Płatki ryżowe z masą makową

Autorka: 7/31/2013

Anglia na prawdę mnie zadziwia... 3 tygodnie pogody, gdzie temp nie schodziła poniżej 28, a ja wpadam i co? W niedzielę pojawiły się 1sze deszcze, haha :D 
Szczęście mi sprzyja, na prawdę;)
A słyszałam, że w Polsce każdy zadowolony z chwili ochłody? Cieszę się z Wami :)
A już dziś może uda mi się coś (nareszcie!) "przedsięwziąć", trzymajcie kciuki! :D

A co ja Wam today prezentuje? Otóż, otóż.. Jakiś czas temu wygrałam w konkursie na sałatkę zestaw marki Halina, w którym były również płatki ryżowe. Moja reakcja nie był zbyt entuzjastyczna-kupiłyśmy je kiedyś z mamą, nie wiedząc co z nimi począć wylądowały w zupie pomidorowej.. Dziwne to było, a teraz już wiem, że było to trochę świętokradztwo! Bo trochę źle się z nimi obeszłyśmy.. :D
Patrząc na nie dalej przypomniałam sobie, że ktoś kiedyś wykorzystał je do śniadania.. W tym momencie trybiki w mojej głowie zaczęły pracować jak pszczółki dla Królowej i zaczął pojawiać mi się pewien pomysł.. Kiełkował ok 40sekund i wykiełkował..
Całość? Smakowała wyśmienicie :) Na prawdę-jestem wielkim miłośnikiem maku! Dla mnie nie musi być ciasta w makowcu, ma być mak! Potrafię siąść i zjeść michę maku, ot tak.. dla smaku :)
Tak więc zakochałam się w tym połączeniu i wiem-powtórze go nie raz! a w okresie świątecznym? Nie obrażę się, jak ktoś uzna to za jedno z dań Wigilijnego Stołu :D
Teraz taki mini żarcik, ale serio-mogliby :D
Szkoda tylko, że moja mam tak rzadko robi masę makową.. Namawiam ją żeby robiła z kilogramów i mroziła, ale zapasy szybko znikają.. :(

Zapraszam teraz i Was-spróbujcie, a może też popadniecie w zachwyt? :)


Płatki owsiane z masą makową

Składniki:
-1-1,5 szklanki mleka
-5łyżek płatków ryżowych
-masa makowa
-karmelizowana skórka z pomarańczy

Wykonanie:
Mleko gotujemy w garnku, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy płatki i gotujemy jak np. owsiankę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przekładamy do miseczki, wykładamy na to masę makową, oraz posypujemy skórką z pomarańczy.
Mieszamy, zjadamy od razu lub czekamy, aż trochę ostygnie,







Smacznego!

P.S. Czy Wam się nie wydaje, że ta masa ma kształt serca? :)

Podobne posty

49 komentarze

  1. Płatki ryżowe??? W życiu tego nie jadłam! Jak to smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. A, wlasnie, a co do masy z maku, to od razu sobie pomyślałam: "o, serce zrobiła z maku:)" - myślałam, że to nawet specjalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki makowiec w miseczce to super pomysł :)
    też uwielbiam makowca, a ten najlepszy wychodzi oczywiście spod ręki babci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taak, to definitywnie ma serduszkowy kształt :) Szczerze mówiąc myślałam, że zrobiłaś to specjalnie!
    A i narobiłaś mi ochoty na masę makową, niedobra Ty :D Przecież to nie zima, nie będę kupować... Ale kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj nieee, do maku nic mnie nie przekona, ale płatki ryżowe to fajna sprawa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. od razu zauważyłam serducho :) może to z tęsknoty, wszędzie widzę miłość :)?
    świetny pomysł, nie wpadłabym na takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. serduszko jak nic! :) o rany, takie trochę świąteczne te smaki w miseczce, ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapachniało zimą :) ma kształt serca, nie wydaje Ci się ;) a pogoda się zrobi, bez obaw ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatni raz kupiłam takie płatki jakieś kilkanaście lat temu. Fajnie, że mi o nich przypomniałaś :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :O Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masa ma zdecydowanie kształt serca, ale zakochani tak mają :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi świetnie smakować, uwielbiam masę makową, uwielbiam mak, acchh ile ja bym dała teraz za kawałek domowego makowca...
    Baw się dobrze!!; *
    ps. faktycznie ma kształt serca: )

