Zrolowane dobrze zgrane-jeżynowe jakże udane.. :)

Autorka: 9/08/2014

Jest wrzesień jest i post! Hah, uda mi się teraz, uda :D nie opuszczę Was, albo chociaż postaram :)
Bo wiecie- obowiązki obowiązkami, ale mimo iż piekę, iż siedzę w tej kuchni to odświeżam stare przepisy, które najbardziej cieszą się powodzeniem :)

W kalendarzu wybił już wrzesień- pierwszy miesiąc kojarzący się z jesienią. Pierwszy, który zwiastuje niskie temperatury, deszcze, opadające liście i nadchodzącą chandrę.. Pierwszy, który zmusza dzieciaków do wczesnego stawania, a studentom przypomina, że jeszcze tylko miesiąc i kolejny semestr się zacznie.. :)

Będąc w Polsce pewnie kisiłabym ogórki, smażyła powidła i robiła sałatki do słoików..
Będąc w Anglii jem (nadal!) świeże truskawki, jeżyny.. gotuję kompot, robię leczo i zajadam najlepsze pomidory świata.. słodkie,  mięsiste i jędrne :)
Tak wszystko miesza się w moim zegarze biologiczny, że aż dziw iż nie dostałam kręćka :D

Widziałam ja nawet, że upolowaliście już dynię! O la, la.. cuudowne to uczucie, co? :)

A ja właśnie będąc w temacie letni, a jakże.. Upiekłam pyszną, jakże idealną roladę..
Jak powstał pomysł? Śmiejcie się, śmiejcie..
"Siedząc" w pracy- musiałam wykładać panetki- zajęcie chwilowo nudne, chwilowo zajmujące (że to tak ujmę!:D ).. Tak więc myślałami starałam się odbiec od chwili obecnej i zabiegłam..
Do rolady, do bitej śmietany i owoców.. owoców, które `zbierałam dzień wcześniej: jędrne, ciemne i takie soczyste!
Sama osobiście nie jestem fanką biszkoptu (chyba, że cienkiego), ani bitej śmietany (chyba, że domowa i nie za słodka..), ale owoce pod każdą postacią i w każdej chwili! :)
Wiem za to, że moja mama kocha biszkopt, kocha bitą śmietanę i owoce..
Dlaczego więc nie sprawić jej przyjemności? Nie zrobić deseru, który po obiedzie osłodziłby życie? :)

Pamiętając plan z pracy, zakasałam rękawy i wyszła!
O dziwo i ja zostałam jej małą fanką.. biszkopt idealnej grubości, bita śmietana słodka, ale przełamana lekką kwaskowatością jeżyn.. Słodko-kwaśne połączenie.. chyba nigdy się jeszcze nie zawiodłam, a wy? :)
Rolada robiona dwukrotnie: ze świeżymy owocami i dżemem.. obie wersje boskie, obie idealne..
Nic lepszego na niedzielę NIE przewiduje..

Rolada biszkoptowa z jeżynami

Składniki:
Biszkopt:
-3 jajka
-50g cukru
-40g mąki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa:
-400ml śmietany kremówki 30-36%
-3 łyżki cukru pudru
Masa owocowa:
-400g świeżych jeżyn
-150g cukru
-opcjonalnie: dżem porzeczkowy

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po uzyskaniu sztywnej piany dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąk wraz z proszkiem.
Dodać do masy jajeczne i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15min.
Gotowe ciasto wyjąć z pieca, gorące oddzielić od papieru i zwinąć w ręcznik kuchenny.
Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie jeżyny opłukać, umieścić w garnku i podsmażyć razem z cukrem jak konfiturę. Jednak  nie można zbyt długo, aby nie była za gęsta.
Gdy biszkopt i konfitura ostygnie ubić śmietanę kremówkę wraz z cukrem na sztywną pianę.
Biszkopt rozwinąć, nałożyć gotową, zimną konfiturę lub dżem z porzeczek, następnie wyłożyć ubitą śmietanę, pozostawiając 2cm margines wzdłuż dłuższego boku, a następnie całość zawinąć w roladę.
Posypać cukrem pudrem, gotowa do spożycia. 







