Angielska wersja śniadania-scones pochyla ziarna, zasiadajcie!

Autorka: 3/27/2014

No i bęc! Mamy weekend za chwilkę :) Całe szczęście, uwielbiam to uczucie kiedy wydaje ci się, że w piątkowe popołudnie masz przed sobą tyleee czasu wolnego :) Gorzej z sb wieczorem, albo niedzielnym popołudniem, ooo.. O tym lepiej nie pisać, prawda?
Jeszcze gorzej, że mam dzisiaj zajęcia, na które niestety nie zdążyłam się ni grama nauczyć.. Wiem, wstyd i hańba!
Ale winna (znowu..? :D) nie jestem ja, o! haha, nie ma to jak tworzyć profil słodkiego Aniołka.. :)
No cóż, pójdę, mam nadzieje, że zawalczę dzielnie o zaliczenie, a Wy trzymajcie kciuki! :)

Hah! Od dłuższego czasu mam okazję spędzać wakacje w UK-kraju herbatą płynącą, nad pieczywem ubolewającą.. :) Serio-dobry chleb znaleźć tam to jak ślepej kurze ziarno!
Ale kilka razy widziałam je-te dziwne bułeczki z ciemnymi kropkami.. I tyle razy ile je widziałam była ochota by kupić, by spróbować! 
Ale też tyle razy ile była ta ochota tyle razy została odrzucona..
Aż nadszedł ten dzień, dzień, w którym spaliła się granola, dywanik.. dzień, w którym upiekła i ja! Upiekłam swoje pierwsze scones-zwykłe, razowe z cynamonem..
Zwykłe? Napisałam zwykłe?
Totalne znieważenie, o nie! Cofam więc!
Upiekłam bowiem ja pyszne, bardzo specyficzne scones z dodatkiem cynamonu, które idealnie pasują do domowych dżemów, ale z rzodkiewką i białym serkiem-komponują się również wyśmienicie.. One są z jednej strony neutralne i to od Ciebie zależy (czujesz ten ciężar na sobie? haha.. :D) jaki nadasz im smak, ale z drugiej.. same? też mają w sobie to coś i szczerze przyznam, że spodobały mi się-na prawdę!
Od kilku dni jadłam tylko je na śniadanie próbując, co rusz z nowymi dodatkami, co jak na mnie-że ciągle kanapki? Żadnej kaszy, mleka? jest dziwne i niespotykane!
Ten komentarz na prawdę powinien Was do nich przekonać.. :)
 Uwaga! Boisz się drożdży? Unikasz jajek? Idealne dla ciebie! :) 

Poza tym, jest to ich razowa wersja-dostarcza nam mnóstwo błonnika, złożone węglowodany i białko-tak potrzebne w naszej diecie. Dodatkowo błonnik wpływa na dłuższe zaspokojenie głodu, polepsza pasaż pokarmu w jelicie, zmniejsza cholesterol we krwi.. Same plusy! :) Idealne dla osób chcących pozbyć się kilku kg, czy będących na diecie, jak Kudłaci Kucharze :)

To, co? Siadamy do stołu? :)  Śniadanie podano!




Razowe Scones z syropem daktylowym i cynamonem (inspiracja Moje Wypieki)

Składniki:
-1 szklanka mąki razowej
-0,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-1 łyżeczka cynamonu
-10g masła
-30ml syropu daktylowego lub miodu
-125ml mleka

Wykonanie: Wymieszać suche składniki razem. Dodać miękkie masło, syrop, mleko-zarobić masę.
Wyrobić szybko ciasto, powinno być gładkie, ale może się lekko kleić.
Rozwałkować na grubość ok 2-3cm, wykrawać szklanką placki o średnicy ok 6cm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 220stopniach przez ok 15min (termoobieg).










Smacznego!

