką zdrowej kaszy i warzywa, a co! :) Nie no żarty żartami, ale dzisiaj nie będzie całkiem "fit", ani z małą ilością węglowodanów..
Dzisiaj chce Wam pokazać przepyszny deser-ciasto.. :)
Dla mnie było to pyszne połączenie..
Delikatny sernik, ukryty w smaku mango..
Lekko kwaśne słodkie truskawki, które przykrywały warstwę żółtą..
Kruchy spód z ciasteczek- idealnie komponujący się z resztą..
Całość?
Całość tworzyła genialny deser, orzeźwiający, lekki, ale nie piankowaty (bo piankowatych deserów to ja nie lubię.. a już "Ptasiego Mleczka" w ogóle!!)..
Całość pozwoli przenieść się nam na wakacyjny hamak.. do miejsca, gdzie słońce grzeje nam w twarz, gdzie wieje delikatna bryza morska.. gdzie czeka nas tylko błogi spokój i relaks..
Uwierzcie mi, że dla tej chwili warto stworzyć to cudo.. :)
I oczywiście zjeść w wolnej chwili, a nie kiedy musimy pędzić dalej..
Wiem, wiem- ciasto dla Was zapewne w ogóle nie pasuje do grudniowej atmosfery, ale właśnie nie..
Ja ku przekorze przygotowałam go- by przywołać szczęśliwe chwile, by zatracić się choć na chwilkę..
I to polecam Wam!
Uwierzcie mi- nie pożałujcie sekundy zmarnowanej na jego przygotowanie :)
To co.. może się skusicie? :)


Deserowe ciasto z mango i truskawkami (Inspiracja Moje Wypieki)

Składniki:
Spód
-150 g ciastek owsianych lub zbożowych
-30 g masła, roztopionego
Warstwa mango
-2 sztuki dojrzałego mango
-2 łyżki soku z cytryny
-100 g cukru
-250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
-150 ml kremówki 30%, schłodzonej
-5 łyżeczek (20 g) żelatyny w proszku
Warstwa truskawkowa
-250 g truskawek
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-12 g (3 łyżeczki żelatyny)
-100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej


Wykonanie:
Spód
Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować tortownicę o średnicy 24cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia i założyć obręcz.
Na spód wysypać masę ciasteczkową i dokładnie ugnieść na spodzie, aby wszędzie była równa warstwa.
Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.
Warstwa mango
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Mango obrać, zmiksować z sokiem z cytryny do otrzymania gładkiego puree - będzimy potrzebować około 500 ml puree.
Przełożyć do garnuszka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, pogotować przez pół minuty.
Zdjąć z palnika, do jeszcze gorącego puree dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.
W misie miksera dokładnie rozetrzeć lub zmiksować zmielony twaróg.
Dodać przestudzone puree z mango i zmiksować do połączenia (nie może być grudek).
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do sztywności.
Dodać do mieszanki z mango i delikatnie wymieszać do połączenia.
Gotową masę serową równo wyłożyć na spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa truskawkowa
Truskawki odszypułkować, zmiksować z sokiem z cytryny na puree.
Dodać cukier, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Gorącą żelatynę wymieszać z jeszcze ciepłym truskawkowym puree, do połączenia.
Odłożyć do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić.
Delikatnie wymieszać z przestudzonym puree truskawkowym.
Mus truskawkowy wyłożyć na warstwę mango, wyrównać.
Schłodzić przez minimum 4 godziny.
Przechowywać w lodówce. 









Smacznego!

Podobne posty

41 komentarze

  1. Ja chętnie zjadłabym taką porcję ciasta. Bo pysznie wygląda takie puszyste i mus z mango i ta masa truskawkowa kuszą swoim wyglądem. Po prostu pysznie.
    P.s. Karolinko, odpędź smutki.... :)Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jaki pyszne te ciasto. Bardzo lubię takie owocowe kompozycje na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i ciekawie :)
    Życzę Ci, aby Twoje święta mimo wszystko były udane, na pewno ze wszystkim dasz radę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mango to ja poproszę<3
    Zawsze możesz przyjechać do mnie na Wigilię i niczym się nie przejmować; DDD

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie coś dla mnie :) o ile lodów o smakach owocowych nie lubię, to ciasta bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszne ciacho :)
    A świąt życzę Ci naprawdę spokojnych, radosnych i smacznych w przygotowaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciacho i ta patera....chcę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dasz radę z Wigilią, trzymam kciuki :) A ciasto jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że jednak Twoje święta będą pełne radości, bez względu na wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie wygląda bajecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kochana, jestem pewna, że dasz radę!trzymam kciuki za Ciebie, spędź cudownie te święta w gronie bliskich :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana - przykro mi z takiego obrotu spraw, ale na pewno dasz radę... Nie poddawaj się i nie wątp w swoje możliwości :) jesteś silna, mądra, wytrwała - pamiętaj o tym ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym lico o smaku mango. Obrazisz się za lekkie wybrzydzanie i oddzielanie warstw? :D Jak tak, to zjem całość, bo truskawy też wielbię.

    OdpowiedzUsuń
  14. będzie dobrze :)
    A sernik kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda na lekki i pyszniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe ciasto. A święta będą udane i miłe. Wierzę, że dasz radę.

    OdpowiedzUsuń
  18. No pewnie, że dasz radę - w końcu jesteś blogerka kulinarna;-) A co do pierogów to spróbuj zrobić ciasto z kefirem - proste, łatwe w obsłudze i super miękkie:-)
    Deser pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. trójkolorowa rozkosz ! dasz radę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Widzę, że teraz to każdy zabiegany ;) Ja nie śpię po nocach, bo mam tyle roboty :/
    Mango i truskawka? To musi być mega combo!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojj, ten sernik jest cudowny :) Nie martw się, na pewno i te święta będą wyjątkowe, w pozytywnym sensie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Na pewno sobie poradzisz i wszystko będzie pyszne, a ciacho rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  23. zatracę szybko swe oblicze by mango odkryć lice ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dasz radę! Świetne połączenia smaków, bardzo chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajne, wakacyjne smaki w grudniu - to mi się podoba! :) Udanych Świąt spędzonych w miłej atmosferze! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale to musi być dobre! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. To ja też poproszę kawałek :D
    a z Wigilią dasz radę- kiedyś musi być ten pierwszy raz:)
    pozwodzenia

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj, przydałaby się kawka i mogę zasiadać do degustacji tego pysznego ciasta :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Jestem pewna że sobie poradzisz bez problemu :D Dowodem na to jest ten pyszny torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  30. matko bossskooo, żeby mi takie równe ciasta wychodziły :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Patrząc na Twoje ciasto, na pewno dasz sobie radę ze świętami :) Moja mama, żeby mieć piękny i czerwony barszcz, dodaje torebkę gorącego kubka ( barszczyku oczywiście ). Trzymam kciuki za udane święta :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cały czas czarujesz w tej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  33. jak dla mnie rewelacja! :) kocham sak mango :)
    a w świętach przede wszystkim liczy się ta magia :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale cudo ! Mango i truskawki to połączenie idealne, kojarzy mi się z latem :) Trochę lata w środku zimy <3

    OdpowiedzUsuń
  35. Połączenie rewelacyjne :)) Super :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!