Kraina musztardą i miodem płynąca schaba nam przyrządziła!

Autorka: 3/31/2015

Witam ja Was serdecznie! Jakże mijają Wasze dni?
Na blogach widzę, iż królują już świąteczne tematy- ciągle przepis na babkę, na faszerowane jajka..
A ja co? A ja nawet nie kojarzę, że Święta idą.. ot co! :) Mój świat to teraz studia i kurz, pył oraz zapach świeżej farby.. Mam nadzieje, ze chociaż zdążymy ze wszystkim do Wielkiej Soboty, haha :)
Chociaż, uwaga! Podobno ma padać śnieg- także tego- choinki nie chowajcie, będzie jeszcze można ubrać :D
Nie no, miejmy nadzieje, że obejdzie się bez, a wręcz odwrotnie- temperatura na plusie i pięknie świecące słońce nam potowarzyszy.. :)

Zazwyczaj mam tak, że nie przygotowuje żadnych potraw świątecznych wcześniej, żeby nie robić fallstar’tu.. :) Taka moja logika, cóż począć.. Dlatego u mnie wielkanocne przysmaki najprawdopodobniej dostaniecie po Świętach.. :D Teoretycznie można powiedzieć- musztarda po obiedzie, ale, ale!
Przecież przepisy stąd nie znikną- śmiało możecie wykorzystać je na przyszły rok, oo! :)
Chociaż nie ze wszystkim tak jest.. Bowiem dzisiejszy przepis idealnie nada się na Świąteczny obiad- zachwyci każdego..
W zamrażarce „zalegał” mamie schab dość potężny, dość mięsisty. Cóż, więc począć?
Zwyczajowego kotleta tłuc kolejny raz nikt nie miał ochoty..
Dlatego poszperałam w zakamarkach Google i powiem Wam, że.. znalazłam genialny pomysł na wykorzystanie takiego kawałka mięcha!
Poszłam do mamy, zdjęłam jej zmartwienie z ramienia- zajmę ja ci się tym mięskiem- mówię i tak też czynię :D
Powstał bardzo soczysty, genialnie doprawiony schab zamarynowany w musztardzie i miodzie..
Ta skorupka, która powstała na wierzchu- najlepsza! :)
Myślę, że dużą rolę gra tutaj również zielony pieprz- cóż to za dobrodziejstwo! Nadaje idealnej pikantności i aromatu.. Całkowicie odmienny od tego czarnego, klasyczne.
Podany z ziemniaczkami i ulubioną surówką zapewni zwycięstwo gospodyni :D 


Gorąco polecam, bo tak dobrze doprawionego schabu nie jadłam już bardzo długo :) 

Schab w musztardzie i miodzie

Składniki:
- schab z kością lub bez
-pół słoiczka musztardy sarepskiej
-3 łyżeczki miodu
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżeczki oleju/oliwy
-pieprz zielony niemielony (ważne!)
-sól

Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć. A następnie naciąć górną powierzchnię na styl kraty.
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
Pieprz pokruszyć w moździerzu.
W średniej miseczce wymieszać: musztardę, miód, sok z cytryny, olej oraz czosnek i ¾ pokruszonego pieprzu.
Mięso natrzeć solą, a następnie wyłożyć na niego równomiernie całą marynatę. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem posypać pozostałym pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec przez 15 minut, a następie zmniejszyć do 170 stopni i piec tyle godzin ile ważył schab.
Gdy schab będzie już gotowy, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim mięso na 15-30 minut, aby soki równomiernie rozeszły się w mięsie- bardzo ważne, aby nie kroić go od razu! 








Smacznego!

