Korzenne ciasto z selera z jabłkiem i orzechami :) Pysznie wilgotne i aromatyczne ciatso z selera :)

Autorka: 1/04/2017

Witam Was w Nowym Roku! Jak tam- udało się wejść z uśmiechem, radością i satysfakcją? :)
A postanowienia? Założyliście jakieś, czy może akurat w tym roku bez, sami zobaczycie co wyjdzie? :)
Szczerze się przyznam, że u mnie jest jedno, ważne postanowienie.. regularność! Oj tak- widać ewidentnie po blogu, po postępach mojej pracy, że brak mi na pewno tej jednej cechy (jak nie więcej.. :D)
A bardzo nie chciałabym zaniedbywać rzeczy, które powinnam tworzyć, a nie zapominać o nich.. :)

Haha, czy Was również przedwczoraj zaskoczyły opady śniegu? U mnie na Śląsku dosłownie w 2h napadło tyle, żesz o matko! I tak- ponownie zima zaskoczyła drogowców, bo do dzisiaj na mojej ulicy nikt nie widział odśnieżarki.. ;)
Sama nie wiem, co o tym myśleć, bo wystarczyły lekki opady w listopadzie, a soli było co nie miara.. a dzisiaj? Ani trochę!
Ale nie narzekam, mam nadzieje, że uda się w końcu wyjechać na narty po tak długiej przerwie ;) Jeździ ktoś z Was? :)

A! I uprzedzam Was! Podobno te mrozy, które zapowiadają to nie przelewki- pamiętajcie zatem o czapkach i szalikach, nawet przy 5 minutowych spacerach :D

A wracają do tytułu posta- powstało ostatnio u mnie selerowe ciasto :) Nie, nie- nie planowałam go od początku. Miało wyjść standardowe z cukinii, ale niestety moja lodówka była pusta w tegoż składnika. Pomyślałam okey, będzie marchewkowe- a tutaj co? Również pustki!
Koniec końców spojrzałam co w lodówce zostało.. Tak- to był seler i pietruszka :D
Ochota na ciasto nie przeszła nawet na chwilę, to cóż było robić?
Zaczęłam trzeć selera :D
Powiem Wam, że miałam nie małe obawy, bo pamiętałam, że seler ma jednak bardzo specyficzny smak. Ale mówię-raz kozie śmierć! Damy radę ;)
Bardzo ładnie pachniało- piernikiem.. <3 wilgotne- jakbym jadła marchewkowe.. <3
Chrupiące od orzechów.. No ciasto ideał! :D
Mogę Was jedynie zachęcić do jego przygotowania, bo przekonać się o jego dobroci musicie sami :D
Są chętni? Ktoś jesto gotowy podjąć wyzwanie? ;)

Korzenne ciasto z selera z jabłkiem i orzechami

Składniki:
-80g selera
-1 średniej wielkości jabłko
-45-50g mąki żytniej-razowej
-1 jajko
-30g orzechów (najlepiej migdały, lub laskowe)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-przyprawa korzenna (dużo)
-2 łyżeczki miodu, lub syropu z agawy, klonowego
-ok 10-15 ml wody
-dla opcji potreningowej- ok 15g odżywki białkowej

Wykonanie:
Selera obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a połowę na cienkich.
Jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć w średniej misce.
Białko jaja ubić na sztywną pianę, a następnie dodać starty seler, jabłko, żółtko, wymieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę, przyprawy, proszek oraz miód. Dolać wody i wymieszać.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki a następnie dorzucić do całości.
Powstałe ciasto umieścić w dwóch kokilkach, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.
Ostudzić, zajadać z ulubionymi dodatkami.







Smacznego!

Podobne posty

26 komentarze

  1. selerowe ciasto? kuszące;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super, ale ten seler mnie odstrasza :D jakoś nie umiem sobie wyobrazić selerowego deseru ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z selera? Tego jeszcze nie widziałam :)Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fanie, że się pojawiłaś! :) Ciasto fajne i to chyba jedyna postać selera, którą byłabym w stanie zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do zrobienia - od razu w większej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja u siebie postawiłam w tym roku na zdrowsze odżywianie, więc takie korzenne ciasto z selera wpisuję na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto z selera? genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwszy raz słyszę o cieście z selera, ale chętnie bym się skusiła na Twoje :) U nas też od groma śniegu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie spróbowałabym takiego ciacha...

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrzeba matką wynalazków, wyszło Ci fantastyczne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  11. selerowe ciacho? i do tego tak pysznie wygląda, zjadła bym:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, witam.... wszystkiego dobrego - trochę spóźnione ale zawsze ;)
    Zaproponowałaś bardzo ciekawa i z pewnoscią smaczną formę podania selera - wszyscy Ci którzy nie przepadają za tym warzywem na pewno zmienią zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Intrygujący smak? Jednym słowem kusisz tym ciastkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I tylko żal,że go nie rozkroiłaś....

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawe ciasto. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne ciacho :) Dużo uśmiechu w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda, jak pasztet, który dzisiaj zrobiłam i z braku blaszki był w tortownicy :) Ostatnio często widzę dziwne ciasta i w sumie to kuszą do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale bym zjadła, jest intrygujące!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze wygląda,ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cały dzień bym jadła. Sama. Robię! Podejmuje wyzwanie:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!