Wspólne pieczenie, wspólne sporkanie i orzechowe zapiekanie! :)

Autorka: 7/10/2014

Tak, tak-wiem.. Ponownie zapomniałam, ponownie zamilkłam!
Ale powód niejako ważny-finał BlogerChefa miał miejsce w tenże weekend :) Wszystko Wam opowiem już w kolejnym poście, spokojnie :) Ale uprzedzam pytania-nie zostałam Zwycięzcą :D

Pogoda pod psem, leje niemiłosiernie.. Ech.. Dlaczegóż to wakacje witają nas takim humorem? Co te Aniołki tak płaczą na górze?
Mam nadzieje, że jakoś się to wyklaruje i w końcu będzie można powiedzieć: lato! :) Słońce, plaża, opalanie i ogródek :)

Hahah.. moja monotonia tematyczna powraca, bowiem.. Bowiem dzisiaj chlebuś! :)
Ale, ale! Nie pieczony sam, a w towarzystwie i to nie wirtualnym!
Kiedy zakończyłam sesję, a Angie obroniła Licencjata trzeba było uczcić niejako fakt zakończenia naszego kolejnego etapu studenckiego egzystowania.. :D
Zawitała zatem w me skromne progi i zaczęła się zabawa :)
Trochę pokazałam jej słynne już na blogu Bielsko (aaahhh, ta moja skromność :D), trochę mojej ukochanej wsi (przepraszam za tą drogę! :D)..
Nie obyłoby się również bez wspólnego kucharzenia, bo jak to tak? Były obiady, były śniadania, ale był też..
Chleb! O tak.. i to nie byle jaki :)
Obie jesteśmy totalnie zakochane w produkcji, wypieku domowego chleba.. Obie mamy lekkiego bzika na punkcie tejże dziedziny kulinarnej, zatem.. Zatem stworzyłyśmy na wzór Hamelmanna kolejny cudowny bochenek..

Bochenek zgoła ciekawy, bowiem.. Razowy, z chrupiącą skórką, wyrazistymi miękiszem i bogatym wnętrzem..
Uprażone, okrągłe orzechy laskowe w chlebie to dodatek.. idealny! Chrupią, ale i nadają mu.. swojego charakteru, który pozwala uplasować chleb na wysokim miejscu w plebiscycie chlebów.. :D
Nadaje się i na słodko (np z pokaźną warstwą masła orzechowego...), ale również spokojnie można zjeść go na słono z białym serkiem twarogowym i pomidorem.. <3

Nie wiem jak Was zachęcić bardziej niż to co napisałam.. 
Wiecie co pieczecie, wiecie co jecie i... ten zapach <3!

Chleb razowo-pszenny z orzechami laskowymi

Składniki:
Pate fermente:
-230g mąki chlebowej
-150g wody
-10g soli
-1/8 łyżeczki suchych drożdży
Ciasto chlebowe:
-450g mąki pszennej razowej
-450g mąki chlebowej
-606g wody
-20g soli
-4g suchych drożdży
-30g miodu
-140g orzechów laskowych

Wykonanie:
Pate fermente:
Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę  i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na 12godzin w temp 21 stopni,
Kolejnego dnia rano prażymy orzechy i można pozbawić je skórki oraz posiekać, ja jednak polecam pozostawienie ich w całości.
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz orzechów i pate fermente. Mieszamy całość tylko do połączenia składników.
Podczas mieszania dodajemy partiami pate fermente, i wyrabiamy ciasto ok 10minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieco luźne.
Dodajemy orzechy i mieszamy, aby składniki były równomiernie rozłożone w cieście.
Odstawiamy przykryte szczelnie folią spożywczą na 2 godziny w ciepłe miejsce, jednak po 1szej godzinie należy ciasto złożyć.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto dzielimy na dwa bochenki, zaokrąglamy je i zostawiamy na 10-15minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
Po tym czasie formujemy kształt bochenków (okrągły, owalny lub bułeczki), wkładamy do koszyka na chleb, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na 70minut w ciepłym miejscu.
Gotowe bochenki wykładamy na gorącą blachę, nacinamy wedle upodobania.
Pieczemy w temp 230 stopni ok 40 minut. Po upływie 20 minut zmniejszamy temp do 210 stopni.
Kiedy bochenki zaczną się rumienić  uchylamy otwory wentylacyjne. aby pieczenie przebiegało w suchszym powietrzu.










