Płatki ryżowe z masą makową
Anglia na prawdę mnie zadziwia... 3 tygodnie pogody, gdzie temp nie schodziła poniżej 28, a ja wpadam i co? W niedzielę pojawiły się 1sze deszcze, haha :D
Szczęście mi sprzyja, na prawdę;)
A słyszałam, że w Polsce każdy zadowolony z chwili ochłody? Cieszę się z Wami :)
A już dziś może uda mi się coś (nareszcie!) "przedsięwziąć", trzymajcie kciuki! :D
A co ja Wam today prezentuje? Otóż, otóż.. Jakiś czas temu wygrałam w konkursie na sałatkę zestaw marki Halina, w którym były również płatki ryżowe. Moja reakcja nie był zbyt entuzjastyczna-kupiłyśmy je kiedyś z mamą, nie wiedząc co z nimi począć wylądowały w zupie pomidorowej.. Dziwne to było, a teraz już wiem, że było to trochę świętokradztwo! Bo trochę źle się z nimi obeszłyśmy.. :D
Patrząc na nie dalej przypomniałam sobie, że ktoś kiedyś wykorzystał je do śniadania.. W tym momencie trybiki w mojej głowie zaczęły pracować jak pszczółki dla Królowej i zaczął pojawiać mi się pewien pomysł.. Kiełkował ok 40sekund i wykiełkował..
Całość? Smakowała wyśmienicie :) Na prawdę-jestem wielkim miłośnikiem maku! Dla mnie nie musi być ciasta w makowcu, ma być mak! Potrafię siąść i zjeść michę maku, ot tak.. dla smaku :)
Tak więc zakochałam się w tym połączeniu i wiem-powtórze go nie raz! a w okresie świątecznym? Nie obrażę się, jak ktoś uzna to za jedno z dań Wigilijnego Stołu :D
Teraz taki mini żarcik, ale serio-mogliby :D
Szkoda tylko, że moja mam tak rzadko robi masę makową.. Namawiam ją żeby robiła z kilogramów i mroziła, ale zapasy szybko znikają.. :(
Zapraszam teraz i Was-spróbujcie, a może też popadniecie w zachwyt? :)
Płatki owsiane z masą makową
Składniki:-1-1,5 szklanki mleka
-5łyżek płatków ryżowych
-masa makowa
-karmelizowana skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Mleko gotujemy w garnku, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy płatki i gotujemy jak np. owsiankę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przekładamy do miseczki, wykładamy na to masę makową, oraz posypujemy skórką z pomarańczy.
Mieszamy, zjadamy od razu lub czekamy, aż trochę ostygnie,
Smacznego!
P.S. Czy Wam się nie wydaje, że ta masa ma kształt serca? :)
49 komentarze
Płatki ryżowe??? W życiu tego nie jadłam! Jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńA, wlasnie, a co do masy z maku, to od razu sobie pomyślałam: "o, serce zrobiła z maku:)" - myślałam, że to nawet specjalnie:)
OdpowiedzUsuńTaki makowiec w miseczce to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam makowca, a ten najlepszy wychodzi oczywiście spod ręki babci :)
Taak, to definitywnie ma serduszkowy kształt :) Szczerze mówiąc myślałam, że zrobiłaś to specjalnie!
OdpowiedzUsuńA i narobiłaś mi ochoty na masę makową, niedobra Ty :D Przecież to nie zima, nie będę kupować... Ale kusi :D
Oj nieee, do maku nic mnie nie przekona, ale płatki ryżowe to fajna sprawa :))
OdpowiedzUsuńod razu zauważyłam serducho :) może to z tęsknoty, wszędzie widzę miłość :)?
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, nie wpadłabym na takie połączenie:)
serduszko jak nic! :) o rany, takie trochę świąteczne te smaki w miseczce, ale jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńzapachniało zimą :) ma kształt serca, nie wydaje Ci się ;) a pogoda się zrobi, bez obaw ;)
OdpowiedzUsuńOstatni raz kupiłam takie płatki jakieś kilkanaście lat temu. Fajnie, że mi o nich przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Pyszności :O Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńMasa ma zdecydowanie kształt serca, ale zakochani tak mają :D
OdpowiedzUsuńMusi świetnie smakować, uwielbiam masę makową, uwielbiam mak, acchh ile ja bym dała teraz za kawałek domowego makowca...