Smacznego!

Podobne posty

44 komentarze

  1. ta rolada kojarzy mi się od razu z popołudniami u babci, często u niej bywała :)
    ja to jestem już przestawiona na jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka słodka :) Jak ja kocham jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jakoś za roladę nie mogę się zabrać ;p Twoja za to świetnie wyszła! Jeżyny w niej przemawiają do mnie najbardziej :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to ja mogę zaczynać każdy tydzień :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszelkie rolady, takiego zestawienia jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! nigdy nie robiłam rolady! Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada, jedno z najprostszych i najszybszych ciast a jednak za każdym razem daje świetny efekt :D Jeżynki przełamujące słodycz bitej śmietany do mnie przemawiają!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w tegorocznych przetworach kilka słoiczków dżemu jeżynowego... Dobrze, że podsunęłaś mi ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna rolada! Widziałam jeszcze w sklepie truskawki i jeżyny - pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeżyny mają magiczny smak, fajnie, że podałaś taki smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i widzisz, jak to w pracy można wymyślić pyszne rzeczy?; DD

    OdpowiedzUsuń
  12. Biszkopt, jeżyny - pycha :) Nie wiem czemu podczas mojej "cukierniczej kariery" nie zabrałam się za roladę - takie ciacha w wersji rozłożonej pojawiają się często w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to musiało być pyszne bo wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Siedzę głodna w pracy i myślę o przerwie (i bananowej owsiance na obiad), a Ty mi tu z roladą... Ale jaką boską *.* Uwielbiam rolady! Genialne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Delikatność ,tylko to słowo mi się nasuwa ,jak patrzę na to cudo.

    OdpowiedzUsuń
  16. Są jeżyny, jestem ja! Szykuj się na moje odwiedziny! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to będzie nas już dwójka , bo uwielbiam te jeżynki no i jeszcze truskawy <3

      Usuń
  17. Bita śmietana i jeżyny, czego chcieć więcej ... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rolada pierwsza klasa! :) Podoba mi się, szczególnie ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja kocham takie rolady! szkoda że nie mogę jej teraz zjeść :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę przyznać, że rolada bardzo mnie kusi, bo ciasto (biszkopt) upiekłaś jak należy, śmietana też musi być. Oczywiście:) Pysznie u Ciebie i tak słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Łożesz matko - tego mi potrzeba:))

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam rolady biszkoptowe! są taaaakie delikatne <3

    OdpowiedzUsuń
  23. świetnie Ci wyszła rolada:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bita śmietana tylko wtedy gdy się samemu ubije ze śmietany kremówki.A rolada pychota pod każda postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam, ale mi narobiłaś smaku. Super roladka i moje ulubione smaki :-) kradnę kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojejku wygląda smakowicie!;) Zjadłabym takie cudeńko teraz;D

    OdpowiedzUsuń
  27. Taka sama jest w mojej cukierni, właśnie przez tą roladę często tam wchodzę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I jakże pyszne zapewne :D Zapisuję przepis, nazbieram jeżyn i będzie cudeńko :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Tych pomidorów to Ci zazdroszczę... Rolada uwodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Taka prosta, a pyszności cała masa!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale pyszności, gdyby nie moja dieta, to juz do Ciebie jadę :) :P

    OdpowiedzUsuń
  32. Prześliczna ta rolada! I pełna jeżyn, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Po proszę kawałek! Albo od razu dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ależ śliczna :)
    Ja ostatnio wymyśliłam babeczki wracając ze szkoły do domu - czasem jak się puści wodze fantazji, to przychodzą świetne pomysły do głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wspaniała! Porywam kawałeczek do kawki ;)!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!