Co tygryski lubią najbardziej? Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Autorka: 11/13/2012

Ufff... Dotarłam po (długim) weekendzie z powrotem do akademika z tą wielką, wypchaną domowym jedzeniem torbą i padłam..! No, ale zebrałam tyle sił, by pokazać Wam jedno z moich weekendowych wyrobów, a mianowicie pyszne, kruche,a zarazem twarde ciasteczka, które nie sposób nie lubić. Połączenie masła orzechowego i czekolady zna chyba każdy-więc tutaj odzwierciedla się jego najlepsza forma. Te ciacha były, są i będą gości u mnie na stole, nie zapomnę o nich tak łatwo:) Dajcie się skusić bo na prawdę warto!

A weekend w Krakowie? Hm.. Zaliczony do udanych, jednak Kraków trochę mnie rozczarował.. Ale cóż, może będą inne razy, by odkupił swe winy:)
Spróbowałam wielce Rogala Marcińskiego sprzedawanego w Krk (buahaha.. jak mogłam się na to skusić?!), i nigdy więcej tego nie zrobię! Rogal Marciński, prawdziwy zapewne tylko w Poznaniu, nigdzie indziej ;D




Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Inspiracja How Seeet It Is

Składniki (ok. 18 ciasteczek):

-2 szklanki mąki 
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
-8 łyżek masła solonego
 -6 łyżek kremowe masło orzechowe (zawsze używam crunchy) 
-1 szklanka brązowego cukru
 -1/2 szklanka cukru 
-1 jajko + 1żółtko , w temperaturze pokojowej 
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
-1 i 1/2 szklanki groszków czekoladowych lub połamanej czekolady

Wykonanie:
Umieść masło i masło orzechowe w miseczce i daj do mikrofalówki na ok. 40sekund, tak aby rozpuściło się. Wymieszaj, aby powstała jednolita (w miarę możliwości) masa, jeśli potrzebuje jeszcze chwilki daj ponownie do mikrofali. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
W osobnej misce wymieszaj mąkę oraz sodę.

W innej misce wymieszaj schłodzonego masła / masło orzechowe i cukier, do całkowitego połączenia. Dodaj jajko, żółtko, i wanilię i zmiskuj, aby składniki się połączyły.
Stopniowo dodawaj mąkę cały czas mieszając-na początku ciasto będzie bardzo kruche, jednak z czasem zacznie przybierać pożądaną konsystencje. Osobiście wykańczam wyrabianie ciasta rękoma, mój mikser się buntuje ;)
Teraz należy dodać czekoladę.
Rozgrzej pierkanik do 175stopni.
 
Z ciasta formuj kulki wielkości piłeczek golfowych. Układaj w odstępach, ponieważ ciastka rosną i często rozpływają się trochę na boki. Piec 10-15 minut, aż boki zbrązowieją, a środek będzie lekko miękki.
 

Po wyjęciu ustawić na kratce, aby ostygły. Jeść przestudzone, mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące (wiem trudne.. ;) ).


Smacznego!

Podobne posty

27 komentarze

  1. widzę tytuł: ciasteczka oo super!czekoladę ale genialne:D widzę masło: kocham je <3 ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. dałam się skusić i choć tygryskiem nie jestem to czuję, że bardzo polubię te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No pyszności, pyszności :) Na takie ciasteczka każdy by się skusił

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, ugryzłoby się takie ciacho, pychota :D Te chyba jadłam u Ciebie? :) Jakby mnie nie dopadł leń, to bym sobie napiekła... Muszę zebrać siły na zrobienie pierwszych babeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smacznie wyglądają :) skuszę się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale słodkości skuszę się ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie moge nigdy sie od nich odkleic :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chrup, chrup :) poczęstuję się!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też nigdy nie rozumiałam zachwytów nad Krakowem.
    Za to w pełni rozumiem zachwyt nad Twoimi ciasteczkami Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm ale pyszności ;) , będe musiała takie zrobić <3
    Dziękuje za komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaaale bym zjadła takie ciacho *.* zostało jeszcze trochę?:D Boskie Ci wyszły!
    Kurczę, nie miałam jeszcze okazji kosztować Rogala Marcińskiego, chyba sporo tracę..

    OdpowiedzUsuń
  12. haha, chyba by się przydała! :D
    jak to, co się stało? :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale żeby od razu wyrzucać? :o
      nie przejmuj się! :* najważniejsze to mówić, nawet jeśli z błędami :)

      Usuń
    2. Byle do przodu, dokładnie :)
      15-minutowe wykłady? O :D Ale faktycznie, u nas tez czasem bywają takie przypadki :D
      a można by pomyśleć, ze jak dietetyka to większość lubi .. gotować! :))
      pech? a co Ci się przytrafia? :*

      Usuń
  13. tez pamietam jak wracalam obladowana zawsze od rodzicow :) ciasta przeslicznie wygladaja, cos moze byc lepszego od czekolady i masla orzechowego? boski miks, szkoda, ze jestem na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, jak ja lubię ciepłe ciasteczka......I na dodatek kruche..

    OdpowiedzUsuń
  15. masło orzechowe i czekolada! porywam kilka na nocną naukę.. cichooo - przecież nikt nie widzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dokładnie takie ciacha tygryski lubią najbardziej :)) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciastka jedne z moich ulubionych. Przypomniałaś mi czasy jak i ja na stancje targałam plecak z naleśnikami i pierogami od mamy. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też niedawno robiłam takie ciasteczka, kupiłam na tygodniu amerykańskim w lidlu właśnie takie masełko crunchy i wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne pieguski ;)) Muszę kiedyś wykorzystać Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie słodkie dodatki do kawy lub herbaty :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  22. With blogs like this around I don't even need website anymore.
    I can just visit here and see all the latest happenings
    in the world.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!