Początki i pierwszy przepis

Autorka: 9/21/2012

Cóż, mówią, że początki są najtrudniejsze ja jednak w to nie wierze. Zaczynałam już raz, mam nadzieje, że teraz pójdzie mi lepiej, wierze w to:) I że nie skończy się to taką klapą jak ostatnio.. Możecie mnie wspierać, nie obrażę się :)


A na sam początek przepis jak najbardziej rozpoczynający moje małe zmagania w kuchni - Andrut, tak zwany wafel z czekoladą.
Stu procentowo mogę zaświadczyć, że jest to mój smak dzieciństwa. Do dziś pamiętam dumę jaka towarzyszyła mi, gdy mama pozwoliła mi w końcu zrobić go samej, od początku.. :) Ale chyba każdy przyzna mi rację, że najlepiej to smakuje jego masa wyjadana prosto z miski.. mm.. :)

Ale teraz kończę, a Wam pozostawiam przepis, chyba wiecie co z nim zrobić :)
 

Wafel z czekoladą/Andrut


Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru (daję około połowy lub 3/4)
0,5 szklanki mleka lub wody, choć zawszę robię z mlekiem
kakao do smaku
mleko w proszku, około 3szklanek (daję na oko)
1 paczka okrągłych wafli lub więcej, zależnie od grubości nadzienia

Wykonanie:
1.Masło umieścić w garnku razem z cukrem, mlekiem i kakao. Mieszać, aż do rozpuszczenia całkowicie masła, a potem do zagotowania masy.
2.Do gorącej masy (prosto z palnika) dodajemy mleko w proszku i miksujemy na jednolitą masę. Ja mleka dodaję na oko, ale podpowiedź taka, że ciasto nie może być zbyt wodniste, ani za bardzo gęste, gdyż źle będzie się rozsmarowywać.
3.Gotową masę rozsmarowywać na przygotowanych waflach, w kolejności: wafel, masa, wafel docisnąć, masa, wafel docisnąć i tak do uzyskania wybranej wysokości :)  Najlepiej gotowy schować do jednorazówki i przyłożyć czymś ciężkim, pozostawić na noc. U mnie jednak pierwsze kawałki znikają po 2-3 godzinach ;)



Smacznego!


Podobne posty

4 komentarze

  1. Super, że kuchnia smakoszy powraca! Bardzo się cieszę, ale znowu mi będziesz smaka robić tymi przepisami ;) Jak dla mnie wafle z karmelem, ale już od dawna nie uświadczyłam takich domowej roboty. Życzę powodzenia i wytrwałości w prowadzeniu bloga! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam andrut z czekolada! moja mama robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dzisiaj pierwszy raz jadłam świeże :) pyszne, gorąco polecam!

    a polentę robię tak:
    3 łyżki kaszki kukurydzianej zalewam 3/4szklanki mleka + 1/4szklanka wody; słodzę stewią (3 tabletki) i gotuję na małym ogniu, aż do zgęstnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham Twój nick! :D Wafle wyglądają smakowicie, w prawdzie ja musiałabym je przerobić do swojej diety, ale od czego są wyzwania ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!