Dokonałam.. dokonałam-domowe, cynamonowe omnomn.. :)

Autorka: 5/26/2014

O matko... ależ mnie tu nie było! Wybaczcie, musicie.. Strasznie kiepski ten internet u mnie w domu, już zaczynam się zastanawiać czy to wina routera, czy łączy? Bo prędkość wykupiona dość duża..
No, a jak problem z internetem to i post.. zamiast 10min dodaje się i 40..
Ostatnio! Hah! Pisałam e-mail, zwykła wiadomość z kilku zdań (tak.. potrafię napisać tylko kilka zdań :P), która wysyłała się (z zegarkiem w ręku!) 1,5 minuty! Istne szaleństwo, prawda?

AAhhh.. dosłownie czuję wiosnę, albo i lato(?) wszędzie! Z ogródka co dzień przynoszę pełne garści rzodkiewki (bo za długo rosnąć też nie może-wyrośnięta obrzydliwa..), czasem zieloną sałatę i szczypiorek.. :) Piekę chleb, gotuję jajka i wiecie co? Żadna owsianka, puddding z kaszy manny nie równa się z takim śniadaniem.. 
Jasne-kiedy mamy kupny chleb, przerośniętą rzodkiew, nie.. to nie jest to, co tygryski lubią najbardziej.. :D
Dlatego polecam, choćby małą, ale własną-domowa uprawę i piekarnie.. :) Takie kanapki z rana-cały dzień jakby miodem smarowany..Jednym słowem-polecam!

A co dzisiaj? Totalnie całkiem coś innego niż pyszne, aromatyczne śniadanie.. :D
Kojarzycie taką kawiarnie/restauracje Cinnabon? Pisałam Wam chyba nawet kiedyś o niej..
Uwielbiam ich.. Robią pyszne, prawie domowe i taaaak cynamonowe babeczki.. :) Zaczerpnięty pomysł chyba z USA, z tego co udało mi się wyczytać..
Jako iż jestem WIELKĄ fanką cynamonu, świat bez niego mógłby nie istnieć.. Przecież Salvador na drugie tez miał Cynamon.. :D
Zawsze marzyłam by zrobić domowe, najbardziej cynamonowe bułeczki ever.. Marzyłam, marzyłam xxxx lat! Zresztą.. wie o tym całe LO, bo tylko dzięki Laurze miałam cynamonki z Hałcnowskiej cukierni od niej zajadane z Nutellą na przerwie.. :D
Każdy wie, że marzenia spełniać należy.. Takowo i u mnie się stało.. Po dziesięcioleciach wzięłam się! Wzięłam się ciężko do pracy, kilka godzin minęło a dom wypełniła przecudowna woń cynamonu, cukru i drożdżowego ciasta.. 
Nawet mój brat wyściubił nosa z pokoju, ot co!
I wiecie, co?
Nie żałuje ani jednej minuty spędzonej przy tym cieście.. Był problem z tłumaczeniem, był..
Ale efekt końcowy? 1000000% opłacalny... chyba lepszego przepisu nie znajdę..
Pełne cynamonu, miłości, puszystości i... pyszności!
Czy umiem napisać coś więcej? Umiem! (nie chwale się elokwencją :P)
Tylko po co?

Brać się do roboty, to rooozkaz!


Cinnabon (Inspiracja Averie Cooks)

Składniki:
a) ciasto
 -4 1/4 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
-szczypta soli
-6 łyżek roztopionego masła
-3 duże jajka, lekko roztrzepane
-3/4 szklanki mleka
b) nadzienie
-miękkie masło
-cukier brązowy
-cynamon (dużo cyyynamoooonuuuu)
c) lukier (zrobiłam z 1/3)
-1/2 szklanki miękkiego masła
-4 szklanka cukru pudru
-175g sera o konsystencji jednolitej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże oraz cukier.
Mleko podgrzać,a by było gorące, ale nie wrzące-musi ocieplić drożdże.
Do suchych składników po kolei dodać stopione, chłodne masło, roztrzepane jaja oraz podgrzane mleko. Wyrabiać ciasto ok 14minut, aż będzie jednolita masa. Ciasto będzie konsystencji bardziej lepkiej, mokrej-nie należy dodawać więcej mąki.
Pozostawić ciasto w misce uformowane w kulę, przykryte lnianą ściereczką na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wyrabiać ok 2 minut. Następnie rozwałkować ciasto  na cienki prostokąt, który należy posmarować miękki masłem (cienką warstwą).
Następnie posypać dość obficie cukrem brązowym, a na to bardzo, ale to baaaardzo obficie cynamonem.
Ciasto zwinąć szczelnie (jak makowiec lub roladę) i kroić na 12 kawałków, lub jeżeli chcecie małe drożdżówki nawet na 15..
Ułożyć bułeczki w odstępach na blaszce na ok 1-1,5 godziny, aż podwoją objętość.
Piec w 175 stopniach przez ok 20 minut, aż do zrumienienia.
W tym czasie przygotować lukier.
Masło wraz z cukrem ucierać na puszystą, jasną masę. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i połowę cukru pudru. Ucierać i dodawać stopniowo pozostały cukier, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeszcze gorące polać gotowym lukrem.
Podawać ciepłe lub odgrzane z mikrofali.





