Angielska wersja śniadania-scones pochyla ziarna, zasiadajcie!
No i bęc! Mamy weekend za chwilkę :) Całe szczęście, uwielbiam to uczucie kiedy wydaje ci się, że w piątkowe popołudnie masz przed sobą tyleee czasu wolnego :) Gorzej z sb wieczorem, albo niedzielnym popołudniem, ooo.. O tym lepiej nie pisać, prawda?
Jeszcze gorzej, że mam dzisiaj zajęcia, na które niestety nie zdążyłam się ni grama nauczyć.. Wiem, wstyd i hańba!
Ale winna (znowu..? :D) nie jestem ja, o! haha, nie ma to jak tworzyć profil słodkiego Aniołka.. :)
No cóż, pójdę, mam nadzieje, że zawalczę dzielnie o zaliczenie, a Wy trzymajcie kciuki! :)
Hah! Od dłuższego czasu mam okazję spędzać wakacje w UK-kraju herbatą płynącą, nad pieczywem ubolewającą.. :) Serio-dobry chleb znaleźć tam to jak ślepej kurze ziarno!
Ale kilka razy widziałam je-te dziwne bułeczki z ciemnymi kropkami.. I tyle razy ile je widziałam była ochota by kupić, by spróbować!
Ale też tyle razy ile była ta ochota tyle razy została odrzucona..
Aż nadszedł ten dzień, dzień, w którym spaliła się granola, dywanik.. dzień, w którym upiekła i ja! Upiekłam swoje pierwsze scones-zwykłe, razowe z cynamonem..
Zwykłe? Napisałam zwykłe?
Totalne znieważenie, o nie! Cofam więc!
Upiekłam bowiem ja pyszne, bardzo specyficzne scones z dodatkiem cynamonu, które idealnie pasują do domowych dżemów, ale z rzodkiewką i białym serkiem-komponują się również wyśmienicie.. One są z jednej strony neutralne i to od Ciebie zależy (czujesz ten ciężar na sobie? haha.. :D) jaki nadasz im smak, ale z drugiej.. same? też mają w sobie to coś i szczerze przyznam, że spodobały mi się-na prawdę!
Od kilku dni jadłam tylko je na śniadanie próbując, co rusz z nowymi dodatkami, co jak na mnie-że ciągle kanapki? Żadnej kaszy, mleka? jest dziwne i niespotykane!
Ten komentarz na prawdę powinien Was do nich przekonać.. :)
Uwaga! Boisz się drożdży? Unikasz jajek? Idealne dla ciebie! :)
Poza tym, jest to ich razowa wersja-dostarcza nam mnóstwo błonnika, złożone węglowodany i białko-tak potrzebne w naszej diecie. Dodatkowo błonnik wpływa na dłuższe zaspokojenie głodu, polepsza pasaż pokarmu w jelicie, zmniejsza cholesterol we krwi.. Same plusy! :) Idealne dla osób chcących pozbyć się kilku kg, czy będących na diecie, jak Kudłaci Kucharze :)
To, co? Siadamy do stołu? :) Śniadanie podano!
Razowe Scones z syropem daktylowym i cynamonem (inspiracja Moje Wypieki)
Składniki:-1 szklanka mąki razowej
-0,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-1 łyżeczka cynamonu
-10g masła
-30ml syropu daktylowego lub miodu
-125ml mleka
Wykonanie: Wymieszać suche składniki razem. Dodać miękkie masło, syrop, mleko-zarobić masę.
Wyrobić szybko ciasto, powinno być gładkie, ale może się lekko kleić.
Rozwałkować na grubość ok 2-3cm, wykrawać szklanką placki o średnicy ok 6cm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 220stopniach przez ok 15min (termoobieg).
Smacznego!
47 komentarze
Ja też miałam chlebowy problem w UK, ale sconsy wiele potrafią wynagrodzić :D
OdpowiedzUsuńCuda, pradziwe cuda! Uwielbiam scones, te Twoje wyglądają na takie chrupiące, mniam :) Do tego dżem (zapewne domowy, najlepszy!), do tego ser, idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wiele razy, ale scones jakoś nie są moją bajką, moim ulubionym wypiekiem :]
OdpowiedzUsuńchociaż nie mniej, lepsze na 5 o'clock tea, są naprawdę urocze :]
Ale sobie ucztę z samego rana zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńŚwieżo upieczone scones z tymi dżemami musiały być genialne <3 Mistrzowskie śniadanie, na pewno niezwykłe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne po prostu, takie śniadanko to bym z chęcią zjadła. Zdjęcia piękne :))
OdpowiedzUsuńSmakowicie z dżemem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie z dżemem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne, smaczne ...samo zdrowie. Ale mi narobiłaś apetytu na takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńKiedyś kupiłam takie podobne bułeczki w piekarni i pamiętam, że były strasznie sycące :D
OdpowiedzUsuńNa pewno te kupne umywają się przy Twoich :)!
