Domowa piekarniak-chlebek zwycięża.. :)

Autorka: 5/30/2014

Kochani! Jestem, żyję, ale ciągłe problemy z internetem nie pozwalają mi na wizyty na Waszych blogach :(

Dodatkowo, tak.. i mnie wciągnęła sesja-chciałabym zdać wszystko za pierwszym razem, dlatego po raz kolejny jestem zmuszona Was opuścić na dni kilka/kilkanaście..

Przepraszam, ale jedno niepowodzenia już mam na swej drodze, nie chce złapać kolejnych.. Tak, tak, mówię tutaj o nieszczęsnej statystyce, gdzie nadzieja zaliczenia umknęła dokładnie z 1 punktem :(
Ech, ale to tylko statystyka prawda?

Ale słuchajcie! Czasem kiedy nauka powinna wrzeć, w czasie przerwy od jednego przedmiotu powinniśmy powtarzać drugi, żeby nic nie umknęło..
Właśnie wtedy przychodzi największa, po prostu nieodparta ochota na..
-a posprzątam, coś tu brudno..
-Ojej! Kwiatki, one na pewno muszą być teraz podlane..
-a co słychać za oknem? Tylko wyglądne..
-oo...! Odświeżę Facebook'a na pewno daaaawno tego nie robiłam
i.. to jedno najważniejsze:
-IDĘ DO KUCHNI :D
I ja oczywiście kończę tak samo.. I mimo, że w głowie wielki sprzeciw, że rozum blokuje ręce, nogi.. Że zdajesz sobie sprawę, że sumienie będzie Cię katować przez najbliższe miliony minut..
I tak idziesz.. I tak tworzysz.. A potem jesz i zapominasz, choć na chwilkę o tym co tak na prawdę powinno Cię teraz zajmować..
Wszystko grzechu warte, prawda? :)

Dlatego zachęcam Was (wyląduje za to w piekle...), byście właśnie w tej jednej z przerw (albo może macie już wakacje? :D) wzięli zrobili rozczyn.. A w drugiej zagnietli to cudo... 
Pyszny, aromatyczny z mega chrupiącą skórką chleb..
Idealny do dżemu, idealny do szynki.. idealny samotnie... :) (3xI--to coś oznacza, to znak! :D)
Nic więcej nie napisze.. Nie muszę..

Zostawiam Was z chlebem (cobyście z głody nie pomarli), a sama mykam do książek.. 
taaa... jasne.. :D


Chleb razowy z ziemniakiem/ Flash Loaf (Inspiracja Moje Wypieki)

Składniki:
-250g mąki razowej
-275g mąki chlebowej
-40g świeżych drożdży
-2 łyżeczki soli
-25g masła w temp pokojowej
-250ml ciepłej wody
-175g surowych ziemniaków
-2 łyżeczki octy jabłkowego

Wykonanie:
Ziemniaki umyć dokładnie i zetrzeć na cienkiej tarce, jak na placki ziemniaczane.
Do dużej miski wsypać obie mąki, sól oraz masło-wyrobić lekko palcami.
W wodzie rozrobić ciepłe drożdże i odstawić na 10minut. Dodać ziemniaki, ocet-wymieszać razem.
Mokre składniki dodać do suchych i wyrobić dość klejące ciasto. Jeżeli będzie za suche, można dodać trochę wody.
Odłożyć przykryte na 10minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić na stolnicy oprószonej mąką.
Odstawić na 10minut. Ponownie powtórzyć czynność, wyrabiając ciasto.
Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie uformować bochenek, delikatnie przełożyć do oprószonego mąką koszyka na chleb, lub tak jak ja-zwykłej miski/dużego durszlaka o kształcie okrągłym.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsca na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 220stopni oraz blaszkę na której chleb będzie pieczony. Na spodzie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą-chleb pieczony w kąpieli wodnej.
Gotowy chleb przełożyć na gorącą blaszkę i szybko włożyć do piekarnika.
Piec ok 40minut. Studzić na kratce.








Smacznego!

Podobne posty

51 komentarze

  1. Wspaniały chlebek! Muszę spróbować go zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    Trzymam kciuki za sesje! Ja też mam jeden taki egzamin, że nie wiem co to będzie, ale życzę nam obu żebyśmy w pierwszym terminie wszystko zaliczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, rumiany bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pieczeniem chleba trzeba uważać bo to uzależnia ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, nie ma nic lepszego niż domowy chleb z chrupiącą skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem rozterki spowodowane sesją i statystyczne błędy wyliczania punktów bardzo dobrze. Dziecina ma w obłędzie przedsesyjnym miota się miedzy książką a ekranem kompa. Dostarczam jej tylko pożywki dla mózgu w postaci ogromnej ilości owoców jagodowych (tym razem jagód i jeżyn) które podobno znacząco wpływają na koncentrację

    OdpowiedzUsuń
  6. Powodzenia z sesją! A domowy chleb to coś cudownego, nie ma porównania z kupnym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny chlebek :) sesja i u mnie nabiera rozpedu. Od poniedziałku będzie totalny rollercoster ;p a ze statystyką miałam (nie)przyjemność w zeszłym semestrze, więc doskonale Cię rozumiem. U mnie też nie skończyło się na jednym podejściu ;p powodzenia życzę w każdym razie! ;) trzymaj się ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam chleb domowej roboty

    OdpowiedzUsuń
  9. Chcę kromę takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeby człowiek działał sprawnie nie może poświęcać się tylko jednej czynności, dlatego nauka nauką, ale do kuchni zajść trzeba. I myślę, że gotowanie sprzyja utrwalaniu się wiedzy :))
    Chleb idealny, aż czuję jego zapach...

