Stówka nie strzeliła, mimo to Simpson nie żałował, na torcie się wyprezentował! :)

Autorka: 11/30/2014

No bardzo mało mnie tutaj, bardzo.. Cóż począć, kiedy czasu brak nawet na siedzenie w kuchni?
A kawa wypita w zaciszu pokoju akademickiego, czy domowej kuchni to wspomnienie.. Bo teraz ląduje jedynie w termosie, by dzielnie towarzyszyć na uczelni przez 10 godzin..! 

Moi mili, mam wieeelką nadzieje, że zmieni się to w czasie świąt i powrócę do Was w pełnej krasie, z werwą i zapałem.. :)
I wcale nie narzekam, że doba mogłaby mieć o 10 godzin więcej, wcale! Coś mi się wydaje, że na te 10 godzin dostałabym kolejnych obowiązków, a tego jak dla mnie to już za dużo.. ;D
Poczekacie jeszcze na mnie te 3 tygodnie, poczekacie
Na pewno wrócę i do Was i do Waszych blogów.. :)

Mimo tego, że kończy się weekend, ja nawet nie poczułam, że był :D Ale koniec tego narzekania, coraz bliżej podobno święta! Zaskoczenie dla mnie totalne, że to już jutro wybije 1 grudnia.. Jak to tak to?
Nie wiem gdzie ten czas umyka, ale bardzo źle mi z tym.. 
Może znajdzie się dobra duszyczka i zorganizuje u mnie w domu Święta? Bo ja chyba zapomnę.. :D
Nie no, nie przesadzajmy.. damy radę! :)
A co dzisiaj?
A no właśnie.. 
Tort poczyniłam, haha-nie chcecie wiedzieć kiedy.. :D
No, ale nadarzyła się wolna minuta to prezentuję ja go Wam tutaj w pełnej krasie :) Brat jako wielki fan Kopca Kreta, nie mógł (nie ze mną w domu..!) dostać go po raz enty na urodziny.. Postawiłam na swoim i w przeddzień jego święta zaszyłam się w kuchni, ale o dziwo nie na długo.. :)
Powstał przepysznie kremowy tort z lekką kwaskowatą roladą i słodkimi bananami..
Powiem Wam, że takie połączenie było dla mnie bombowe!
Nie przepadam za ciężkimi, nasączanymi (i o dziwo!) kawowymi tortami, czy orzechowymi.. Pełnymi masła, sztucznych aromatów.. O nie. To nie dla mnie.
Ale ten tort? Stanowi przykład, ze wcale tak być nie musi :)
Mama po pierwszym kawałku chwaliła, siostra z uwielbieniem kiwała głową, a brat? A brat.. sięgnął po drugi- i to było dla mnie najważniejsze.. :)
Polecam uczynić go, uczynić go w tej chwili!
Wcale nie musi grać roli tortu, a jedynie pysznego weekendowego ciacha.. :)


Tort z roladą, bananami i budyniowym wnętrzem (Inspiracja Moje Wypieki)

Składniki:
*na biszkopt:
-6 jajek
-4 łyżek mąki pszennej

-2 łyżki kakao
-6 łyżek drobnego cukru do wypieków
-½ łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego
*na krem:
-1 litr mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
-7 łyżek mąki pszennej
-9 łyżek cukru
-150 g masła, o temperaturze pokojowej
-5 - 6 niedużych bananów 

*na warstwę śmietanową:
-400 ml śmietany kremówki (36%)
-2 łyżki cukru pudru 


Wykonanie:
Biszkopt:
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.

Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC (sprawdzić patyczkiem).

W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem z wanilią*. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm).

Krem:
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część wymieszać z budyniami, cukrem i mąką.

Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. 
Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany.
Całość: 
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy.
Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady.
Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać. 
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia.
Przed podaniem oprószyć kakao.







Smacznego!