Wyglądają naprawdę pysznie, chętnie bym się poczęstowała. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, do tego zdrowe. super.
OdpowiedzUsuńZostało coś dla mnie?? pyszności:)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię! poproszę wersję z camembertem i miodem :)
OdpowiedzUsuńMoże potrzebujesz towarzysza do śniadań? Chętnie się wprowadzę! :D
OdpowiedzUsuńmmmm.. pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńkocham je po prostu ! i chyba za rzadko je robię! świetnie je podałaś, aż głodna się zrobiłam czytając przepis i oglądają zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńJestem już dawno po śniadaniu (patrz godzina:P), ale nabrałam ochoty na kolejne śniadanie :D
OdpowiedzUsuńKurka wodna, ale pysznie wyglądają, w sam raz na sobotnie śniadanie :))
OdpowiedzUsuńA nam skonsy jakoś średnio podchodzą - w zasadzie nie wiem czemu... Chyba muszę zrobić do nich drugie podejście ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/
pyszoty, wpadam do Ciebie na sniadanie ;-)
OdpowiedzUsuńAch no i są! Z tym dżemem to musiały być pyszne<3
OdpowiedzUsuńdziękuję!
OdpowiedzUsuńjadłabym<3 wygląda przepysznie a stół jak nakryty ;3
Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale chętnie bym wypróbowała, bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKocham scones! Idealnie smakują właście z dżemem i twarożkiem, po prostu niebo w gębie, że się tak wyrażę! :D
OdpowiedzUsuńCzy można już te kciuki puścić, bo ja to już chętnie bym ten dżemik...no ale jak trzeba to jeszcze potrzymam kciuki. Przynajmniej w biodra mi nie pójdzie;)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taką bułeczkę :) w wersji z serkiem i rzodkiewką :D
OdpowiedzUsuńhaha, zgadzam się z Tobą - znaleźć w Anglii dobry chleb to niczym wygrana w totka :D scones idealne wręcz, do tego widzę mojego ulubionego "pleśniaka", który najlepiej pasuje w połączeniu z dżemem właśnie :D
OdpowiedzUsuńJuż od dawna chcę spróbować tych bułeczek, ale zawsze znajduję coś innego do zrobienia. Musi się to zmienić :D
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią usiadłabym do takiego stołu : )
OdpowiedzUsuńmmm alez to smakowicie wyglada.... pyycha!
OdpowiedzUsuńO rany jaki ten stół boski! Ślinka cieknie... ;)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie, to jest śniadanie. Z prawdziwą, domową bułą. Serce na talerzu:)
OdpowiedzUsuńoj, ile tu pięknych, smakowitych zdjęć....teraz to ja się wpraszam;p
OdpowiedzUsuńSłyszałam o scones od przyjaciół z Anglii, ale nigdy ich nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko przypadłoby mi do gustu
OdpowiedzUsuńŚniadanie na piątkę z plusem! :)
OdpowiedzUsuńPiękne i niewątpliwie smakowite śniadanko! Chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł na śniadanko:) Daje energię na cały dzień.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twój styl pisania, naprawdę :) Jest zabawnie, z polotem - aż jedzenie lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńojaaaacie, ale cuda! :D
OdpowiedzUsuńScones idealne :)
OdpowiedzUsuńNawiązałaś moze współpracę z firmą Turek? :) Tak jedno zdjęcie mi się skojarzyło ;P
Nie masz za co przepraszać :) Wegetarianką jestem od kiedy skończyłam 18 lat więc już jakieś 3 lata, ale myślałam o tym już o wiele wcześniej.... w wieku 16 lat byłam pescowegetarianką i od tego zaczynałam :)
UsuńA Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają :)
my poprosimy z dżemem, a potem z miodem i w sumie z serkiem też:) każdą wersję zjemy :) mniam
OdpowiedzUsuńLubię ten blog, bo nie muszę się już nigdy zastanawiać co będę jutro jadł! ; ) Dzięki za odwiedziny - gorąco pozdrawiam ; )
OdpowiedzUsuńChętnie się do ciebie przysiądę :D Pychotka!
OdpowiedzUsuńCo za zdjęcia :D - Głodna jestem :D Może coś zostało ? :)
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!