Razowo-żytnia tarta w towarzystwie warzywnej kurki :)

Autorka: 10/15/2013

Matulu, ale dni lecą! Kiedy człowiek ma czasem na głowie zajęcia, tudzież naukę, a chce wszystko ogarnąć, rzeczy, które na co dzień stawia na 1szym miejscu schodzą na dalszy plan i nagle okazuje się, że to nie te rzeczy były najważniejsze!
Ale nie mówię, że żałuję-Wy mogliście się pozachwycać owsianką, a ja za ten czas.. Ahh! Próbowałam znaleźć cudowne strony biochemii, jakże wartościowe i wciągające wiadomości z dziedziny technologii gastronomicznej i towaroznawstwa.. Nie muszę pisać, że nie wyszło, prawda?

Ale wyszło mi za to coś całkiem innego, czemu nie żałuje poświęconego czasu, ani sekundy! Spotkałam się z bardzo sympatyczną Angie i obie miałyśmy okazję poznać nowy smak, może mało wartościowy odżywczo, aczkolwiek potrzebny każdemu człowiekowi, by jego nerki funkcjonowały prawidłowo :D A mianowicie irlandzkie piwo-totalne zaskoczenie smakowe! Jeśli tylko lubicie nowe doznania smakowe-polecam 100%.

A na co Was dzisiaj zapraszam? Na bardzo fajny eksperyment (może to za duże słowo, ale jednak-wymyślone osobiście) z tartą po raz kolejny na wytrawnie. Podoba mi się takie wykorzystanie kruchego ciasta i powiem Wam-na pewno nie raz je powtórzę! Uwielbiam delikatne mięso kurczaka w towarzystwie warzyw-bez nich ani rusz! Niczego mi tutaj nie brakowało, danie jak najabrdziej na plus.
Kiedy wgryzacie się-ahh.. ten kruchy spód, łamie się Wam tak delikatnie w ustach, potem macie upieczone warzywka i dobrze doprawionego kurczaka..
Można chcieć więcej? :)

Razowo-żytnia tarta z kurczakiem i warzywami

Składniki:
Ciasto:
-90g mąki razowej
-70g mąki żytniej
-60g jogurtu naturalnego
-1 jajko
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka oliwy/oleju

Farsz:
-pierś z kurczaka
-ok. 2-3 pomidorów
-1/2 puszki groszku konserwowego
-1/2 puszki kukurydzy
-ok 2-3 pieczarek
-ok. 100ml jogurtu naturalnego
-jajko
-przyprawy: czubrica, pieprz ziołowy.cytrynowy,wegeta, cygańska, zioła małgorzatki,ect

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną brytfankę od tarty.
Kurczaka można wcześniej zamarynować, ja jednak podsmażyłam na suchej, teflonowej patelni i wtedy doprawiłam.
Pieczarki lekko podsmażyć na patelni.
Ciasto zapiec w temp 180stopni ok 15-20minut, aż do zarumienienia. 
Wyjąć, wyłożyć na niego kurczaka wymieszanego z kukurydzą, groszkiem i kukurydzą.
Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów.
W małej miseczce wymieszać jogurt z jajkiem oraz przyprawami, np: oregano, pieprz, zioła staropolskie, ect. Zalać środek tarty.
Wsadzić z powrotem do piekarnika na ok 30minut. 
Można podawać z sosem czosnkowym, lub innym.






Smacznego!

Podobne posty

66 komentarze

  1. Na zdjęciach wygląda obłędnie :). Chciałabym, żeby moje ciasto prezentowało się tak ładnie jak Twoje ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. po zajęciach, lecę do Ciebie na obiad! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomijajac mięso to przepis dla mnie jak znalazł :D Jestem ciekawa jak smakują kurki bo ich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurki tutaj akurat to właśnie mięso-znaczy kurczak, ale zdrobniale :)

      Usuń
  4. Ja również ostatnio często robię tarty:) Twoja wygląda pysznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty, i na słodko i na słono, są cudowne :)
    Ale o ziołach małgorzatki o nie słyszałam, sympatyczna nazwa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak, ich nazwa jest bardzo sympatyczna :)
      Ja stosuję przyprawy tej firmy: http://www.ekaprys.pl/sklep/img/p/21158-42451-thickbox.jpg

      Usuń
    2. Ooo super są, dzięki za wyjaśnienie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam Twoje zdjęcia... aż miło jest wejść, popatrzeć. A tarty tak naprawde jeszcze nigdy nie robiłam. Chyba najwyższa pora

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak to opisałaś, że czuję, że mogłybyśmy się razem żywić całe życie, widzę, że mamy podobne smaki:) krucha tarta, kurczak i warzywa... jak ja to uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny kruchy spód, całość bardzo smaczna zapewne. Ja ja lubię takie wytrawne kombinacje:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dzis dzien bez obiadu, bo caly na uczelni, a tu takie pysznosci, aaa! Boska tarta :-) Gratuluje inwencji!

