Sernik-dobry, musli-dobre, ale połączenie tego? Wyśmienite!

Autorka: 2/11/2013

Ech.. Jak człowieka nic nie boli to nie docenia zdrowia, a jak tylko zacznie dziać się cokolwiek to wtedy widzimy jak wiele tracimy:( Zwykły/niezywkły ból, a sprawai tyle ograniczeń..
Nie życzę Wam tego, żyjcie w spokoju! :)
Post dzisiaj szybki-obiecałam Wam coś z musli, które opisałam w poprzednim wpisie, to nie mogę Was zawieść:)
A w ogóle to zima wróciła, hah! I uda się wyjazd na narty kolejny, kolejny i ten kolejnyyy...:)
Trzymajcie się tam, a ja spadam-zatopię się we własnym bólu-ot co.. Też mu nie dam spokoju, niech ma!

Inspiracją na masę serową był ten sernik z Moich Wypieków, jednak spód to tylko i wyłączenie moje widzi-mi-się :).
Szczerze się przyznam, że obawiałam się trochę efektu, ale szczerze? Nie było czego;D
Sernik wyszedł pyszny, a spód pasował idealnie:) Smakował trochę jak batonik musli domowej roboty:)
Oczywiście musli, którego tutaj użyłam było ze strony Musli-takie jak chcesz, sprawdziło się super:).
I mojej rodzince też pasował;).

Sernik z karmelem na spodzie z musli

Składniki:

Spód:
-ok. 30g mieszanki musli
-opcjonalnie, to co brakuje wam w musli, czy np.: orzechy laskowe, płatki kukurydziane, ciasteczka;
-3łyżki miodu
-90g masła
Masa serowa:
-1kg  twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  -2/3 szklanki cukru
 -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 -4 jajka  
-3/4 szklanki śmietany kremówki
 -43 g karmelu z puszki/masy korówkowej
 -1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy (preferuje)

Wykonanie:
Musli z naszymi dodatakami (lub bez) wrzucamy do woreczka i traktujemy ładnie młotkiem/tłuczkiem do kotletów. Aby powstała sypka mieszanka, a większe części zrobiły się mniejsze.
Jeśli dodajemy ciastka lub płatki kukurydziane skruszmy je rękoma.
Taką mieszankę podprażyć lekko na patelni i przesypać do miseczki.
W małym garnuszku roztopić masło i miód-dolać do mieszanki i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i w niej ugnieść dobrze spód i boki (można sam spód, jeśli nie chcemy boków).
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 230g karmelu.
Na masę z musli wyłożyć masę serową z karelem, następnie wylać resztę masy z puszki (200g), na koniec wylewamy jasną masę serową.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 180ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.


 Zapraszam na kawałek! :)




*U mnie serniczek trochę za długo siedział..
*Masa jeśli jest bardzo twarda należy podgrzać-aby stała się płynniejsza.
 
Smacznego :)

Podobne posty

19 komentarze

  1. Nie wpadłabym na to,musli jako spód :D dobre muszę kiedyś wypróbować bo wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oki, to wpadam, ale ja zawsze preferuję serniki bez spodu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysl z dodatkiem musli. Wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak sernik :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny pomysł na przepyszny serniczek *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pysznie wygląda, podwędziłabym Ci z 2 gigantyczne kawałki :]
    Zdrówka! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. skoro tak ładnie zapraszasz, to wpadam nie na jeden kawałek, a na dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł, chętnie poczęstuję się kawałkiem ;) Na tym pierwszym zdjęciu sernik prezentuje się bardzo dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kto by się nie skusił na taki wypiek, ach <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam raz sernik na spodzie z musli i był obłędny :) Twój musi być co najmniej równie dobry, ale czuję, że ten karmel czyni go jeszcze lepszym! Przydałoby się takie ciacho do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma problemu chętnie wpadnę na kawałek tego obłędnego sernika. Spód z musli to dodatkowa zachęta, bo o karmelu to już nawet nie wspomnę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam w życiu mnóstwo serników, bo daże je miłością ogromną, ale takiego jeszcze nie spotkałam! Chyba muszę się skusić. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo apetyczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, bardzo fajny pomysł na seernik:) aż zazdroszczę Ci tych musli. :)

    ps. każdy Twój komentarz u mnie dociera, ale czasem, nie wiedzieć czemu, ląduje w spamie.. ale przeglądam codziennie i przywracam te niesłusznie odrzucone:)

    OdpowiedzUsuń
  16. z tym bólem, skądś to znam, dlatego nie dawaj się! :* a takiego serniczka z chęcią bym spałaszowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo kurczę, super wymyśliłaś z tym spodem :) Sernik przewspaniały, mmm już czuję tą delikatność w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!