 Smacznego!

Podobne posty

45 komentarze

  1. Domowe cinnamonn rolls - omoomm<3
    ja też jak mieszkałam na wsi to miałam swój ogródek i codziennie rano zrywałam sałatą i rzodkiewki - oj co to były za czasy ... :d

    OdpowiedzUsuń
  2. powolny Internet to jest tragedia. wtedy się zawszze szybko wkurzam :P
    a bułeczki pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ciastach drożdżowych przeraża mnie fakt, że ciasto może nie zmienić swojego wzrostu!

    Ciasteczka przepięknie wyglądają...
    Sama słodycz do kawy
    Pozdrawiam
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają absolutnie genialnie! Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale musiało pachnieć cynamonem podczas pieczenia! Kocham cynamon :3
    Zrobię je na pewno! A tymczasem..może podzielisz się jedną drożdżówką? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurka, buły jak z cukierni! Boskie! A nawet lepsze, bo domowe <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałości :) Ale mi smaka narobiłaś na drożdżówkę z cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujące, piękne i pachnące cynamonem. Ja też go uwielbiam. I dodaję bardzo często do różnych wypieków. A zwłaszcza do jabłek.
    A póki co, odrywam sobie kawałek tego pysznego wypieku i.... chyba zrobię też coś podobnego :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, ale pyszności:) Chętnie wypróbuję bo wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko... Ja próbuję je zrobić od jakiegoś roku!! Chyba w końcu muszę się ogarnąć i je upiec, bo na pewno są PRZEBOSKIE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cynamonki! <3 te polukrowane to jakiś foodporn jest! :D

    "swoje" warzywa z ogródka nie mają sobie równych, już nie mogę się doczekać świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłęd! Kocham cynamonowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zawijaski<3 No i czemu nic nie zostało dla mnie?; (

    OdpowiedzUsuń
  14. już wyobrażam sobie ten zapach! to kiedy mogę wpaść? :) cudne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  15. Są wspaniałe, przepis zapisuje i niedługo zrobię cynamonki, bo też jestem ich wielką fanką! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialne!! uwielbiam je, bez lukru wolę, wówczas zjem więcej;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Czuję jak w mojej kuchni unosi się ten niebiański zapach według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszły cudnie, Twój brat wie co dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  19. genialne bułeczki, też kocham cynamon:)
    A jeżeli piszesz o tym Hałcnowie, o którym ja myślę to mieszkamy niedaleko siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne te ślimaczki! Wpadam na kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. już czuję ten zapach, genialnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  22. Musiały super smakować, uwielbiam cynamon :))

    OdpowiedzUsuń
  23. niesamowicie zgrabne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe! Porywam kilka...;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmmmmmmm nic więcej nie powiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Mogę się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ale bajka !!!!!!!!!!!
    A z netem to zadzown do operatora, w którym masz neta. Ja też mialam podobnie. W końcu wymienili modem i śmiga jak szalony :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Są przepiękne, jak z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  29. o Boże, o Boże, o Boże :)
    ale ja odgapię ten przepis, odgapię go tak bezwstydnie, że nie masz pojęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  30. Cynamon to jeden z moich ulubionych doprawiaczy potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ostatnie zdjęcie genialne! :))) Jakie urocze te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ęLepiej by mi sie podobał rozkaz: brać co upiekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam takie cuda drożdzowe.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mniam, jak ja lubię takie cynamonki!

    OdpowiedzUsuń
  35. mmmm marzymy o takich cynamonowych ślimaczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  36. O rany Ty otwórz cukiernie ! Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  37. O rany Ty otwórz cukiernie !! Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  38. ależ cynamonowe smakołyki! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Polukrowane wyglądają wręcz obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!