Bezy :)

Autorka: 10/15/2012

Ojej.. znowu zapomniałam, nie zdążyłam, musiałam coś innego.. Wymówki, wymówki.. Od dziś staram się dodawać częściej notatki, nie ma bata! W końcu do czegoś zobowiązują wasze komentarze, moje zapewnienia o swojej "kulinarności" itp.
Jak tam u Was mijają studia, praca i szkoła? ;) Czuje już zbliżające się święto Wszystkich Zmarłych? Ja dzisiaj jechałam baaardzo wcześnie autem i widziałam już święconce znicze na grobach - znak, że zbliża się 1 listopada.. Szkoda tylko, że to w tym jednym dniu większość z nas przypomina sobie o zmarłych..
Ale schodząc z tego tematu chciałam Was dzisiaj zaprosić na bezy :)
Osobiście całe życie NIE LUBIŁAM bez, ale okazało się, że to przez dodatek kokosu..! Co jest w ogóle anomalią, bo sam kokos uwielbiam ;) Ale to połączenie coś mi nie siada ;)
A tutaj mamy piękne wykorzystanie białek, a co ;) Można upiec kruche i bezy, a tak, żeby sobie pojeść ;)

Należy uważać, bo w bezach najważniejszymi punktami są:
-ubicie białek (temp. pokojowa itp)
-suszenie (nie może być zbyt wysoka temp., a piekarnik najlepiej z termoobiegiem, lub uchylony, gdy takiej opcji brak)

 

Bezy




Składniki:

-białka
-cukier
!!należy pamiętać, że na 1 białko przypada 70g cukru!!


Wykonanie:

 Miskę z białkami ustawić tak, aby ubijać je na parzy. Przy ubijaniu dodajemy cały czas stopniowo cukier.
Masa musi zrobić się sztywna i biała. Gotową masę nakładamy do szprycy lub nabieramy po prostu na łyżkę i wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę.
Suszymy w temperaturze ok. 120 stopni, przez 30-50 minut, w zależności od wielkości bezy.

Smacznego!


Podobne posty

6 komentarze

  1. o, bezy :) bardzo je lubię, ale sama nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza to fajny smakołyk i niezły utylizator białek które zawsze w nadmiarze zalegają lodówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak duzo masz więc choć jedną biorę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bezy są świetne z cynamonem :) Próbowałam. I do tego są naprawdę łatwe do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!