Smacznego!

Podobne posty

43 komentarze

  1. przepiękny jest! tak wyrósł! mam ochotę na pajdę tego chleba z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspólne pieczenie chleba ? Ojej ale to musiało być fajne , a najlepsza na pewno jego późniejsza degustacja ;D
    I już nie umiem się doczekać relacji z finału BlogerChef !

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo a nie chleb <3 Znów kusisz!
    Wyobraziłam sobie smak tego chleba z masłem orzechowym ...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda ten chleb! Super pomysł z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super takie wspólne pieczenie! Zazdroszczę :-D tak mnie kuszą domowe bochenki i kuszą, ale jakoś się boję i podchodzę do wypieku chleba jak do jeża :-P ale chyba w końcu zbiorę się na odwagę i wypróbuję któryś przepis. :) pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wracasz i nadrabiamy straty, koniecznie; *

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wyszedł Ci pierwsza klasa. Chętnie bym pajdę porwała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś nastawiłam się na pieczenia chleba z marchewką i orzechami wg. przepisu z bloga Danusi. Twój wygląda też smacznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też piekłam chleb z orzechami ale inną metodą :) Wypróbuje Twój przepis bo uwielbiam domowe pieczywo ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciągle mi się marzy upieczony własny chleb, ale jakoś nie mogę się zebrać i się troszkę boję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie, muszę w końcu znaleźć większą chwilę i spróbować domowego wypieku chleba.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, że nie wygrałaś :c
    Ja jadłam taki chlebek raz, z twarogiem i miodem...jakie to było dobre! :D Chyba zrobię taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ten chleb wygląda fantastycznie! tak rustykalnie trochę..aż poczułam tutaj jego zapach, serio :D
    trzymałam kciuki za tego Bloger Chefa, a teraz czekam niecierpliwie na relację :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wow, wygląda obłędnie i.. zdrowo! :) nigdy nie piekłam chleba, ale ja w ogóle mało rzeczy w kuchni robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki chleboszczak ,ja nie mogę.Cudowny ,ta skórka !.Proszę ,niech mi się dzisiaj choć przyśni.

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham Twoją monotonię, jesteś moją chlebową panienką;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Bo u Ciebie każdy je szpinak a u mnie w domu tylko ja ;P

    OdpowiedzUsuń
  18. chleb z orzechami laskowymi - cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały :) i pieczony w towarzystwie przyjaciółki :) Czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  20. żarłabym, wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda (i zapewne pysznie smakuje) Twój chlebek :)
    Dla mnie pieczenie chleba to już wyższa półka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowy chleb z pysznymi dodatkami - rewelacja! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam domowy chleb! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie domowe chlebowe wypieki smakują najlepiej,trochę masła i pół bochenka od razu znika;-)Wygląda przepysznie,bez wątpienia smakuje tak samo:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. obłęd!
    a słońce jeszcze przyjdzie :) może sierpień nas zaskoczy.

    OdpowiedzUsuń
  26. ale świetny chleb! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  27. jak taki kupny, ale ten zrb przez Ciebie zdrowszy ;)
    dziś pogoda nie co lepsza :p
    szkoda, że nie wygrałaś ;) ale czekam na relacje :))

    OdpowiedzUsuń
  28. ten chlebek musi być obłędny! uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kolejny przepis do wypróbowania! Zapisuję i... nie wiem kiedy ja z tym wszystkim zdążę ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Podziwiam Twoje chlebki, po przepis przyjdę do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zapchniało mi chlebem, tylko chrupać i pomyśleć, że po kolacji jestem:)
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  32. Taki chleb, to oznaka (jak dla mnie) ogromnych kulinarnych zdolności :) Gratuluję i mam nadzieję, ze sama kiedyś taki upiekę :))

    OdpowiedzUsuń
  33. dodatek orzechów faktycznie musi nadać ciekawy aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda bardzo apetycznie :) Nie jadłam nigdy chleba z orzechami, muszę kiedyś koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Śliczny chlebek, bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!