Gofry z batataów i banana, bezglutenowe! :) Słodkie gofry z batatów :)

Autorka: 3/21/2017

Cześć i czołem!
Jakże rozpoczęliście wiosnę? W tym roku wypadła astronomiczna dzień wcześniej- ależ zmiana :)
Lepiej przygotować się na weekend, tam planują nam uciąć jedną godzinę snu! Dla mnie to nie problem, zawsze jestem rannym ptakiem, ale jak popatrzę na swojego Mistrza Naleśników to dla niego katastrofa.. :D
Też tak macie? Czy wszystko Wam jedno? :)

Ech.. coraz bliżej lato i moja obrona magisterska.. a praca jak nie chciała tak i nie rusza.. Teraz pojawił się problem, z czym ją porównać, haha, jakbym wcześniej nie mogła o tym pomyśleć. No, ale to nie moja wina, ja na prawdę nie zawsze wszystko ogarniam ;) Uważam, że Promotor przy podpisywaniu i omawianiu mojego tematu również mógł zwrócić na to uwagę :) co nie?
No właśnie!!

Swoją drogą tęskno mi już do prawdziwej wiosny i lata.. i tych milion świeżych warzyw (szczypiorek, rzodkiewka, pomidor) i owoców.. pachnących truskawek, malin, śliwek..
Całą zimę zajadam się bananami i jabłkami na zmianę, bo to z zamrażalnika jedynie do ciast jakiś, czy coś..
A tak by się już chciało<3
Też tak macie? :)

Cieszyło mnie bardzo ostatnio jak pojawiły się brzoskwinie/nektarynki, ale po 1szym gryzie radość przeszła- to nie ten sam smak :(
Ale upolowała kiwi- bo to chyba też jego pora no i zachciało mi się kombinacji w kuchni :)
Uwielbiam słodkie ziemniaki, ale nie tylko w formie chipsów pieczonych w piekarniku, ale właśnie jako baza do ciast, ciasteczek, czy gofrów :)
I tak też dzisiaj Was poczęstuje takim przepisem, na bazie słodkich ziemniaków ;)
Powiem Wam, ze wyszły boskie! Chrupiące z zewnątrz, ale w środku jednak mięciutkie- jest się w co wgryźć!
Z dodatkiem masła orzechowego i kiwi skradły moje serce.. <3
Myślę, że spokojnie można zastosować tutaj inne dodatki- gofry nie mają swojego specyficznego smaku, który mógłby w czymś przeszkodzić :)
Wychodzi ich około 4 z podanego przepisu, więc bardzo szybko się kończą :(
Najlepiej od razu zrobić z dwóch porcji <3

Są chętni na wypróbowanie? :)

Gofry z batatów

Składniki:
-80g batata
-0,5 banana
-20g mąki (dowolnej), u mnie jaglana
-20g odżywki białkowej (w opcji po treningu)
-1 jajko (opcjonalnie), ja nie dawałam
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-erytrol, lub inne słodzidło do smaku
-dodatki

Wykonanie:
Batata łupimy, kroimy w małe kawałki i gotujemy do miękkości.
Dodajemy banana i blendujemy na gładko.
Dorzucamy mąkę, odżywkę, proszek do pieczenia, erytrol i mieszamy.
Jeżeli dodajemy jajko (u mnie bez), lekko rozklekotujemy je w miseczce i dodajemy do ciasta.
Mieszamy na jednolitą masę.
Smażymy w rozgrzanej gofrownicy ok 3 minut.
Polecam spryskać olejem powierzchnię smażalną, aby nie przywarły.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.





Smacznego!

Podobne posty

24 komentarze

  1. Ale mi naszła ochota na gofry.. Przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cudowne, koniecznie muszę ich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiadają :) A ja wczoraj dodałam batata do mojej pieczonej owsianki na dzisiaj na kolację - ciekawe co z tego wynikło :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry wyglądają mega pysznie :-)
    A co do tej godzinki obciętej...ja mam tak mało czasu, a tu jeszcze godzina mniej... No trudno, jakoś to przeżyję. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! :) Jak u Ciebie pięknie i wiosennie - cudowny kolor mają te tulipany! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki gofrów nie jadłam - narobiłaś smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła takiego gofra :D Wyglądają bardzo kusząco, no i ten skład! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglądają te gofry. Ja tylko zdjęłabym kiwi (jestem uczulona), a reszta ... pysznie wygląda, świetny pomysł na takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis:) Nie dawałam batata do gofrów.. jeszcze :):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na gofry zawsze jest ochota :)
    Również nie mogę się doczekać warzyw i owoców, by w sklepach przestały straszyć pomidory smakujące jak styropian czy cukinia swoją kosmiczną ceną, jakby była ze złota :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam gofrów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to dzisiaj drugi przepis na gofry, chyba bedę musiała sobie upiec ;)
    z batatów jeszcze nie robiłam, ale pomysł świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam i na pewno nie jadłam jeszcze takich gofrów.Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Woow! Nie miałam zielonego pojęcia, że z batatów można wyczarować gofry! Ile to się człowiek nowości, ciekawostek może dowiedzieć. Z wielką chęcią bym ich spróbowała. Wielki plus za bezglutenowy przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo zgrabnie Ci wyszły, ja kiedyś robiłam i tobyła porażka, widać Twój przepis lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyznam się, że jeszcze w życiu nie jadłam batatów. Sam nie wiem dlaczego. Ale z twojego przepisu postaram się skorzystać, w weekend upiekę gofry w moim dezalu. Czy masz jakieś wskazówki jak wybierać bataty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Bardzo polecam przekonać się do batatów, bo są bardzo smaczne :)

      Jeżeli chodzi o bataty to to są takie słodkie ziemniaki, więc trudności dużej nie ma :) po prostu twardy, nie zepusty :)

      Usuń
  17. Uwielbiam bataty, ale nie mogę się przekonać do ich smaku w deserach. :D Mimo wszystko wybiorę tradycyjne gofry, a z batatów zrobię fryteczki albo danie główne. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały pomysł na gofry. Uwielbiam smak batatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjne, ciekawa jestem jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. z batata jeszcze nie robiłam, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysł na gofry, takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!