Chleb gryczany. Chleb z kaszy gryczanej. Bezglutenowy chleb gryczany- najlepszy! :)
Dzień dobry w piątek! :)
Ulalla, czyżby weekendzik na horyzoncie? :) Jakże strasznie szybko minął mi ten tydzień.. dopiero co pamiętam wolną sobotę, a tu już kolejna :)
Kilka ostatnich dni była tutaj cisza, ale ze względu na odwiedziny brata z chrześniakiem i rodzinką trzeba było wybrać priorytety :)
Powiem Wam, że co jak co- energii raczej mam dużo, ale przy 5,5 latku i rocznym dziecku mam tej energii stanowczo za mało!
Chapeus bas wszyscy rodzice, nianie i opiekunki! ;D
Także po tygodniu jestem dość wykończona,a w nocy śpię jak dziecko :) Nawet przez nie uwagę ostatnio zaspałam! Kto to widział, żeby w tel zaznaczać dni tygodnia.. :D
A jak tam u Was minął tydzień? Chwalcie się! :)
Swoja droga tak dosypało śniegiem na Śląsku i przytrzymał mróz, że pierwszy raz od x czasu mogłam powiedzieć, że zima wróciła :)
Całe szczęście! bo już zaczynałam wątpić w istnienie zimy :D
Dobra, dobraaa... ja tu paplu, paplu- a Wy pewnie ciekawi z czego ten dzisiejszy przepis słynie :)
Otóż moi drodzy..
Dzisiaj przed Wami mistrz mistrzów!
Z chrupiąca skórką, baaardzo aromatyczny (orzeszkowo!), zdrowy i w ogóle nie pracochłonny...
Chlebek gryczany! :)
Powiem Wam, że nie dość, że robi się sam (<3),a więc wszyscy zapracowani kończą z wymówkami D: to jest jeszcze tak pyszny, zdrowy, że grzechem byłoby go raz nie spróbować :)
Nie trzeba mieć wieloletniego doświadczenia w zagniataniu ciasta..!
Nie trzeba pilnować, czy nie ucieka z miski..!
Nie trzeba się martwić o zakalca..!
Nie trzeba się martwić o zakwas, czy drożdże..!
Albowiem chleb ten składa się jedynie z kaszy i wody :)
Na prawdę- nic więcej nie trzeba :) no może troszku cierpliwości, bo chwilkę mu trzeba dać, aby sfermentował. Ale tak, to wszystko robi sam, a je się go z największą przyjemnością :)
To jak, próbujecie swoich sił? ;)
Chleb gryczany
Składniki:- 500g kaszy gryczanej
- sól
- woda
Wykonanie:
Przepłucz kasze i przesyp do naczynia, następnie zalej wodą, tak aby sięgała około 1cm ponad kaszę i dodaj sól.
Odstaw na noc i po tym czasie dolej wody.
Ponownie odstaw na 8 godzin.
Moja rada, jeżeli postawisz naczynie w cieplejszym miejscu to kasza szybciej sfermentuje.
Po tym czasie odcedź kasze i zblenduj na gładka masę.
Przełóż całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie ponownie odstaw jeszcze na około 12 godzin.
Piecz ws nagrzanym na 200 stopni piekarniku około 1h.
Po upieczeniu zostaw na kratce od piekarnika, aby ostygł.
46 komentarze
jak ten tydzień mi się dłużył, super,że już piątek!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :)
Mój ulubiony ! A posmarowany awokado to niebo w gębie ! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite. Ale chlebuś wygląda fantastycznie. Bardzo lubię kasze gryczaną. Lubię jej smak i zapach. Dlatego jestem pewna, że ten chlebek by mi zasmakował. Mmmm, mniam, ze świeżym masłem :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Robię takie chlebki regularnie od jakiegoś czasu i bardzo lubię. Nawet jutro planuję zalać kaszę na kolejny ;))
OdpowiedzUsuńBardziej mi to przypomina pasztet niż chlebek, ale wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńKoleżanka piekła ten chleb, ale mi jakoś nie podszedł...