    OdpowiedzUsuń
  11. Co jak co ale nie ma to jak domowy chleb! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja czuję przez monitor zapach tego chleba! Powiem więcej- ja czuję, że tyję, jak patrzę na ten Twój chlebek :D
    Ale to bardzo przyjemne tycie :)

    Powodzenia na sesji :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe chleby to najlepsze chleby, koniec kropka.

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm...od razu jak go zobaczyłam wyobraziłam sobie ten zapach! ciekawy pomysł na chlebek i ta chrupiąca skórka z pewnością zachęca, by sięgnąć jeszcze i jeszcze raz po kolejną kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. aaa to Ci chleb! niezła z niego sztuka! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Cię do nagrody Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://seledina.blogspot.com/2014/05/zapowiedz-deszczu-i-wyroznienie.html :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nienawidziłam statystyki, jakaś maskara, ale o ssooo chodzi?:D nie wiem jak ją zdałam!!!! ucz się, zdawaj i wracaj, Mała ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Trzymam kciuki za powodzenie w sesji. A chlebem się częstuję, a jak mi zabraknie, to po prostu zabiorę się do przepisu i ... upiekę (w końcu ) :))

    OdpowiedzUsuń
  19. probowalam kiedys taki chlebek, nie ma porownania, pychota !

    OdpowiedzUsuń
  20. dodatek ziemniaków w pieczywie sprawdza się znakomicie!!! żałuję, że mój zakwas poszedł w odstawkę

    OdpowiedzUsuń
  21. Masz mnie :) Takiego nie jadłam i nie widziałam!! Teraz sobie upiekę :D
    Pyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pięknie wyszedł chlebuś- a domowe pieczywo zawsze bardzo dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  23. statystyka.... czekam na wyniki, które mają być lada dzień. I wtedy się dowiem, czy czeka mnie egzamin w pierwszym, czy drugim terminie...
    To zmora chyba każdego studenta! :(
    ale wiesz, ja też mam tak, że w czasie sesji najlepiej czas spędzam.. w kuchni. I mam całkiem niezłe pomysły :D
    Piękny bochenek :) A Tobie życzę powodzenia z każdym przedmiotem! :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Z surowym ziemniakiem?? ,serio? ,nie słyszałam o tym jeszcze ,ale piękny jest.

    OdpowiedzUsuń
  25. Domowy chleb smakuje najlepiej. Życzę też powodzenia na sesji :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam domowy chleb, jest nieporównywalny z tym kupnym :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie ma nic lepszego niż swój - choć nie oszukujmy się, czasem ciężko się za niego zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo podobny chlebek robi czasem moja mama ;) przepyszny jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. z ziemniakami? a to ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie słyszałam o chlebie z ziemniakiem i nigdy go nie próbowałam. Muszę koniecznie taki sobie upiec.
    A co do sesji - nigdy nie miałam tak wysprzątanego domu jak w czasie egzaminów. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ojejku, jak to pysznie wygląda ! Muszę taki upiec, MUSZĘ

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda rewelacyjnie! Pieczywo z dodatkiem ziemniaków smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. i ja nie zaliczyłam tego przedmiotu za pierwszym razem. Napisałam za mało zer w wyniku, i .... poprawka a potem 5 - czego Tobie życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Smacznie wygląda ten bochen robiłam chlebek, ale z ziemniakami pieczonymi. Ten przepis wydaje się prostszy, powodzenia na egzaminach :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja też już wracam po długiej przerwie, a tu pyszny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda mega apetycznie ostatnio jem tylko razowy chleb :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Oprócz pysznego chleba, zapytam się jak tam sesja? już po? :>

    OdpowiedzUsuń
  38. Zjadłabym taki pyszny domowy chlebek, jednak mój piekarnik nie piecze najlepiej, więc wolę nie ryzykować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam :P Super!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale mi narobiłaś ochoty na taki domowy chlebek :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  41. tak sobie przeglądam bloga i widzę, że dużoo mnie nie ominęło ;)
    widzę że dawno nie pisałaś , ja już wróciłam i czekam na ciebie :**
    jadłam kiedyś taki chlebek, pamiętam jaki był delikatny w smaku ;3

    OdpowiedzUsuń
  42. Statystyka dala mi w kość) Chleb cudny za to:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Skąd ja to znam..zrobię wszystko byle tylko się nie uczyć, a jak wejdę do kuchni to już w ogóle przepadam na długie godziny :D
    Chleb z ziemniakami? Fajny wynalazek, skuszę się i na pewno wypróbuję przepis.
    Powodzenia z sesją! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. hah, no to jest ciekawy przepis. ja ogólnie ziemniaki uwielbiam, jeść mogę zawsze i wszędzie w różnej postaci, więć ja nie spróbowałabym chleba z ziemniakami? no ja? :D - muszę go tylko przerobić na wersję gluten free i będzie git :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda fantastycznie! Poproszę kawałeczek!!!!

    OdpowiedzUsuń
  46. Chlebek wygląda tak obiecująco, że pewnie długo nie poleżał :)

    OdpowiedzUsuń
  47. ale musiało pachnieć! domowy chleb najlepszy i ta chrupiąca skórka <3

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!