    OdpowiedzUsuń
  13. Też uwielbiam mak ale tylko żeby był bez rodzynek :)
    Nie tylko Tobie się wydaje :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ty uwielbiasz mak, ja mam makówki. Ozdobne co prawda, ale może jakieś makagaki by nam wspólnymi siłami wyszły;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie, że ma kształt serca :)
    U mnie cały czas mogłoby być gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Też jestem fanką maku:-) Pomysł bardzo zaskakujący aczkolwiek ciekawy i intrygujący:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. widzę tu piękne makowe serducho :D ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ma kształt serca - nie wydaje się nikomu, tak jest :> a swoją drogą ciekawa kombinacja :D

    OdpowiedzUsuń
  19. O coś dla mnie i moje Mamy-uwielbia mak a ja ryż, będziemy jadły z jednej miski, tak po staropolsku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O ciekawy pomysł! Myślałam, że masa specjalnie ułożona jest w kształt serca :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeju! Kocham ryżowe, a robię je zdecydowanie za rzadko!;<
    Seruducho<3

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdecydowanie ma kształt serca :) Pyszne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  23. skąd Ty bierzesz te pomysły? uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawe połącznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Musi być pyszne takiej kombinacji nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne i niecodzienne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. ja też serce widzę i dużooo miłości:)

    OdpowiedzUsuń
  28. szkoda, że nie lubię maku:P
    Ps. gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  29. O ja! Nie tylko kształt serca, ale i aromat pysznego makowca :-) haha na śniadanie świętowanie!

    OdpowiedzUsuń
  30. ja lubię mak ale w małej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale pyszne połączenie! ; )
    Bardzo fajny pomysł na śniadanie, ale poczekam z nim do jesieni, kiedy już nie będzie owoców. : D

    OdpowiedzUsuń
  32. Myślałam, że sama ułożyłaś serduszko:) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  33. O podręcznikową miłość i przyjaźń, jakoś ciężko, bo nie ma ludzi doskonałych, ale masz racje, że byłoby to raczej zbyt przewidywalne;)

    OdpowiedzUsuń
  34. płatki ryżowe chętnie bym wypróbowała, nawet byłam bliska kupienia, ale wygrało coś innego. Jednak mak to nie dla mnie, ziarenka maku w muffinie ok, łyżka maku w owsiance też, ale skupisko maku to już nie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pysznie wygląda! fajny pomysł na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. siwetny pomysl, i pysznie wyglada :)))

    OdpowiedzUsuń
  37. mm wszystko co w tym daniu się znajduję lubię;D

    OdpowiedzUsuń
  38. smak płatków ryżowych odkryłam dopiero niedawno i teraz je uwielbiam! z masą makową musza być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  39. A ja myślałam, że to serce tak specjalnie się tam znalazło, haha! :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Podoba mi się i to bardzo "D

    OdpowiedzUsuń
  41. MASA MA KSZTAŁT SERCA!! Też zwróciłam na to uwagę ;) Widać podświadomie tak została ułożona ;) Niestety ja nie przepadam za makiem :) Przynajmniej jeśli chodzi o MASĘ :) Jedynie toleruję w makowcu mojego taty hihi :) ale to chyba jedyny wyjątek.. chociaż czuję, że Ty też musisz robić dobry makowiec ;)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  42. Mak to moglabys jeść garściami ;)) pamiętajm jak byłam mala i wysypywalam mak z makowek..pycha...teraz już niestety nie wolno tego robić ...

    OdpowiedzUsuń
  43. to serce od razu mi się nasunęło na myśl ;) haha
    jak uwielbiasz mak to polecam owsiankę makową (u mnie na blogu jest, aczkolwiek to po prostu owsianka z makiem haha) to cudo po prostu, uwielbiam ją <3

    OdpowiedzUsuń
  44. Płatki ryżowe pycha.
    Co do maku nie jestem jego fanką.
    Ale może, może z tymi płatkami, w mniejszej ilości :D Zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie mama mi ostatnio opowiadała, że u nich upały (co prawda w Irlandii ale to blisko Anglii i pogoda zazwyczaj "pod psem").
    Śniadanko zdrowe i jak dla mnie ciekawe bo z tego co mi świta w głowie to maku jeszcze nigdy nie jadłam o tej porze dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!