OdpowiedzUsuńBaw się dobrze!!; *
ps. faktycznie ma kształt serca: )
Też uwielbiam mak ale tylko żeby był bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńNie tylko Tobie się wydaje :D
Ty uwielbiasz mak, ja mam makówki. Ozdobne co prawda, ale może jakieś makagaki by nam wspólnymi siłami wyszły;)
OdpowiedzUsuńPewnie, że ma kształt serca :)
OdpowiedzUsuńU mnie cały czas mogłoby być gorąco :D
Też jestem fanką maku:-) Pomysł bardzo zaskakujący aczkolwiek ciekawy i intrygujący:-)
OdpowiedzUsuńwidzę tu piękne makowe serducho :D ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńma kształt serca - nie wydaje się nikomu, tak jest :> a swoją drogą ciekawa kombinacja :D
OdpowiedzUsuńO coś dla mnie i moje Mamy-uwielbia mak a ja ryż, będziemy jadły z jednej miski, tak po staropolsku :)
OdpowiedzUsuńO ciekawy pomysł! Myślałam, że masa specjalnie ułożona jest w kształt serca :P
OdpowiedzUsuńJeju! Kocham ryżowe, a robię je zdecydowanie za rzadko!;<
OdpowiedzUsuńSeruducho<3
Zdecydowanie ma kształt serca :) Pyszne śniadanko!
OdpowiedzUsuńskąd Ty bierzesz te pomysły? uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połącznie:)
OdpowiedzUsuńthat looks so yammy!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne takiej kombinacji nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńŚwietne i niecodzienne połączenie:)
OdpowiedzUsuńja też serce widzę i dużooo miłości:)
OdpowiedzUsuńma :) !!
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie lubię maku:P
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie trwa:)
Interesujące śniadanie :)
OdpowiedzUsuńO ja! Nie tylko kształt serca, ale i aromat pysznego makowca :-) haha na śniadanie świętowanie!
OdpowiedzUsuńja lubię mak ale w małej ilości :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne połączenie! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na śniadanie, ale poczekam z nim do jesieni, kiedy już nie będzie owoców. : D
Myślałam, że sama ułożyłaś serduszko:) ściskam
OdpowiedzUsuńO podręcznikową miłość i przyjaźń, jakoś ciężko, bo nie ma ludzi doskonałych, ale masz racje, że byłoby to raczej zbyt przewidywalne;)
OdpowiedzUsuńpłatki ryżowe chętnie bym wypróbowała, nawet byłam bliska kupienia, ale wygrało coś innego. Jednak mak to nie dla mnie, ziarenka maku w muffinie ok, łyżka maku w owsiance też, ale skupisko maku to już nie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! fajny pomysł na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńsiwetny pomysl, i pysznie wyglada :)))
OdpowiedzUsuńmm wszystko co w tym daniu się znajduję lubię;D
OdpowiedzUsuńsmak płatków ryżowych odkryłam dopiero niedawno i teraz je uwielbiam! z masą makową musza być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że to serce tak specjalnie się tam znalazło, haha! :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się i to bardzo "D
OdpowiedzUsuńMASA MA KSZTAŁT SERCA!! Też zwróciłam na to uwagę ;) Widać podświadomie tak została ułożona ;) Niestety ja nie przepadam za makiem :) Przynajmniej jeśli chodzi o MASĘ :) Jedynie toleruję w makowcu mojego taty hihi :) ale to chyba jedyny wyjątek.. chociaż czuję, że Ty też musisz robić dobry makowiec ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Mak to moglabys jeść garściami ;)) pamiętajm jak byłam mala i wysypywalam mak z makowek..pycha...teraz już niestety nie wolno tego robić ...
OdpowiedzUsuńto serce od razu mi się nasunęło na myśl ;) haha
OdpowiedzUsuńjak uwielbiasz mak to polecam owsiankę makową (u mnie na blogu jest, aczkolwiek to po prostu owsianka z makiem haha) to cudo po prostu, uwielbiam ją <3
Smakowite i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPłatki ryżowe pycha.
OdpowiedzUsuńCo do maku nie jestem jego fanką.
Ale może, może z tymi płatkami, w mniejszej ilości :D Zjadłabym :D
Właśnie mama mi ostatnio opowiadała, że u nich upały (co prawda w Irlandii ale to blisko Anglii i pogoda zazwyczaj "pod psem").
OdpowiedzUsuńŚniadanko zdrowe i jak dla mnie ciekawe bo z tego co mi świta w głowie to maku jeszcze nigdy nie jadłam o tej porze dnia :)
Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!