OdpowiedzUsuńO kurczę, ale prosty skład :D Chlebek wygląda cudownie. Gryczanego jeszcze chyba nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić, bo widziałam już wiele przepisów na ten chleb :) A raczej przepis jeden, tylko wiele osób go polecało :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam chleba z kaszy :D Brzmi mega!
OdpowiedzUsuńZ każdym kolejnym przepisem na chleb gryczany czuję wyrzuty sumienia, że jeszcze go nie zrobiłam! No muszę w końcu się przełamać, bo od 4 lat planuję zrobić ten chlebek ;D
OdpowiedzUsuńKiedyś upiekę:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! uwielbiam takie zwarte. i posmarowany awokado.. mniam! szkoda, że nie mam dostępu do kaszy gryczanej...
OdpowiedzUsuńMi tydzień zleciał migiem ale był ciężki a chlebek no wygląda fajnie
OdpowiedzUsuńFaktycznie trzeba cierpliwości do tego przepisu. Brakuje mi tylko informacji ile tej soli wsypać? Wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńwiesz co, ja dawałam na oko, myślę, że 1 łyżeczka na spokojnie :)
UsuńPrzepis mega! Sama kasza i woda, wow :))
OdpowiedzUsuńOstatnio tygodnie zamiast się dłużyć uciekają w tempie ekspresowym, w weekendy staram się jak najwięcej z nich wycisnąć, ale akurat one mijają jeszcze szybciej :D
uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego chlebka :-)
OdpowiedzUsuńPrzegenialny pomysł! Będę musiał wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńPrzeraża mnie tak szybko mijający czas. :c
OdpowiedzUsuńŚnieg? U mnie niestety jego pozostałości tylko widać...
Fajny chlebek, zawsze jakaś odmiana.
Ciekawy chlebek, musze wypróbować
OdpowiedzUsuńGryczane cudo! Pycha!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, bo jest taki zbity. Chleb to jeden z moich ulubionych produktów żywnościowych. Mogę żyć bez obiadu, ale nie bez chleba!
OdpowiedzUsuńNie jadłam chleba z kaszy, brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten chleb z kaszy i raz na jakiś czas go robię :)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla glutenowego chleba!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, domowy chleb najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNo akurat nie mam potrzeby na taki chleb ale lubié eksperymentować! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńZnam ten chlebek i bardzo lubię. Jest prosty w przygotowaniu i przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to faktycznie mistrz mistrzów! :)
OdpowiedzUsuńTo chleb ideał dla mnie. Mój doktor by się ucieszył, bo bez drożdży, bezglutenowy. Tak jak napisałam ideał, po nim czułabym się wspaniale. A jakby go tak ciasto w foremkę na muffinki czy by urosły takie małe bułeczki a'la scones????
OdpowiedzUsuńmyślę, że na spokojnie :) Jedynie, że ten chlebek nie rośnie, więc prawie całe muffinki trzeba byłoby wypełnić :)
Usuńuwielbiam gryczane chleby, są pyszne : )
OdpowiedzUsuńPiekłam chleb gryczany, ale był tylko w połowie gryczany, druga połowa to mąka pszenna, rzeczywiście ma dość charakterystyczny smak i albo się go pokocha albo nie :) a takie ciężkie zwarte chlebki też lubię, przypominają razowe na zakwasie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńŁatwo, prosto i przyjemnie, tak lubię bardzo;)
OdpowiedzUsuńTo jak z tą solą, ile dokładnie jej trzeba? :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow, ciekawy przepis☺
OdpowiedzUsuńRóżne chlebki piekłam, ale takiego jeszcze nie. Wszystko przede mną. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałem i mi nie smakowało, spróbuję według Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten chleb!
OdpowiedzUsuńdaj znać, jak smakował! :)
UsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu "czaję się" na zrobienie własnego chleba. Twój wygląda bardzo pysznie, no i sam przepis jest też prościutki - superr! :))
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńJUż śnieg!? :O A no tak... Polska. Dzieci bywają wymagające.
OdpowiedzUsuńChlebek ciekawy. Akurat za kaszą gryczaną nie przepadam, ale w taki sposób mogłabym ją wykorzystać.
Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!