­

Dokonałam.. dokonałam-domowe, cynamonowe omnomn.. :)

Autorka: 5/26/2014

O matko... ależ mnie tu nie było! Wybaczcie, musicie.. Strasznie kiepski ten internet u mnie w domu, już zaczynam się zastanawiać czy to wina routera, czy łączy? Bo prędkość wykupiona dość duża..
No, a jak problem z internetem to i post.. zamiast 10min dodaje się i 40..
Ostatnio! Hah! Pisałam e-mail, zwykła wiadomość z kilku zdań (tak.. potrafię napisać tylko kilka zdań :P), która wysyłała się (z zegarkiem w ręku!) 1,5 minuty! Istne szaleństwo, prawda?

AAhhh.. dosłownie czuję wiosnę, albo i lato(?) wszędzie! Z ogródka co dzień przynoszę pełne garści rzodkiewki (bo za długo rosnąć też nie może-wyrośnięta obrzydliwa..), czasem zieloną sałatę i szczypiorek.. :) Piekę chleb, gotuję jajka i wiecie co? Żadna owsianka, puddding z kaszy manny nie równa się z takim śniadaniem.. 
Jasne-kiedy mamy kupny chleb, przerośniętą rzodkiew, nie.. to nie jest to, co tygryski lubią najbardziej.. :D
Dlatego polecam, choćby małą, ale własną-domowa uprawę i piekarnie.. :) Takie kanapki z rana-cały dzień jakby miodem smarowany..Jednym słowem-polecam!

A co dzisiaj? Totalnie całkiem coś innego niż pyszne, aromatyczne śniadanie.. :D
Kojarzycie taką kawiarnie/restauracje Cinnabon? Pisałam Wam chyba nawet kiedyś o niej..
Uwielbiam ich.. Robią pyszne, prawie domowe i taaaak cynamonowe babeczki.. :) Zaczerpnięty pomysł chyba z USA, z tego co udało mi się wyczytać..
Jako iż jestem WIELKĄ fanką cynamonu, świat bez niego mógłby nie istnieć.. Przecież Salvador na drugie tez miał Cynamon.. :D
Zawsze marzyłam by zrobić domowe, najbardziej cynamonowe bułeczki ever.. Marzyłam, marzyłam xxxx lat! Zresztą.. wie o tym całe LO, bo tylko dzięki Laurze miałam cynamonki z Hałcnowskiej cukierni od niej zajadane z Nutellą na przerwie.. :D
Każdy wie, że marzenia spełniać należy.. Takowo i u mnie się stało.. Po dziesięcioleciach wzięłam się! Wzięłam się ciężko do pracy, kilka godzin minęło a dom wypełniła przecudowna woń cynamonu, cukru i drożdżowego ciasta.. 
Nawet mój brat wyściubił nosa z pokoju, ot co!
I wiecie, co?
Nie żałuje ani jednej minuty spędzonej przy tym cieście.. Był problem z tłumaczeniem, był..
Ale efekt końcowy? 1000000% opłacalny... chyba lepszego przepisu nie znajdę..
Pełne cynamonu, miłości, puszystości i... pyszności!
Czy umiem napisać coś więcej? Umiem! (nie chwale się elokwencją :P)
Tylko po co?

Brać się do roboty, to rooozkaz!


Cinnabon (Inspiracja Averie Cooks)

Składniki:
a) ciasto
 -4 1/4 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru pudru
-2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
-szczypta soli
-6 łyżek roztopionego masła
-3 duże jajka, lekko roztrzepane
-3/4 szklanki mleka
b) nadzienie
-miękkie masło
-cukier brązowy
-cynamon (dużo cyyynamoooonuuuu)
c) lukier (zrobiłam z 1/3)
-1/2 szklanki miękkiego masła
-4 szklanka cukru pudru
-175g sera o konsystencji jednolitej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże oraz cukier.
Mleko podgrzać,a by było gorące, ale nie wrzące-musi ocieplić drożdże.
Do suchych składników po kolei dodać stopione, chłodne masło, roztrzepane jaja oraz podgrzane mleko. Wyrabiać ciasto ok 14minut, aż będzie jednolita masa. Ciasto będzie konsystencji bardziej lepkiej, mokrej-nie należy dodawać więcej mąki.
Pozostawić ciasto w misce uformowane w kulę, przykryte lnianą ściereczką na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wyrabiać ok 2 minut. Następnie rozwałkować ciasto  na cienki prostokąt, który należy posmarować miękki masłem (cienką warstwą).
Następnie posypać dość obficie cukrem brązowym, a na to bardzo, ale to baaaardzo obficie cynamonem.
Ciasto zwinąć szczelnie (jak makowiec lub roladę) i kroić na 12 kawałków, lub jeżeli chcecie małe drożdżówki nawet na 15..
Ułożyć bułeczki w odstępach na blaszce na ok 1-1,5 godziny, aż podwoją objętość.
Piec w 175 stopniach przez ok 20 minut, aż do zrumienienia.
W tym czasie przygotować lukier.
Masło wraz z cukrem ucierać na puszystą, jasną masę. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i połowę cukru pudru. Ucierać i dodawać stopniowo pozostały cukier, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeszcze gorące polać gotowym lukrem.
Podawać ciepłe lub odgrzane z mikrofali.





 Smacznego!

