Choć wyglądać zapomniało to ważne, że smakowało! :)

Autorka: 11/04/2014

Maaatko... ale dni! Na prawdę.. moja nieobecność nie była spowodowana lenistwem, świętowaniem, czy po prostu niechlujstwem..
Ja w ostatni dzień zapomniała ładowarki z uczelni! Na prawdę.. nie wiem, co się ze mną ostatnio dzieje, gubię najważniejsze i najpotrzebniejsze rzeczy! Żebym zaraz głowy nie straciła.. (jakby to powiedziała moja mama :D)
Ale, ale! Ładowarka do laptopa odzyskana więc i post się pojawia :)
A u Was jak po weekendzie? Udało się dotrzeć na miejsce? Powspominać tych, którzy już po drugiej stronie?
Powiem Wam, że u mnie jakoś zawsze było, jeżeli nie mieliśmy kogoś blisko domu zmarłego, to zawsze szło się na cmentarz chociaż, żeby wspomóc tych zapomnianych :)
Dlatego ten dzień to dla mnie i zaduma, ale i radość.. radość z tego, że mimo iż jednych już nie ma, to jakiś tam "kontakt" z nimi jest :)

Co do dzisiejszego postu.. powstał pod chwilą: "pora obiadowa", "chce mi się jeść", "szybko i sprawnie".. Nie winno się chwalić takimi postami podobno..
Ale to moja wina, że wyszedł pyszny, dobry, sycący i taaaaaki smaczny?! No moja?!
Poniekąd.. :D
Hah..!
Dooobra, danie nie wygląda za rewelacyjnie, ale jak smakuję!
Liczy się: miarowość w dodatkach, świeże składniki, swojskie mięsko i umiar w przyprawach.. a uzyskacie konsensus całego smaku..
Wierzcie lub nie-ale wiem, że rację mam! :)
Dlatego zachęcam, zachęcam.. bo warto! bo smacznie! bo pysznie! bo szybko! :D


Warzywa z kaszą jęczmienną i kurczakiem

Składniki:
-5 łyżek kaszy jęczmiennej
-1 udko z kurczaka
-1 pęczek szpara
-120g kukurydzy
-3 pieczarki
-kilka pomidorków cherry/angelo
-przyprawy: wegeta, czurbica, piperz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, kmniem

Wykonanie:
Kaszę ugotować z solą oraz czubircą na miękko.
Szparagi podgotować, do miękkości w osolonej wodzie.
Udko z kurczaka ugotować, ok 10 minut, może (nie musi) być lekko surowe. Obrać z kości.
Na patelni podgrzać jednocześnie pieczarki i pokrojone w mniejsze kawałki udko.
Dodać gotową, odsączoną kaszę, dorzucić kukurydze i gotową 3/4 pokrojonej w kawałki szparagi.
Następnie doprawić do smaku, a potem dodać pomidorki. Zamieszać, poddusić ok 1 minutę i podawać z resztą szparag.




Smacznego!

Podobne posty

48 komentarze

  1. gdzie dorwałaś szparagi??? widziałam w almie ale...cena za pęczek mnie zniechęciła...22 zł xD

    OdpowiedzUsuń
  2. " szybko i sprawnie" -może tego nie powinno sie pisać, ale ja bardzo lubię takie przepisy, dzięki nim mam trochę więcej czasu na hobby:) fajny i pyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to nie wygląda rewelacyjnie?! Moja Droga, zapewniam Cię, że wygląda! :-)) uwielbiam takie obiady i przygotowuję je bardzo często, dużo warzyw, przypraw, kasza i jak mam ochotę - mięso. Pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. E tam nie wygląda! Wygląda bardzo dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe i pyszne połączenie, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam to danie musi być pyszne, ja takie uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taki obiadek, nie powiem. Warzywa, mięso i kasza - połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto, zdrowo i na pewno smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I właśnie takie sałatkowo-obiadowe dania uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najważniejsze, że danie jest szybkie, smaczne no i jeszcze jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne danie, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłabym :) Dla mnie smakowo i wizualnie bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  13. danie zdecydowanie godne polecenia !!
    warzywa, kasza, to jest to co kocham najbardziej !! :D
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubie takie połączenia kasz i warzyw :) Przeważnie nie chce im się wyglądać, ale smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wygląda.....ja to widzę zupełnie inaczej :) Jak mawia moja mama "no to smakuś ":)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham takie dania i uważam, że wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna i zdrowa propozycja, szparagi!!! aaa!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam szparagów, ale chętnie skusiłabym się na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo chętnie zjadłabym taki obiad, tylko skąd wziąć szparagi... Ale zawsze można i bez nich, prawda? :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Misz masz, ale za to jaki zdrowy! Przede wszystkim smaczny - i o to chodzi!

    OdpowiedzUsuń
  21. Szybka i smaczna propozycja! W moim przypadku kurczaka tylko zamieniłabym na tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy ja tu widzę... SZPARAGI!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ma być smacznie, a to jest najważniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  24. A u mnie był ciężki okres, bo wszystko mi się psuło. Nawet komputer zaszwankował. Ale już pomału zaczyna wszystko wracać do normy. Mam nadzieję.
    Ostatnio coraz częściej sięgam po kasze:) Tak więc Twoja też mi się podoba, bo ma kolorowe dodatki i nie wątpię, że smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oooo, szparagi :) dawno ich nie widziałam.
    Wygląda pysznie, smacznie, zdrowo i kolorowo

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Co ty piszesz wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wprawdzie prezentacja tez sie liczy, ale w domowym jedzeniu preferuje jednak smak nad wyglądem. jakby co. Coż mi po pięknie wyglądającym wprost olśniewającym daniu, którego nie da się zjeść bo wywołuje odruch...

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam kasze w każdej postaci! a przepis wypróbuje, bo wygląda smakowicie :)

    milo z Waszej strony, że uczciliście pamięc tych, o ktorych niekoniecznie ktos pamietal.

    OdpowiedzUsuń
  29. mmm ale pychotka aż się nie mogę napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale robisz mi smaka :D przed chwilą upichciłam marchewkę z czosnkiem na patelni rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  31. wygląda pysznie i zdrowo!

    ja wczoraj zrobiłam sobie tak prostą kolację, a zajadałam się jak głupia - mozarella z pomidorem i przyprawa z kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, rewelacja <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Pysznie tutaj u Ciebie :) Takie danie zjadłabym chętnie, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam przyprawy, warzywa, kaszę... brakuje mi tylko lub aż kurczaka. Trzeba pobiec jutro do sklepu. :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie musisz mnie zapraszać na ten obiad, sama wpadnę....wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. bardzo ładnie wygląda :) uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Taki obiad to jest to! Zdrowy, szybki, niemalże jednogarnkowy! Często takie wariacje goszczą i na moim stole! Baaardzo ciekawa propozycja, a z tym "nie wyglądał" przesadziłaś. Bardzo zdrowo i kolorowo!!

    OdpowiedzUsuń
  37. O rany! mam wszystkie składniki! ROBIĘ!

    OdpowiedzUsuń
  38. ja czasami lubię też się poobijać, polenić i tak dalej, ale ostatnio jak zaczęłam pracować w weekendy, to coraz mniej czasu mam, no i może to właśnie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda pysznie, co to za tytuł! :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Jak dla mnie wygląda bardzo smakowicie!

    Skąd Ty wytrzasnęłaś szparagi o tej porze roku?!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!