Podobne posty

48 komentarze

  1. Czasu nam niestety wszystkim ostatnio brak. Ale jak wspomniałaś wszystko się zmieni. Trzeba poczekać.
    Jestem pod wrażeniem Twojego tortu. Chętnie taki kawałek do kawy bym zjadła, bo i pięknie wygląda w całej okazałości i przekrój pobudził moje kubki smakowe.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny tort, aż chciałoby się taki dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten tort jest GENIALNY :) Ładniejszego w cukierni u siebie w mieście nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalnie to wymyśliłaś, a tort wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. imponujący torcik! masz talent do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Homer pięknie się prezentuje :)
    Tort robi wrażenie, a szczególnie jego wnętrze, smaka narobiłaś ogromnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tą roladą! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wygląda zwłaszcza te zawijarce po bokach:) Podziwiam Twoją pomysłowość:)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak samo jak Ty, nie przepadam za tortami ciężkimi, maślanymi, kawowymi.. ale ten tort, obłędnyy :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. poczekamy :-) tort wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny torcik :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ej, fantastycznie wygląda! Ja byłabym zachwycona, gdybym taki dostała; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Woow! Szczęka mi opadła, ten tort jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojacie, gdybym taki tort na urodziny dostała, to chyba już bym żadnego prezentu więcej nie chciała :D Świetny!
    Poczekam(y), wyjścia nie ma :D
    No i trzymam kciuki, żeby jednak Ci się nie zapomniało o świątecznych przygotowywaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny torcik :) ma w sobie wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jesusssssssssss jaki środek, nurkuję do niego:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki tort to chyba ideał dla mnie - kakaowy biszkopt, masa budyniowa, banany...mmm... nic więcej do szczęścia z pewnością nie byłoby mi potrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jezusieeeeeeeeeee <3
    normalnie ................a idź mi;p mamusi, chcę kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Robisz ostatnio bajeczne ciacha...:) Homer czadowy! Swietna dekoracja ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. To był bardzo, bardzo dobry pomysł. Jest jeszcze?:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale śliczne to ciasto i jeszcze ta dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Boski tort, ach naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. tort marzenie :) chcemy!! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny torcik!! Stówka dla brata :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda cudnie, smak musi być magiczny :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, wygląda bosko, wspaniałe ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tort wygląda obłędnie. Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cóż za smakowite cudo na koniec dnia oglądam ?
    ...będzie mi się śnił :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Tort jak marzenie, szczęśliwy brat (bo ma zdolną siostrę)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja jeszcze nawet nie myślę o świątecznych przepisach. Powoli zaczynam panikować, bo nie mam pomysłu na prezenty, a chciałabym uniknąć tłumów :)
    Świetny tort. Widać, że włożyłaś w niego dużo serca.

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękny tort, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Robienie tortów to dla mnie udręka :)
    Widzę, że się napracowałaś, ale efekt super - wart zachodu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Raczej tortów nie jadam, ale ten wygląda bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  34. tort jest przepiękny! wracaj do nas!!:):)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda tak ślicznie i smakowicie, że zjadałbym go od razy.Jako, że bardzo lubie banany zrobię go przy najbliższej okazji;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Gdzie zginęłaś ze swoimi smakołykami? :(

    OdpowiedzUsuń
  37. Tort piękny. Czekam na więcej smakowitości. Cierpliwie czekam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Fantastyczny przepis na tort, wygląda przepysznie :)))
    Oj, ja tez bym chciała czasem żeby doba miała o 10h więcej,chociaż nie wiem czy by mi to starczyło na wyrobienie się z wszystkim ;p

    OdpowiedzUsuń
  39. No zjadłabym taki solidny kawałek, uwielbiam takie torty :))

    OdpowiedzUsuń
  40. Przekrój tego tort mówi sam za siebie! Uwielbiam banany, a ich dodatek do ciast ubóstwiam! Zapisuję przepis :) ps. za tydzień już solidne przygotowania do Wigilii... W takim razie życzę spokojnych, rodzinnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  41. Niestety, poprzednie mieszkanie nie wypaliło, bo była moja koleżanka i jakiś chłopak, a właściciel wybrał chłopaka. Dziś jeszcze na jedno spotkanie moja koleżanka idzie, a jak to będzie złe to już w sumie jesteśmy umówione na wynajem z inną osobą. Tylko kwestia warunków zostaje. Zobaczy się.

    OdpowiedzUsuń
  42. Budyń banan uwielbiam poczekam na Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!