Gryczana z jabłkiem stowrzyła pancakes przypadkiem! :)

Autorka: 11/02/2015

No i mamy poniedziałek kochani! :) Jak tam po weekendzie?
Groby zapewne odwiedzone, rodziny się spotkały.. :) Pogoda w tym roku udała się idealna, prawda? :) 
Uwielbiam tegoroczną jesień.. oby jak najdłuższa taka była! W ciągu dnia można spokojnie spacerować w ciepłej bluzie, łapiąc promienie słoneczne na twarz..
A wieczorem delektować się grzanym winem przy kominku.. czas idealny, na prawdę! :)
I te cudowny kolory.. 
Wiem, wiem! Pewnie wielu z Was zaraz zacznie narzekać na tumany liści, błoto, etc..
Ale ja w ten weekend dzielnie zamiatałam całą działkę wokoło domu i.. (o dziwo!) na prawdę sprawiało mi to przyjemność! :)
Także no.. Nie o przeszkody tutaj musi chodzić, a o lenistwo chyba bardziej, co..? :)

Tak czasem myślę, czy aby na pewno wykorzystuje swoje życie w 100%.. Czy aby na pewno korzystam z niego tak jak powinnam.. i co rusz znajduje inne odpowiedzi.. Co rusz znajduje błędy jakie popełniam.. co rusz znajduje sukcesy jakie osiągam, ale czy aby na pewno?
Nigdy nie wiem, czy ze mną jest bardzo na tak, czy bardzo na nie..
I co wtedy począć? Jakie macie sposoby.. by określić samego siebie?
Pomóżcie! :)

A co dzisiaj? A ja dzisiaj nadal pije do naszej kochanej, cudownej jesieni.. :)
Pachnącej cynamonem, z promieniami słońca, z wielką ilością polskich śliwek.. i drewnem w kominku! :)
Ahh.. uwielbiam takie cudowne "krajobrazy".. <3
A więc dzisiaj chciałam zaprosić Was na zdrowszą wersję pancakes.. 
Pancakes nadzianych jabłkiem, pachnących szarlotką, ale na bazie mąki gryczanej :)
Nie uwierzycie jakie delikatne wyszły!
Idealne na lekki, pożywny obiad, lub bardzo syte śniadanie.. :)
Powstały pod wpływem impulsu, po powrocie z uczelni.. :), dlatego też zdjęcia w bardzo opłakanym stanie..
Nie wiem, czy jest sens tutaj więcej komplementów pisać..
te placuszki należy po prostu spróbować! :)
Idealne z syropem klonowym, lub miodem lekko podgrzanym z cynamonem..
Cud, miód, malina kochani! :)
To co, szykujemy się do pracy? :)


Szarlotkowe pancakes z mąki gryczanej

Składniki:
-1 duże jabłko
-1 duże jajko
-ok. 80g mąki gryczanej*
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150ml mleka
-przyprawa do szarlotki
-szczypta soli
-olej
Opcjonalnie:
-syrop z agawy
-syrop klonowy
-miód podgrzany z cynamonem

Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce ubić białko na sztywną pianę.
W osobnej misce żółtko zmiksować wraz z mlekiem, wmieszać jabłko, mąkę z proszkiem oraz przyprawy.
Do całości dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać całość, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smażyć na patelni po ok 1,5 min z każdej strony- pod pierwszego placka dajemy olej, potem już nie trzeba.
Polać syropem klonowym, lub z agawy, lub podgrzanym miodem z cynamonem.

*robiłam na tak zwane "oko", możliwe iż trzeba będzie dosypać mąki- konsystencja ma być dość gęsta.







Smacznego!

Podobne posty

36 komentarze

  1. super przepis
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione placuszki. Koniecznie z syropek klonowym. Jednym słowem pyszota.... nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śniadanko jak malowane. Nawet kolory jesienne zupełnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja rozumiem takie placuszki na śniadanie, albo pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe te pankejki :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja, musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię te grube naleśniki, ale dla siebie samej mi się nie chce robić, a w domu królują cienkie :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj chyba nie ma tak, że każdy wie co kiedy robić i wykorzystuje życie na 100%.. Sama czasami leżę pół dnia i sobie myślę, że tyle rzeczy mogłabym zrobić, a chwilę później, że i tak dużo robię, a czas resetu, relaksu i bezczynności też jest ważny...

    Nie jadłam nigdy syropu klonowego, ale ostatnio dostałam od koleżanki, prawdziwy oryginalny z Kanady! :) Także Twój przepis wydaje się idealny by go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gryczanka jest najlepsza na nalesniki i placki, tekstura jest genialna, ale z jabłuszkiem nie próbowałam. Jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesień mamy w tym roku przepiękną:)
    A placuszki zamawiam na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pogoda rzeczywiście dopisała i oby jak najdłużej:-) A placuszkiem się częstuję z chęcią:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczna wersja :)
    Nominowałam Cię do LBA http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2015/11/liebster-blog-award-2015.html - będzie mi miło jeśli zechcesz wziąć udział w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię ten specjalny smaczek mąki gryczanej - idealne placuszki jak dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają świetnie ;)
    Placki z jabłkami to jedne z moich ulubionych, a bardzo często dodaję do nich mąkę gryczaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za każdym razem jest u Ciebie smacznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, w sam raz na śniadanie lub podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają przepysznie, bardzo chętnie bym zjadła!!! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  18. Poproszę kilka na jutrzejsze śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ostatnio gryczane wypieki ,takie placuszki też bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  20. Źle mi się kojarzą te naleśniki amerykańskie, bo mój ex mi je robił :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie placuszki w jesienny poranek to dobry początek dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki pyszny i zdrowy przypadek, ślinka cieknie do kolan :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie zacznę narzekać, bo też uwielbiam jesień :) A pancakes pychota!

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie próbowałam takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dawno placuchów nie jadłam! Teraz mam smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  26. pyszności!


    ps.tu marcela z tortadellafiglia.com. Przeniosłam bloga na nową domenę http://tastefolio.com


    Mam nadzieję, że znajdziesz czas żebytam zaglądnąć :)



    ps.tu marcela z tortadellafiglia.com. Przeniosłam bloga na nową domenę http://tastefolio.com



    Mam nadzieję, że znajdziesz czas żebytam zaglądnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  27. po prostu cudowne! :) mąka gryczana musi dawać ciekawy posmak :) lubię ją w połaczeniu ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!