Tortu dostać nie chce, ale zjeść-owszem! Zielony stwór nadciągaaaaaaa!

Autorka: 5/11/2014

Ups.. Wcięło mnie! Ale tyle się dzieje, tyle dobrego i niedobrego! Równowaga musi być zachowana, więc nie można przeżywać złego, a cieszyć się wszystkim radosnym :) Staram się wyznawać tą zasadę, ciężko? Owszem, ale nikt nie powiedział, ze będzie łatwo :)

Poza tym-kochani, pogoda dopisuje! Jakże więc można tak sobie smutki stwarzać? Byłoby to co najmniej zaprzeczeniem pozytywizmu, radości i.. Salvadora! :)
Ale kurka.. Zbliża się sesja.. Konferencja! Haha... wszystko na raz, jasne, więcej się na głowę nie dało wziąć :D
A co u Was? Jak maj? Podoba się? Grillowanko dalej trwa? Maturzyści-kończcie wreszcie i obijajcie się! To te najlepsze wakacje? :) Zależy od Was, jedyne, co potwierdzę, to że najdłuższe, które przelecą szybciej niż wszystkie inne :D

Co ja Wam dzisiaj chce? Co dzisiaj podarować, na co Was skusić? :)
Otóż.. Weekendy spędzam u siebie, w domku, tych najlepszych "4 kątach", które pasują idealnie do mnie, do których pasuje idealnie ja..W tych 4 kątach czuje się jak ryba w wodzie? łyżeczka w cukrze? A może banan w maśle orzechowym?
Albo przynajmniej coś pomiędzy! :) I w te dni zazwyczaj kuchnia jest całkiem moooojaaaaaaa, haha! Mroczny śmiech wiedźmy się ujawnia..
Dlatego korzystam ile mogę! A poranna wizyta na miejskim targowisku tylko zachęca do kombinacji, do tworzenia z natury.. (hah, mogą mi płacić za teksty do reklam.. Almette, czy ktośik.. :D, no chyba, ze się przeceniam :( )
I tak też było wczoraj.. Wybiła godzina 6, ja dzielnie bez budzika wstałam.. Wsiadła w autko i myknęłam, by przechadzać się wąską ścieżką między jednym stanowiskiem, a drugim chłonąc rozmowy sprzedających, kupujących-tak wszyscy sobie znani.. :) chłonąc wszelkie zapachy, tak różne! Bo przecież tutaj rabarbar, tam rzodkiewka i pomidory, ooo! A tutaj pan wymachuje świeżo ściętym, przed wschodem słońca, szczypiorkiem.. AAhhh!! Siódme niebo kucharza.. :)
I wtem ujrzałam i jego! Wielkie, pięknie zielone liście.. Jeszcze z kropelkami nocnego deszczu... Szpinak!
Tak, dzisiaj jest dzień by coś z nim przygotować! Nie myśląc ni chwili zakupiłam i już pędziłam w podskokach w stronę auta-na pewno coś zrobię! Pierogi, tarta.. Wszystko pyszne :)
Ale kiedy przyszedł czas obróbki wstępnej tego cuda (tak udziela mi się HACCAP i technologia.. ), pomyślałam, że nie.. Dzisiaj nowość!
Naleśnikowy tort! Dlaczego nie?
Odkąd naleśniki przewracam w całości (aaaa!!! Przewracam, przewracam-mam nawet filmik :D ale chyba nie czas na chwalenie się?) muszę korzystać, bo jak to tak? :)
I zrobiłam..
I wyszło..
I smakowało..
Ale jaaaaaaakkk!! Mniam! Naleśniki zrobiły się chrupiące po bokach, miękkie w środku... Kurczak puścił aromat do szpinaku, szpinak puścił sok i oplótł kurczaka.. Totalna harmonia..Totalne połączenie smaków..

Mało? Nie przekonałam do końca..?
Dodajcie sobie do tego domowy sos czosnkowy... Białe, płynne "coś" spływające na całość?
To jak pianka na kawie.. Bita śmietana na gofrze..
I co, chcecie?
Tak myślałam... :)




Tort naleśnikowy ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:
Ciasto:
-150g mąki żytniej
-50g mąki pszennej
-200ml mleka
-2 jajka
-szczypta soli
-ok 200ml wody mineralnej
Farsz:
-1kg szpinaku
-1 pierś z kurczaka
-60g sera (ulubionego)
-30g pomarańczowego sera cheedar
-gałka muszkatałowa
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-przyprawa do kurczaka, wegeta, papryka czerwona, pieprz ziołowy, przyprawa cygańska, czubrica
Sos czosnkowy
-200g jogurtu naturalnego
-4 ząbki czosnku
-sól morska, pieprz czarny

Wykonanie:
Jajka wraz z mlekiem roztrzepać na jednolitą masę. Dodać mąki i sól. Wymieszać. Następnie dolewać wody do uzyskania pożądanej, naleśnikowej konsystencji.
Smażyć na posmarowanej pędzelkiem patelni z obu stron, do zrumienienia.
Szpinak opłukać.
Czosnek podsmażyć na maśle, dodać do niego poszarpany szpinak. Dusić, aż woda ze szpinaku wyparuje. Doprawić wegetą, gałką muszkatałową, pieprzem ziołowym, czarnym.
Następnie dodać sera żółtego, wymieszać.
W tym czasie pokroić również w drobną kostkę kurczaka. Podsmażyć na teflonie wraz z przyprawami.
Następnie dodać do szpinaku i wymieszać.
Na spód od tortownicy nałożyć jednego naleśnika, na to cienką warstwę nadzienia, następnie naleśnika, ponownie nadzienia i tak do skończenia naleśników i nadzienia. Wierz posypać startym, pomarańczowym cheedarem.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni i piec w nim tort ok 15 minut.
W tym czasie czosnek zblenderować z 50g jogurtu. Następnie dodać reszte jogurtu, przyprawy i wymieszać.
Gotowy tort podawać z sosem czosnkowym.








