Gryczana z jabłkiem stowrzyła pancakes przypadkiem! :)
No i mamy poniedziałek kochani! :) Jak tam po weekendzie?
Groby zapewne odwiedzone, rodziny się spotkały.. :) Pogoda w tym roku udała się idealna, prawda? :)
Uwielbiam tegoroczną jesień.. oby jak najdłuższa taka była! W ciągu dnia można spokojnie spacerować w ciepłej bluzie, łapiąc promienie słoneczne na twarz..
A wieczorem delektować się grzanym winem przy kominku.. czas idealny, na prawdę! :)
I te cudowny kolory..
Wiem, wiem! Pewnie wielu z Was zaraz zacznie narzekać na tumany liści, błoto, etc..
Ale ja w ten weekend dzielnie zamiatałam całą działkę wokoło domu i.. (o dziwo!) na prawdę sprawiało mi to przyjemność! :)
Także no.. Nie o przeszkody tutaj musi chodzić, a o lenistwo chyba bardziej, co..? :)
Tak czasem myślę, czy aby na pewno wykorzystuje swoje życie w 100%.. Czy aby na pewno korzystam z niego tak jak powinnam.. i co rusz znajduje inne odpowiedzi.. Co rusz znajduje błędy jakie popełniam.. co rusz znajduje sukcesy jakie osiągam, ale czy aby na pewno?
Nigdy nie wiem, czy ze mną jest bardzo na tak, czy bardzo na nie..
I co wtedy począć? Jakie macie sposoby.. by określić samego siebie?
Pomóżcie! :)
A co dzisiaj? A ja dzisiaj nadal pije do naszej kochanej, cudownej jesieni.. :)
Pachnącej cynamonem, z promieniami słońca, z wielką ilością polskich śliwek.. i drewnem w kominku! :)
Ahh.. uwielbiam takie cudowne "krajobrazy".. <3
A więc dzisiaj chciałam zaprosić Was na zdrowszą wersję pancakes..
Pancakes nadzianych jabłkiem, pachnących szarlotką, ale na bazie mąki gryczanej :)
Nie uwierzycie jakie delikatne wyszły!
Idealne na lekki, pożywny obiad, lub bardzo syte śniadanie.. :)
Powstały pod wpływem impulsu, po powrocie z uczelni.. :), dlatego też zdjęcia w bardzo opłakanym stanie..
Nie wiem, czy jest sens tutaj więcej komplementów pisać..
te placuszki należy po prostu spróbować! :)
Idealne z syropem klonowym, lub miodem lekko podgrzanym z cynamonem..
Cud, miód, malina kochani! :)
To co, szykujemy się do pracy? :)
Szarlotkowe pancakes z mąki gryczanej
Składniki:-1 duże jabłko
-1 duże jajko
-ok. 80g mąki gryczanej*
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150ml mleka
-przyprawa do szarlotki
-szczypta soli
-olej
Opcjonalnie:
-syrop z agawy
-syrop klonowy
-miód podgrzany z cynamonem
Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce ubić białko na sztywną pianę.
W osobnej misce żółtko zmiksować wraz z mlekiem, wmieszać jabłko, mąkę z proszkiem oraz przyprawy.
Do całości dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać całość, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smażyć na patelni po ok 1,5 min z każdej strony- pod pierwszego placka dajemy olej, potem już nie trzeba.
Polać syropem klonowym, lub z agawy, lub podgrzanym miodem z cynamonem.
*robiłam na tak zwane "oko", możliwe iż trzeba będzie dosypać mąki- konsystencja ma być dość gęsta.
Smacznego!
36 komentarze
super przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Moje ulubione placuszki. Koniecznie z syropek klonowym. Jednym słowem pyszota.... nie ma co :)
OdpowiedzUsuńŚniadanko jak malowane. Nawet kolory jesienne zupełnie! :)
OdpowiedzUsuńNo ja rozumiem takie placuszki na śniadanie, albo pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te pankejki :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, musze wypróbować
OdpowiedzUsuńlubię te grube naleśniki, ale dla siebie samej mi się nie chce robić, a w domu królują cienkie :(
OdpowiedzUsuńOj chyba nie ma tak, że każdy wie co kiedy robić i wykorzystuje życie na 100%.. Sama czasami leżę pół dnia i sobie myślę, że tyle rzeczy mogłabym zrobić, a chwilę później, że i tak dużo robię, a czas resetu, relaksu i bezczynności też jest ważny...
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy syropu klonowego, ale ostatnio dostałam od koleżanki, prawdziwy oryginalny z Kanady! :) Także Twój przepis wydaje się idealny by go wypróbować :)
Cudowne śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńGryczanka jest najlepsza na nalesniki i placki, tekstura jest genialna, ale z jabłuszkiem nie próbowałam. Jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńJesień mamy w tym roku przepiękną:)
OdpowiedzUsuńA placuszki zamawiam na śniadanie!:)
Pogoda rzeczywiście dopisała i oby jak najdłużej:-) A placuszkiem się częstuję z chęcią:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te placuszki :))
OdpowiedzUsuńApetyczna wersja :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do LBA http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2015/11/liebster-blog-award-2015.html - będzie mi miło jeśli zechcesz wziąć udział w zabawie :)
Lubię ten specjalny smaczek mąki gryczanej - idealne placuszki jak dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńPlacki z jabłkami to jedne z moich ulubionych, a bardzo często dodaję do nich mąkę gryczaną ;)
Za każdym razem jest u Ciebie smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńPyszności, w sam raz na śniadanie lub podwieczorek!
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie, bardzo chętnie bym zjadła!!! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPoproszę kilka na jutrzejsze śniadanko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ostatnio gryczane wypieki ,takie placuszki też bym zjadła.
OdpowiedzUsuńŹle mi się kojarzą te naleśniki amerykańskie, bo mój ex mi je robił :D
OdpowiedzUsuńPycha, zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki w jesienny poranek to dobry początek dnia :D
OdpowiedzUsuńTaki pyszny i zdrowy przypadek, ślinka cieknie do kolan :)
OdpowiedzUsuńCudowne placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJa nie zacznę narzekać, bo też uwielbiam jesień :) A pancakes pychota!
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńDawno placuchów nie jadłam! Teraz mam smaka :D
OdpowiedzUsuńMiód na moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuńJabłka i ten cynamon:))
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńps.tu marcela z tortadellafiglia.com. Przeniosłam bloga na nową domenę http://tastefolio.com
Mam nadzieję, że znajdziesz czas żebytam zaglądnąć :)
ps.tu marcela z tortadellafiglia.com. Przeniosłam bloga na nową domenę http://tastefolio.com
Mam nadzieję, że znajdziesz czas żebytam zaglądnąć :)
Haha, świetny tekst <3
OdpowiedzUsuńpo prostu cudowne! :) mąka gryczana musi dawać ciekawy posmak :) lubię ją w połaczeniu ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!