Sałatkę Wam prezentuje.. może ktoś chętny ją przygotuje? :)

Autorka: 10/25/2015

Doooberek! :)
Niedziela dzisiaj, zaczynamy oczywiście od porannej kawy z dużąąąą ilością mleka oraz postu :) Trzeba jakoś zakończyć tydzień, tudzież przywitać Was w nowym :)
Kraków ponownie pozytywnie mnie zaskoczył, czas tam spędzony był bardzo dobrym czasem :)
Niestety- spotkanie goniło spotkanie, ale.. to znak że ponownie trzeba się umówić, ot co! :)
Bo Kraków ja uwielbiam, ale właśnie na krótkie chwile- nie umiałabym żyć w mieście, w którym przejechanie 500m w 2 minuty graniczy z cudem, gdy nie siedzi się w autobusie mogącym jechać po bus/taxi line :)
Chapeus bas dla wszystkich cierpliwych mieszkańców Krakowa!

Ech.. możecie trzymać za mnie kciuki w poniedziałek.. ,am zaprezentować działanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych i sterydów i toootalnie nie wiem, jak się do tego zabrać.. grr..! Lubię zrobić wszystko dobrze (nie musi być 100% perfect, ale wiem, że ja dałam z siebie, co mogłam), a w tym temacie jestem zielona jak Shrek.. :) alee.. może coś się poradzi :)
Także dzisiaj czeka mnie dzień zakuwania.. :)

Ale, ale.. ostatnimi czasy (mimo zimnej pogody), bardzo lubię sałatki- takie bardziej treściwsze, np na obiad. Czy to właśnie z rożnym rodzajem 
Jedząc takie danie od razu wracam myślami do upalnych dni wakacji, kiedy każdy miał ochotę na orzeźwiający, syty, ale nie przesadnie posiłek.
I tym razem postawiłam na dość znaną chyba większości klasykę, albowiem szpinak opłukałam i jako bazę zastosowałam :)
Powiem Wam szczerze, że ja po takim posiłku dłużej czuję sytość, niż jedząc typowego schabowe z ziemniakami i surówką. Zazwyczaj w takim posiłku dostarczymy sobie dużo więcej błonnika, niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które wzmocnią nasze kości, jak i paznokcie,czy włosy.
Wiem, wiem- brzmi jak stara reklama jakiegoś suplementu? Ale tak na prawdę jest! Powiedzcie mi, ile witamin jest w panierce do schabu, czy kurczaka? Ile minerałów zawiera cukier, który dodajemy do buraczków?
No właśnie!
Oczywiście- taki obiad jest również niższy kaloryczne, ale.. to nie jest nic złego :) Dla osób na diecie- idealne rozwiązanie, gdyż nie czują głodu, a są pojedzone.. Dla pozostałych? Kaloryczność mogą uzupełnić cudownym ciastem marchewkowym, czy innym deserem -co kto lubi, ale również w granicach umiaru :)
I powiem Wam, ze to połączenie smaków.. jajko, szpinak, papryka- cud, miód malina!
Do tego sos musztardowy z olejem lnianym, który nie jest wyczuwalny w smaku, a zawiera wiele wartościowych składników.
A więc.. zapraszam na zieleninę, ale smaczną zieleninę! :)

Sałatka ze szpinakiem i sosem musztardowym

Składniki:
-ok 200-250g szpinaku, np. baby
-2 jajka ugotowane na twardo
-papryka
-3 rzodkiewki
-2 suszone pomidory z zalewy
-2 łyżki musztardy
-1 łyżka oleju lnianego ( z Oleje Świata)
-2 łyżeczki soku z cytryny
-pieprz kolorowy, sól, czubrica, zioła prowansalskie, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Wykonanie:
Szpinak opłukać, wysuszyć i wsypać do dużej miski.
Rzodkiewkę pokroić na połółowki talarków dodać do miski.
Paprykę pokroić w większą kostkę, a suszone pomidory rozdrobnić i również dodać do całości.
Dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz, a na wierzchu poukładać ćwiartki jajka.
Musztardę wraz z sokiem z cytryny i olejem połączyć w jednolitą masę.
Polać całość sosem i podawać.





Smacznego!

 


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Podobne posty

25 komentarze

  1. Kochana, po takim posiłku energii Ci przybędzie. Nie dość, że dobrałaś świetne składniki, to podałaś tak ładnie, że chce się jeść. Ja uwielbiam takie jedzenie.
    A kciuki mogę trzymać, bo wiem że pomagają. Powiedzie Ci się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna sałatka:)
    Ja się cieszę,że mieszkam w mieście, gdzie wszędzie dojdę pieszo, a z drugiej strony za pół kilometra mam Gdańsk i wszystkie atrakcje wielkiego miasta:)
    Trzymam kciuki za prezentację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka pyszna i sama bym ją wcięła na obiad, ale dl mojego M to zdecydowanie za mało:)
    miłej niedzieli i lekkiego zakuwania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka świetnie się prezentuje, a wszystkie składniki pasują do siebie zarówno kolorystycznie jak smakowo - ideał dla wielbicieli zieleniny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na śniadanie byłaby idealna! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniała mi się.. Wielkanoc! :D Lubię takie lekkie, zielone sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała sałatka, a ja po cięzkich obiadach źle się czuję, lubię takie zielsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak - dziękuję :) To bardzo miło z Twojej strony, ze pytasz :) Zazdroszczę Ci, że tego typu wirusy Cię nie łapią. A jak z grypą? ;)


    A sałatka wspaniała i ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja ulubiona sałatka. Kolorystyka rewelacja, a prezentacja w tak ciekawym temacie pójdzie jak z płatka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. na wszelkiego rodzaju sałatki to ja zawsze chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przekonałaś mnie tą pseudo reklamą :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna ,u mnie tylko żółtko musi być lejące.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajnie wygląda.
    Jeszcze nigdy nie jadłam świeżego szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja bardzo chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam sałatki z jajkiem. Wyszło kolorowo i jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię jajka w sałacie, zwłaszcza kiedy są swojskie :) inaczej smakują, są pyszne, prawda ?:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka wygląda pysznie :-) i mam nadzieję, że w poniedziałek poszło dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie to ja bym ją zjadła, żeby mi ją ktoś przygotował ;))) Lubię takie i z jajkiem fajne i syte :))

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!