Podobne posty

    45 komentarze

    1. Domowe cinnamonn rolls - omoomm<3
      ja też jak mieszkałam na wsi to miałam swój ogródek i codziennie rano zrywałam sałatą i rzodkiewki - oj co to były za czasy ... :d

      OdpowiedzUsuń
    2. powolny Internet to jest tragedia. wtedy się zawszze szybko wkurzam :P
      a bułeczki pierwsza klasa:)

      OdpowiedzUsuń
    3. W ciastach drożdżowych przeraża mnie fakt, że ciasto może nie zmienić swojego wzrostu!

      Ciasteczka przepięknie wyglądają...
      Sama słodycz do kawy
      Pozdrawiam
      http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

      OdpowiedzUsuń
    4. Wyglądają absolutnie genialnie! Pyszności <3

      OdpowiedzUsuń
    5. Ale musiało pachnieć cynamonem podczas pieczenia! Kocham cynamon :3
      Zrobię je na pewno! A tymczasem..może podzielisz się jedną drożdżówką? :D

      OdpowiedzUsuń
    6. O kurka, buły jak z cukierni! Boskie! A nawet lepsze, bo domowe <3

      OdpowiedzUsuń
    7. Wspaniałości :) Ale mi smaka narobiłaś na drożdżówkę z cynamonem :D

      OdpowiedzUsuń
    8. Imponujące, piękne i pachnące cynamonem. Ja też go uwielbiam. I dodaję bardzo często do różnych wypieków. A zwłaszcza do jabłek.
      A póki co, odrywam sobie kawałek tego pysznego wypieku i.... chyba zrobię też coś podobnego :))

      OdpowiedzUsuń
    9. Oj, ale pyszności:) Chętnie wypróbuję bo wyglądają świetnie.

      OdpowiedzUsuń
    10. O matko... Ja próbuję je zrobić od jakiegoś roku!! Chyba w końcu muszę się ogarnąć i je upiec, bo na pewno są PRZEBOSKIE :)

      OdpowiedzUsuń
    11. cynamonki! <3 te polukrowane to jakiś foodporn jest! :D

      "swoje" warzywa z ogródka nie mają sobie równych, już nie mogę się doczekać świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka :D

      OdpowiedzUsuń
    12. Obłęd! Kocham cynamonowe smaki :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Ale zawijaski<3 No i czemu nic nie zostało dla mnie?; (

      OdpowiedzUsuń
    14. już wyobrażam sobie ten zapach! to kiedy mogę wpaść? :) cudne wyszły!

      OdpowiedzUsuń
    15. Są wspaniałe, przepis zapisuje i niedługo zrobię cynamonki, bo też jestem ich wielką fanką! :)

      OdpowiedzUsuń
    16. genialne!! uwielbiam je, bez lukru wolę, wówczas zjem więcej;p

      OdpowiedzUsuń
    17. Czuję jak w mojej kuchni unosi się ten niebiański zapach według Twojego przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
    18. Wyszły cudnie, Twój brat wie co dobre :))

      OdpowiedzUsuń
    19. genialne bułeczki, też kocham cynamon:)
      A jeżeli piszesz o tym Hałcnowie, o którym ja myślę to mieszkamy niedaleko siebie:)

      OdpowiedzUsuń
    20. Piękne te ślimaczki! Wpadam na kilka ;)

      OdpowiedzUsuń
    21. już czuję ten zapach, genialnie Ci wyszły!

      OdpowiedzUsuń
    22. Musiały super smakować, uwielbiam cynamon :))

      OdpowiedzUsuń
    23. niesamowicie zgrabne!!!!

      OdpowiedzUsuń
    24. Wspaniałe! Porywam kilka...;)

      OdpowiedzUsuń
    25. Mmmmmmmmm nic więcej nie powiem :)))

      OdpowiedzUsuń
    26. Mogę się poczęstować? :)

      OdpowiedzUsuń
    27. ale bajka !!!!!!!!!!!
      A z netem to zadzown do operatora, w którym masz neta. Ja też mialam podobnie. W końcu wymienili modem i śmiga jak szalony :)

      OdpowiedzUsuń
    28. Są przepiękne, jak z najlepszej cukierni.

      OdpowiedzUsuń
    29. o Boże, o Boże, o Boże :)
      ale ja odgapię ten przepis, odgapię go tak bezwstydnie, że nie masz pojęcia :)!

      OdpowiedzUsuń
    30. Cynamon to jeden z moich ulubionych doprawiaczy potraw ;)

      OdpowiedzUsuń
    31. Ostatnie zdjęcie genialne! :))) Jakie urocze te bułeczki :)

      OdpowiedzUsuń
    32. ęLepiej by mi sie podobał rozkaz: brać co upiekłam :D

      OdpowiedzUsuń
    33. Uwielbiam takie cuda drożdzowe.

      OdpowiedzUsuń
    34. Mniam, jak ja lubię takie cynamonki!

      OdpowiedzUsuń
    35. mmmm marzymy o takich cynamonowych ślimaczkach :)

      OdpowiedzUsuń
    36. O rany Ty otwórz cukiernie ! Pycha !!!

      OdpowiedzUsuń
    37. O rany Ty otwórz cukiernie !! Pycha !!!

      OdpowiedzUsuń
    38. ależ cynamonowe smakołyki! :)

      OdpowiedzUsuń
    39. Polukrowane wyglądają wręcz obłędnie!!!

      OdpowiedzUsuń

    Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!