Smacznego!

Podobne posty

40 komentarze

  1. Uwielbiam Twoje wpisy, naprawdę :) Świetny tort :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalnie mnie kupiłaś tym przepisem! Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, a Ty nawet tort z nich stworzyłaś *o* Pomysłowo i to bardzo! Sos czosnkowy do wszystkiego mi pasuje haha :3

    Och nawet tak nie strasz, że moje najdłuższe wakacje w życiu szybko się skończą ;pp

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten wiosenny czas , kiedy pojawiają się nasze polskie perełki , ale najbardziej już nie umiem się doczekać sezonu truskawkowego i zajadania się kilogramami truskawek *.*

    Torcik naleśnikowy robiłam kiedyś na słodko ale na wytrawnie też z chęcią spróbuję , bo uwielbiam połączenie szpinaku z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie ten kurczak.. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast kurczaka tofu i już :D ahhh szpinak, naleśniki, sos czosnkowy - strasznie mi ochoty na takie smaki narobiłaś :)

      Usuń
  5. Wiesz- uwielbiam czytać Twoje posty:)
    i tym mnie właśnie przekonałaś, choć za szpinakiem nie przepadam ( w przeciwieństwie do mojej rodzinki) to w tej chwili pożarłabym kawałek tortu z największym smakiem:)
    miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaaaa rewelacja! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny pomysł! Niebanalne, ładne i apetyczne. Naprawdę muszę kiedyś go zrobić, jestem pewna, że gościom by się spodobało... taki nie-słodki tort:))

    Grillowanie?
    Matury?
    Sesja?
    Nic z tych rzeczy mnie nie dotyczy. Póki co dotyczy mnie głównie czekanie na kolejno pojawiające się smakołyki na targach w postaci owoców i warzyw♥

    OdpowiedzUsuń
  8. torty naleśnikowe są bardzo wdzięczne i dające pole do popisu :) Twój wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to, jak piszesz notki :D Wesoła i żywa osoba z Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. hej, też uwielbiam taki rodzaj tortu! fantastyczne jest to, że można go jeść codziennie... :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Duuużżoo szpinaku, dużo przyjemności<3
    Ej, czekam na kawę!

    OdpowiedzUsuń
  12. szpinak + kurczak to jak dla mnie jedno z najlepszy obiadowych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, cudo! na pewno wypróbuje twój przepis na dniach :D

    OdpowiedzUsuń
  14. torcik naleśnikowy tylko w wersji mini robiłam, ale w takiej maxi też chętnie się skuszę i jeszcze bliskich uszczęśliwię ! wygląda bardzo apetycznie :) nie ma to jak szpinak i kochane naleśniki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pogoda dopisuje? Ale gdzie?! Podziel się, bo u mnie strasznie brzydko ;<
    Ach, te torty naleśnikowe nigdy nie przestaną mnie zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chcę, bardzo chcę taki tort! :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko fajnie, tylko nienawidzę szpinaku :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  18. W ogródku rośnie szpinak, jak tylko urośnie zaraz wykorzystam : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze rok temu byś mnie nie przekonała, ale niedawno oswoiłam trochę szpinak i dam się namówić! :)
    A swoją drogą dziś też miałam bliskie spotkanie ze szpinakiem, ale w innej wersji...jakiej? w najbliższych dniach zdradzę na blogu to wpadnij ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. TO JEST TOTALNIE ODJECHANE!!!!!! JESTEM FANKĄ!

    OdpowiedzUsuń
  21. O ja!! Marzenie, zjadłabym na obiad czy nawet na śniadanie, musi być wciągający, czyli mega smaczny :D Ostatnio nawet w lokalu z kebabami zamówiłam pide ze szpinakiem i jajkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Niecodzienny to tort, ale prezentuje się znakomicie, skusiłabym się, oj tak :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie wygląda :) Zjadłabym!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. szpinak, kurczak.. zapisuję przepis, wpisuje się idealnie w moje kubki smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudooo! O mamuniu, ale bym sprobowala czegos takiego! Wyglada efektownie :-) Robilam koktajl i ostatniego przepisu i bardzo mi smakowal po bieganiu <3

    OdpowiedzUsuń
  26. świetny pomysł na wytrawny tort:) wygląda apetycznie:) a też ze wstawaniem mam różnie. raz bez budzika, a raz ciężko z nim wstać :P

    OdpowiedzUsuń
  27. No genialne! Do tej pory tort naleśnikowy jadałam w słodkiej wersji! Taką chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo, bardzo mnie przekonałaś! poproszę taki tylko dla siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chce taki tort na urodziny! :D Uwielbiam szpinak! mniami

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale torcisko ,piękna zieleń ,macham do Ciebie!!.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jejuuuu... ale bym sobie zjadła takie coś...

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudownie wygląda, ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  33. O mamuniu! Przez Ciebie muszę teraz iść coś zjeść, bo nie wytrzymam ;D

    OdpowiedzUsuń
  34. U Ciebie to widzę, że nie tylko syto ale jeszcze zdrowo- od szpinaku mięśnie rosną - bynajmniej Papajowi
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  35. Ojej, jaki cudny tort! Uwielbiam szpinak :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Matko jaki fajny :)) Muszę taki sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetny tort! Podobny ostatnio robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pomysł rewelacyjny a do tego pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!