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-i-chudnij-jak-kudlaci-kucharze

Podobne posty

47 komentarze

  1. Ja też miałam chlebowy problem w UK, ale sconsy wiele potrafią wynagrodzić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cuda, pradziwe cuda! Uwielbiam scones, te Twoje wyglądają na takie chrupiące, mniam :) Do tego dżem (zapewne domowy, najlepszy!), do tego ser, idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam wiele razy, ale scones jakoś nie są moją bajką, moim ulubionym wypiekiem :]
    chociaż nie mniej, lepsze na 5 o'clock tea, są naprawdę urocze :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale sobie ucztę z samego rana zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świeżo upieczone scones z tymi dżemami musiały być genialne <3 Mistrzowskie śniadanie, na pewno niezwykłe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne po prostu, takie śniadanko to bym z chęcią zjadła. Zdjęcia piękne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie z dżemem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie z dżemem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, smaczne ...samo zdrowie. Ale mi narobiłaś apetytu na takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś kupiłam takie podobne bułeczki w piekarni i pamiętam, że były strasznie sycące :D
    Na pewno te kupne umywają się przy Twoich :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają naprawdę pysznie, chętnie bym się poczęstowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają, do tego zdrowe. super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostało coś dla mnie?? pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo je lubię! poproszę wersję z camembertem i miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może potrzebujesz towarzysza do śniadań? Chętnie się wprowadzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham je po prostu ! i chyba za rzadko je robię! świetnie je podałaś, aż głodna się zrobiłam czytając przepis i oglądają zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem już dawno po śniadaniu (patrz godzina:P), ale nabrałam ochoty na kolejne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurka wodna, ale pysznie wyglądają, w sam raz na sobotnie śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. A nam skonsy jakoś średnio podchodzą - w zasadzie nie wiem czemu... Chyba muszę zrobić do nich drugie podejście ;)

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszoty, wpadam do Ciebie na sniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ach no i są! Z tym dżemem to musiały być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  22. dziękuję!
    jadłabym<3 wygląda przepysznie a stół jak nakryty ;3

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale chętnie bym wypróbowała, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham scones! Idealnie smakują właście z dżemem i twarożkiem, po prostu niebo w gębie, że się tak wyrażę! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można już te kciuki puścić, bo ja to już chętnie bym ten dżemik...no ale jak trzeba to jeszcze potrzymam kciuki. Przynajmniej w biodra mi nie pójdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  26. To ja poproszę taką bułeczkę :) w wersji z serkiem i rzodkiewką :D

    OdpowiedzUsuń
  27. haha, zgadzam się z Tobą - znaleźć w Anglii dobry chleb to niczym wygrana w totka :D scones idealne wręcz, do tego widzę mojego ulubionego "pleśniaka", który najlepiej pasuje w połączeniu z dżemem właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Już od dawna chcę spróbować tych bułeczek, ale zawsze znajduję coś innego do zrobienia. Musi się to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  29. z miłą chęcią usiadłabym do takiego stołu : )

    OdpowiedzUsuń
  30. mmm alez to smakowicie wyglada.... pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  31. O rany jaki ten stół boski! Ślinka cieknie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie śniadanie, to jest śniadanie. Z prawdziwą, domową bułą. Serce na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  33. oj, ile tu pięknych, smakowitych zdjęć....teraz to ja się wpraszam;p

    OdpowiedzUsuń
  34. Słyszałam o scones od przyjaciół z Anglii, ale nigdy ich nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Takie śniadanko przypadłoby mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  36. Piękne i niewątpliwie smakowite śniadanko! Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale fajny pomysł na śniadanko:) Daje energię na cały dzień.

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam Twój styl pisania, naprawdę :) Jest zabawnie, z polotem - aż jedzenie lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Scones idealne :)

    Nawiązałaś moze współpracę z firmą Turek? :) Tak jedno zdjęcie mi się skojarzyło ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz za co przepraszać :) Wegetarianką jestem od kiedy skończyłam 18 lat więc już jakieś 3 lata, ale myślałam o tym już o wiele wcześniej.... w wieku 16 lat byłam pescowegetarianką i od tego zaczynałam :)

      A Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają :)

      Usuń
  40. my poprosimy z dżemem, a potem z miodem i w sumie z serkiem też:) każdą wersję zjemy :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  41. Lubię ten blog, bo nie muszę się już nigdy zastanawiać co będę jutro jadł! ; ) Dzięki za odwiedziny - gorąco pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń
  42. Chętnie się do ciebie przysiądę :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  43. Co za zdjęcia :D - Głodna jestem :D Może coś zostało ? :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!