Jest cynamon, jest impreza. Babeczki obecne też!

Autorka: 4/24/2014

Mówiłam, że głupi ma szczęście? Wspominała może, że w czepku są urodzeni?
Takową dzisiaj chce być.. O!
Kolos się zbliża, już po 8 zasiądę by go pisać.. jednak, jest MAŁE "ale"..
Zamiast dzielnie przyswajać materiał, ja-wieczorem oglądałam blogi, inspiracje.. 
Zamiast dzielnie powtarzać przyswojony materiał rano, ja-pisze posta do Was..
Będzie z tego, coś dobrego? O'la Boga, miejmy nadzieję! :)
Trzymacie kciuki? Wierzę w Was, bo w własną głowę ni trochu.. :D

Jak powrót? Bułka z masłem? A może jazda pod górkę? Jestem z Wami! Pamiętajcie, że w następnym tygodniu weekend majowy <3
Stwierdzam wszem i wobec, że prawdziwa wiosna TEJ WIOSNY do nas zawitała.. Wysokie temp jak na kwiecień, burze i urwanie chmury-wszystkie elementy spełnione.. I jest urok i jest klimat.. :)
Mnie się podoba, doceniajmy to co mamy :)

A, co dzisiaj? Utrzymam klimat Wielkiejnocy, pokaże Wam małe cudeńko, o którym wspominałam w poprzednim poście.. 
Albowiem nastał ten czas.. nastał czas prawdziwej mocy! Salvador powiedział TAK dla babki na świątecznym stole.. :D <oklaski wskazane>
A wszystko to sprawą kochanej Angie, które pokazała mi, że babka nie musi być z piasku, a jak najbardziej z delikatnego miąższu, odpowiednio wilgotnego i... cynamonowego <3
Mniam!
Rodzinka zachwycona, a ja urosłam o kolejne cm rozpływając się nad pochwałami ciacha :)
Wyobrażacie sobie jabłecznik napakowany cynamonem?
To, hah..! Wyobraźcie sobie teraz.. Małą formę, ok 23cm--> w której znajduje sie ponad 3 łyżeczki cynamonu, zatopione z wilgotnym miąższu babki..
Dodajcie do tego: chrupiącą skorupkę tworzącą się na zewnątrz babki.. Chrupiącą, ale i.. cynamonową!
Mało?! To kojarzycie aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia czegokolwiek? Właśnie..
Wiecie jakie apogeum roznosi się po domu w czasie pieczenia tejże babki?

Brakło wyobraźni? Pojawił się błysk zazdrości?
W takim razie biegiem do kuchni i pieczemy!
Bo ja wypiek powtarzam już w piątek, a Wy macie szansę na swój pierwszy raz! :)

Dla mnie istna bomba smakowa...




"Babka" Cynamonowa

Składniki:
Ciasto
-200g miękkiego masła
-310 mąki pszennej
-3 jajka
-150g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-200g śmietany 18%
-szczypta soli
Cynamonowy dodatek:
-200g cukry
-3 łyżeczki cynamonu (można dać więcej..:D )

Wykonanie:
Cukier wymieszać dokładnie z cynamonem i małej miseczce. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, ok 6minut.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą.
Dodawać do utartego masła po jednym jajku, miksować do połączenia składników, a następnie dodać kolejne jajko.
Następnie dodawać na przemian suche składniki ze śmietaną, równocześnie miksując.
Piekarnik nagrzać do 160stopni, grzanie góra-dół.
Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać na nią 1/3 cynamonu cukrowego, również na komin.
Wyłożyć połowę masy, wysypać 1/3 posypki cynamonowej i wyłożyć pozostałą część masy do formy.
Na wierzch wysypać pozostałą posypkę.
Piec ok 50minut, do tzw suchego patyczka.
Wyjąc z formy ostudzone.





 




 I mały posmak świątecznego śniadania.. :)




Smacznego!

