Czekoladowy quick-mix z jabłkami

Autorka: 1/15/2013

O mamusiu..! Internet-ty zdrajcoooo! Nie było cię, nie mogłam patrzeć, co tu się dzieje! Grr... 

A Was (znowu;/) przepraszam za nieobecność.. Brak internetu, zbliżająca się sesja i dziwne zaliczenia (których nie-jako jeszcze nie ogarniam)-to wszystko składa się przeciwko mnie, blogowi, i uczestniczeniu w tej społeczności.. 

Ale za to.. Zaliczyłam już pierwszą wyprawę na narty;D mam nadzieje, że w przyszły weekend znwou uda mi się wyskoczyć;)

A teraz.. Przedstawiam bardzo, bardzo wilgotne ciacho, pełne czekolady i (o dziwo!) jabłek-no ze dwa, ale zawsze są;)
Ciacho to jest bardzo sycące, bardzo czekoladowe, bardzo mokre i ogólnie bardzo:) Jeden kawałek zupełenie wystarczy, ale to fajne-ciacho na dłużej ;D
I swoje wyrzuty zamykam myślą, że jednak są tam jabłka-coś zdrowego..;))
Wam też polecam zamknąć wyrzuty i do roboty!
Przepis zajumałam z "Złotej Księgi czekolady"-cudo które towarzyszy mi już 4 lata <3




Czekoladowy quick-mix z jabłkami






Składniki:


Ciasto:

-2 duże jabłka (500g) o wyrazistym smaku, starte na tarce z grubymi oczkami

-300g mąki pszennej

-325g masła

-250g cukru

-3 duże jajka

-50g kakao

-90ml wody

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

-1/4 łyżeczki soli

Polewa czekoladowa:

-400g cukru

-250ml śmietanki 36% (bardzo gęstej)

-250g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady

-2 łyżki masła

-1 łyżeczka esencji waniliowej (można się obejść


Wykonanie:


Ciasto:

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 33 x 23cm. Wyłóż ją pergaminem. Nagrzej piekarnik do 190stopni.

Mikserem na niskich obrotach wymieszaj w dużej misce jabłka, mąkę, masło, cukier, jajka, kakao, wodę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Tak przyrządzone ciasto przełóż do formy i piecz przez 50-60 minut.
Potem odstaw na 10 minut do częściowego schłodzenia, wyjmij z formy na blachę, usuń pergamin i pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia, np. na kratce.


Polewa:

Na średnim ogniu doprowadź w rondlu do wrzenia cukier i 250ml śmietanki. Gotuj jeszcze przez 1 minutę, potem zdejmij z ognia i wymieszaj z pokrojoną czekoladą.
Postaw rondel ponownie na ogniu i podgrzewaj bez mieszania, aż mikstura osiągnie temperaturę 115 stopni na kuchennym termometrze. Ja niestety nie posiadam takowego, więc zrobiłam na tak zwane ''oko'''.

Wtedy zdejmij z ognia, bez mieszania dodaj masło oraz esencję waniliową i wstaw rondel na 5minut do miski z zimną wodą.
Następnie przez 5-10 minut mieszaj drewnianą łyżką polewę, aż zgęstnieje, straci połysk i stanie się bardziej matowa. Dodaj 1 łyżkę śmietanki i odstaw na 3-4 minuty, potem wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodaj więcej śmietanki.

Na koniec posmaruj nią wierz i boki ciasta.
 Smacznego!

Podobne posty

25 komentarze

  1. widac po nim, ze jest wilgotne i pyszne :) lubie takie mixy ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa, ja też chcę na narty! :D ale fajnie! :D
    to czekoladowe ciasto, mniam, zjadłabym kawałek! do popołudniowej kawy by mi się przydało :) ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze narobisz smaka w nieodpowiednim momencie :P Wsunęłabym takie mega czekoladowe ciacho, zapchała się i miała może święty spokój, jeśli chodzi o pragnienie pożarcia czegoś słodkiego... ;)
    Styczeń u mnie też zakręcony, sesja coraz bliżej... mamo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda idealnie, jak ja kocham takie wilgotne czekoladowe ciacha! Jestem w stanie oddać za nie kawałek sernika :D

    OdpowiedzUsuń
  5. przestań, nie przepraszaj :)
    ooo zabierz mnie na narty, proszę! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, zapiszę sobie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie wilgotne, czekoladowe ciacha. Doskonale wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne ciacho :) zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z internetem ciężko wygrać. Przynajmniej cię nie rozpraszał w przygotowaniach do sesji i.. pieczeniu oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  10. O czekolada z jabłkami! To ciekawe i pewnie bardzo smaczne połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto jest takie jak lubię, pełne czekolady i wilgotne- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Narty super,że jeździsz :) ja się boje:D A może wrzucisz z wypadu/wypadów mix fotek ? ;> Ciasto - pysznośći !

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wilgotne ciasta, więc mnie nim kupujesz :) Na nartach byłam ostatnio rok temu, żałuję, że w tym roku nie udało mi się wyjechać z rodzicami. Super sprawa :) Myślałaś o snowboardzie? Też zaczynałam od nart :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie zestawienie, takie ciacho! kuuusisz! ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. myślę że to ciasto jest wilgotne dzięki tym jabłkom właśnie. Pyszne musi być, z chęcią wypróbuję.
    A na nartach nigdy nie jeździłam i jakoś mnie nie korci na razie. wolę łyżwy.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. to jest to na co mam aktualnie ochotę :) uwielbiam wilgotne ciasta a dodatek jabłek jak najbardziej na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo fee, ja mam czeko już dosyćxP

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne! czy można poprosić kawałek na wynos? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zazdroszczę tej wyprawy na narty, ja ze względu na mój stan zdrowia, musiałam na razie przełożyć narty. A ciasto wygląda super, chyba jutro wypróbuje, bo muszę coś upiec do przedszkola, na dzień babci:)

    OdpowiedzUsuń
  20. takie tradycyjne :D ej w ogole dziś jadlam ciasto milky way xD ja nie wiem co Wy macie z tymi batonami hehe

    OdpowiedzUsuń
  21. wilgotne i czekoladowe? czyli idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wyszło wspaniale smakowało w przedszkolu:0

    OdpowiedzUsuń
  23. Hello there, Үоu've performed an excellent job. I'll сeгtainly ԁigg іt and indivіdually recommend to my fгiends.
    Ӏ am sure theу will be bеnefіtеd frοm thіs wеbsite.


    My ѕіte; payday loans

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!