Podobne posty

46 komentarze

  1. Pieczony schab zawsze zajmował u mnie pierwsze miejsce. Ale rodzinka mówi, że za suchy. Więc dla nich piekę inne mięsiwa a dla mnie schaby na różne sposoby. Tak pieczonego w musztardzie i miodzie nie robiłam, ale cóż to, wszystko przede mną. Schabik wygląda bardzo smakowicie, skórka pięknie upieczona... oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na to co za moim oknem coraz bardziej wierzę w białe święta -chociaż któreś:)
    Lubię takie musztardowe skorupki na mięsku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wypróbuję, bo wygląda mega, muszę tylko gdzieś wypatrzeć pieprz zielony, a że jestem chwilowo uziemiona w domciu to trochę to potrwa

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to połączenie musztardy i miodu - do schabu idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja. Taki schabik jest pyszny na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny ten schabik, taki musztardowo-miodowy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna skorupka :) Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to mięsko wygląda kusząco. Super przepis i fotki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ten schab bardzo dobrze nadaje się na świąteczny stół, ja bym nim nie pogardziła :))

    OdpowiedzUsuń
  10. znam taki schab, bardzo pyszny :) najważniejsze, że nie suchy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. chętnie wypróbuję ten przepis. już dawna mam ochotę na jakieś -pieczone mięsko w innej formie. i coś czuję, że to będzie dobrze pasowało:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż paluszki się wyciągają same, po tę chrupiącą skórkę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ta chrupiąca skórka musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetyczny! Z tą musztardową skorupką musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Z taką skórka kusi i to bardzo :) palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja jem schab zamiast wędlin, do chleba, najcześciej na zimno, ale szczerze mówiąc, wolę wołowinę. Chociaż ten jest na pewno bardzo dobry...
    Koło mnie mieszkają ludzie, którzy mają cały czas choinkę i w weekendy zapalają lampki - obserwuję to jak chodzę z psem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojej, tyle przypraw! Jak dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie mięcho to ja rozumiem<3

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda bardzo apetycznie :) oby te święta jednak nie były białe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja też w ogóle nie kojarzę, że idą święta :P I mam nadzieję, że nie powtórzy się ta zima na Wielkanoc z przed 2 lat, kiedy to ulepiłyśmy z siostrą bałwana :P

    A schab, jak każde inne mięso to w ogóle do mnie nie przemawia :P

    OdpowiedzUsuń
  22. MNIAM! Uwielbiam taki dobry, soczysty kawał mięcha! <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Boski, chowam przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ to wygląda smacznie, przepis dodaję do ulubionych!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo przystojny. Jak go nie zapisać!

    OdpowiedzUsuń
  26. U nas wczoraj śnieżyca była taka była, że hej;-( A jakież było moje zdziwienie jak w oknie jednego z domów zobaczyłam choinkę z lampkami świecącymi;-) A szynka fantastyczna, zapisałam i wrócę po nią:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. wielbię szczerze połączenie musztardy i miodu :3333

    OdpowiedzUsuń
  28. Pozwól, że ukradnę ci ten przepis, bo tak wygląda apetycznie twój schabik, że muszę sama takie cudo wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacja! Schabik cieszy oko, a podniebienie pewnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  30. U mnie choinka dawno uschła ... :) Pieczyste, ładnie zarumienione! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ło matko! Jaki apetyczny! Wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam połączenie miodu i musztardy :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetna marynata, schabik palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Musiał być pyszny ten schab. Ja tez podzielam twoje zdanie co do potraw świątecznych.

    OdpowiedzUsuń
  35. Połączenie miodu i musztardy zawsze jest pyszne, a domowe wyroby cenię podwójnie zwłaszcza na Święta:))) zjadłabym kawałek..

    OdpowiedzUsuń
  36. Wszystko co lubię, musi być pyszny, bo wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  37. Idealny, a połączenie miodu z musztarda wyjątkowo korzystnie wpływa na walory smakowe wszelakich mięs. Cudownych świat w towarzystwie rodziny i przyjaciół bo o stół jestem spokojna - będzie przepysznie - nie może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wspaniała alternatywa dla kotleta ;) Musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. A tego schabu to mniej więcej ile na tą porcję marynaty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj taki schab ma około 1kg-1,5kg :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  40. Witam.
    Wygląda pysznie!!! Pieczesz na soli pod przykryciem, czy w rękawie, czy w otwartej brytfance ???
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. czy można zamienic pieprz zielony niemielony???

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!