Podobne posty

46 komentarze

  1. Nie martw się na pewno kolos pójdzie ci dobrze :D Będę mocno trzymać za ciebie kciuki :*
    A ta babka wygląda jak mega cinamon rolls :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest cynamon - będzie dzisiaj babka pieczona:))

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo *.* Chcęchcęchcęchcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała babka ! Kocham cynamon - kocham jego zapach w całym domu :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie dla mnie :) będę musiała upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzymam kciuki za kolokwium, ale na pewno zdasz :) babka prezentuje się smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie coś dla mnie :) będę musiała upiec!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie robiłam nigdy cynamonowej, ale bardzo fajny pomysł
    wygląda baaaardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko wygląda pięknie. :) A ten tulipanek w środku babki mnie rozczulił. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka wygląda genialnie! Zawsze podobała mi się ta róża. No i wiadomo, jest cynamon, będzie się działo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie wilgotne baby, całe święta je wcinałam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z cynamonem :) Super wygląda ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jest cynamon, jest impreza - bardzo dobrze powiedziane :) babka cudna i aromat pewnie prze-genialny! chyba nikt nie zaprzeczy, ze cynamon daje fantastyczny smak i zapach wszelkim wypiekom :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiesz co lubię! Cynamon zawsze na pierwszym miejscu wśród przypraw ;)
    A na kolosie dasz radę! Mądra jesteś :D

    OdpowiedzUsuń
  15. słyszałam o piaskowej. ale nie o cynamonowej! ;)
    podoba mi się jej wyglad i składniki ;)
    wiosna pełną parą... ale za dużo pada -,-
    rosniesz z potencjałem kulinarnym;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kupiłaś mnie tą babką. Oj, pachnie cynamonem nawet u mnie. A już kiedy zobaczyłam jej wnętrze, to już miałam ochotę ją zjeść.
    A stół świąteczny? Całkiem, całkiem....pysznie, świątecznie :) ummmm

    OdpowiedzUsuń
  17. eeee . . . daj kawałek : d cynamon cynamon cynamon piernik piernik piernik <33 w koncu jakas miła odmiana od normlanej piaskowej i suchej baby wielkanocnej : d ojjj zjadłabym chętnie ! pomimo że dośc kilogramów po świętach przybyło . . . aleeee jedne kawałek w ta czy w tą . . . : d

    OdpowiedzUsuń
  18. Podoba nam się taka cynamonowa baba :) jesteśmy za tym, żeby babki były wilgotne i mocno cynamonowe :D

    OdpowiedzUsuń
  19. A i rozmowa o tej cudnej babce też dzisiaj była; D Pięknie Ci wyszła, duma mnie rozpiera!; D ; *

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka śliczna! Cynamonowej jeszcze nie robiłam, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ach skąd ja to znam, że zamiast się uczyć siedzę na blogu. to bardziej uzależnia niż fb niektórych ludzi:P

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale babka! Wykorzystam ten cynamonowy dodatek kiedys do babeczek, bo babeczki z cynamonem chodza za mna od dawna :-D W koncu sie pokonczyly ciasta z Wielkanocy to mozna piec nowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja w sesję zawsze myłam piekarnik i okna (choć robię to baaaardzo rzadko). Szkoda że kiedyś nie znałam tylu blogów :) baba pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  24. zdecydowanie moje klimaty:) ależ musiało w domu pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie ją wypiekłaś. A jaką masz foremkę cudna. No dobra, a teraz śmigaj się uczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  26. jak cynamonowa to musiała być wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam cynamon. Ależ pyszna musiała być ta babka!: )

    OdpowiedzUsuń
  28. Chętnie bym ci podkradła kawałek :D Fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale mieliście pięknie przyrządzone śniadanie ;) Aż chce mi się jeść;)
    www.omakuki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Ta babka wyszła Ci całkiem młoda - fitnnesik i mamy baeczkę :)
    Kurna schrupałabym ją nawet teraz - nie ma to tamto, biorę się za nią...Ciekawe kto kogo pokona
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  31. Ooooo my what indulgence! my tummy is grumbling at me.

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudnie, a ta babka aż u mnie pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. jejciu, ona już wygląda na taką "mięsistą" i wilgotną! uwielbiam takie babki <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Mój mąż bardzo lubi babki z cynamonem. Bardzo fajna foremka :))

    OdpowiedzUsuń
  35. Mój mąż bardzo lubi babki z cynamonem. Bardzo fajna foremka :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziołchaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, normalnie przeginasz pałę;p Dawaj no kąsek albo nawet dwa;))) ;*

    OdpowiedzUsuń
  37. No no, impreza na bogato! :) Piękna babeczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Tak to opisałaś, że aż ślinotoku dostałam.

    OdpowiedzUsuń
  39. A myślałam, że teraz już nie będę się ślinić na babki...;)!

    OdpowiedzUsuń
  40. Pyszna odmiana zwykłej babki :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!