    OdpowiedzUsuń
  10. spojrzałam i zgłodniałam :) Fantastycznie się zapowiada ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak tylko dorwę gdzieś razowej mąki od razu ją zrobię, zapisuję przepis w ulubionych :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym jadła mięso pewnie bym wzdychała, że pysznie wygląda;) Ale sam pomysł na ciasto do tarty bardzo mi się podoba i na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. o jejku ale cudownie wygląda! <3 :)mniam :)


    Pozdrawiam :)
    ohvictorria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. nie lubię tarty :) ale jak wy robicie takie dobre przepisy to ślinka sama cieknie, polecicie jakiś przepis na pizzę?

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo, ja chcę taką tartę! Jestem fanką kruchego ciasta, więc porywam kawałek dla siebie i nie oddam!; D

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne zdjęcia. Szkoda że moi domownicy takich rzeczy nie jadają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta tarta wygląda obłędnie. Również jestem fanką połączenia kurczak+warzywa :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapowiada się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetnie się zapowiada, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystko co najlepsze i warzywka i mięsko. Po prostu rarytasy w czystej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  21. o matko! autentycznie zgłodniałam! tyle dobra :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Sera nie ma, ale i tak wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszna, zdrowa, kolorowa !! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  24. również uwielbiam mięsno-warzywne kombinacje:) a tarta to strzał w 10!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. no jak to co? Wszyscy ją chwalą jak cudnie pisze...

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubiętarty na zdrowszych mąkach :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mega mega smakowita! A wizja kruchego spdu w połączeniu z takim farszem jest bardzo kusząca

    OdpowiedzUsuń
  28. Ależ ta tarta smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  29. Kurki i to w takim towarzystwie :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  30. świetna tarta, też kiedyś zrobiłam taki spód i przyznam szczerze, że dodaje on bardzo fajnego posmaczku :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  31. WYgląda to danie niebiańsko pysznie :)
    Już wiem, że by mi smakowało.. ale mam takie pytanko.. czy to trochę jednak nie smakuje pizzą? :)
    Bo tak mi się kojarzy :) Jeszcze nie robiłam bo nie jestem aż takim kulinarnym wyczynowcem jak TY :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ani trochę:)
      Spód jest kruchy, chrupiący, bez dodatku drożdży czy przypraw tzw "do pizzy". Jego smak jest jakby nastawiony na takie nadzienie, ma bardzo neutralny wyraz i nie jest tak elastyczne jak to drugie.
      Poza tym, pizzowe jest z drożdżami, rośnie nam :)
      Bardziej obrazowo mogę scharakteryzować to tak (nie krzyczcie na mnie, może i błędne ale wzrokowe:D): tarta ta przypomina ciasto do pleśniaka lub szarlotki, a na pizze to tak jakby.. biszkopt :D Tylko nie bierz tego dosłownie :)

      Usuń
  32. bardzo lubię razowe ciasta:) a taka warzywna tarta to idealne rozwiązanie zarówno na obiad jak i kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  33. obłędne danie, a te fotografie, zachwycają:) tylko kosztować i krzyczeć jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  34. eksperyment wygląda bardzo smacznie :) czas leci nieubłaganie, ale widzę, że bawisz się świetnie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłam tarty i nie robiłam jej :)

    OdpowiedzUsuń
  36. No, no eksperyment widzę bardzo smacznie się udał :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Fajny przepis! Dawno nie piekłam tarty. Zapraszam na wspólne gotowanie u mnie na blogu. Przepisem miesiąca w październiku są jesienne zupy

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  38. Ale mi narobiłaś smaku na taką tartę, dawno nie jadam jej w wersji słonej, muszę zrobić, bo na widok Twojej normalnie zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Razowego ciasta do tarty jeszcze nie robiłam, ale się zbieram, żeby zrobić. Tarta rewelacyjna :))

    OdpowiedzUsuń
  40. wow, ta tarta obłędnie się prezentuje! i są to zdecydowanie moje smaki, więc zrobić koniecznie muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda przepysznie, aż mi się jeść zachciało!

    OdpowiedzUsuń
  42. Kolejna ciasto na tarte dla mnie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  43. apetycznie wygląda, ahh aż się głodna zrobiłam:))

    OdpowiedzUsuń
  44. wygląda przepysznie :)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Taka kolorowa! Lubię ciasta z innych rodzajów mąki niż pszenna, ale do tej pory ograniczałam się sama do robienia placuszków/naleśników :P może czas na ciasta... Jeśli znajdę czas (studia, ach, te studia), to postaram się wypróbować chociażby przepis na spód ;)
    Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow! wygląda smakowicie, choć nie przepadam za groszkiem :>

    OdpowiedzUsuń
  47. Taka tartowa pizza? :D Wygląda smakowice :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo ładna rzecz do pożarcia bez zostawiania okruszków:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Czy zagniecione ciasto wkładasz do lodówki czy odrazu na blaszkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od razu wykładam na blaszkę, tak jak pisze w przepisie :)

      Usuń
  50. Witam. Czy ciasto po zagnieceniu wkładasz do lodówki czy prosto na blaszkę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od razu wykładam na blaszkę, tak jak pisze w przepisie :)

      Usuń
  51. Taka potrawa to bajka- sama natura - kolorowo na talerzu - kolory dodają uroku - (fotkom ) Od razu Czar i magia się udziela..

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!