Zapieczony serek wiejski w towarzystwie nie tylko jabłka.. :)

Autorka: 2/25/2014

Uff.. Pierwszy dzień tygodnia już za mną-nie był ciężki, nie był zły, ale wiecie.. Odliczanie do weekendu kiedyś zacząć trzeba, prawda? :)
Ależ mnie ciężki semestr czeka, na prawdę! Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że aż taki!
Ale, co nas nie zabije to nas wzmocni, ja więc staram się brać za pracę all the time i do przodu, do przodu! Nie ma co stać w miejscu, hah! :)

A wy, jaki macie sposób na naukę, natłok obowiązków?

A co ja dzisiaj dla Was mam? Hah.. jakoś iż dopiero od.. hmm.. listopada zakochana jestem w wiejskim serku, cóż-wykorzystuje go na trylion różnych sposobów :D upieczoy, na słodko, na słono, na nie wiem jak.. Zresztą! Widzieliście po ostatnim poście..
Tak też naszła mnie wczoraj ochota na serniczek..! Ale kurczę, tak samotnie celebrować śniadanie, tak.. hmm.. pusto?
Nie lubię! :( Dlatego też.. Dlatego też połączyłam się z moją wierną towarzyszką śniadań-kochaną Madzią!
Zgadałyśmy się idealnie, pomysł powstał na bazie chwili: ja chciałam prosto, by poznać smak sernika z wiejskiego, Magda przystała na moją propozycję..
Głównym składnikiem bazowym oprócz serka miało być jabłko! :) Któżże nie doceni tego jakże idealnie wpasowującego się owocu wszędzie?
Wyszło?

Nie oszukujmy się.. Jeśli chodzi o wygląd bardziej zachwyci Was jej serniczek (wygląda bosko).. :)
Mój zdążył uciec z foremki, ubrudzć pół piekarnika i kokilki.. :D Ale wiecie, co?
 
Wyszło idealnie! Na prawdę, nie zdawałam sobie sprawy, że to może być tak pyszne..
Mimo, że wyglądem nie umywa się do niczego, to..
W końcu to granulowany, nie trzykrotnie mielony.. No i zapieczony, oj... <3 Do tego owsiany spód z jabłkiem-mamooo.. to się tak cudownie razem uprażyło, omnomn..
Polecam Wam 100%!
Takie śniadanie nasyci, rozgrzeje.. wprawi w błogi stan nieświadomości, ze jak się już to śniadanie skończy.. trzeba będzie wrócić do jakże "nierealnych" obowiązków!
 Albo.. albo zrobić sobie pyszny deser-bo to coś sprawdzi się również jak idealny deser na popołudnie :)

Gotowi? :)




Sernik z serka wiejskiego na jabłkowo-owsianym spodzie

Składniki:
-200g serka wiejskiego (lekko odsączony)
-1 jajko (białko osobno od żółtka)
-cynamon
-jabłko
-3 łyżki płatków owsianych
-opcjonalnie cukier, miód
-1-2 łyżek mąki pełnoziarnistej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem.
Dodać płatki owsiane oraz białko jajka. Wymieszać na jednolitą masę.
Kokilkę wysmarować lekko masłem, przełożyć masę owsiano-jabłkową.
Jeżeli stosujemy cukier utrzeć go z żółtkiem. Dodać odsączony serek i zmiksować.
Następnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Masę wyłożyć na spód.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180stopni, przez ok 30minut. 




Smacznego!

P.S. Zdjęcia zrobione telefonem-wybaczcie jakość!

Podobne posty

50 komentarze

  1. Ejejejej ale właśnie cudny jest! Taki uciekający, podoba mi się! :D Jak taki serniczkowy wulkan pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprytnie pomysłowo :) A mi się nawet nawet tydzień rozpoczął ok - ja już odliczam do weekendu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to genialnie! Aż takich eksperymentów z serkiem wiejskim nie robiłam, wygląda to super pysznie :)

    A obowiązków jest co nie miara i co najgorsze... chciałoby się już lato i wakacje :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuuurczę, musiał być pyszny <3 Już zapisuję przepis! A taki "uciekający" ma swój urok, wygląda trochę jak suflet. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie bardzo dobre a serniczek wyborny :) Co do wiejskiego spróbuj użyć go jako zamiennik sera żółtego do zapiekanki ;D Fajnie ciągnie się pod wpływem ciepła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej?! Z przyjemnością zjadłabym takie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku Ty to masz pomysły na wyśmienite śniadanka :) Świetny ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. meeega wygląda! taka pierzynka się zrobiła :)
    dasz radę z tygodniem i semestrem też ! (byle do weekendu, byle do wakacji ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. zdjecie nie jest wazne ! Ważne jak smakowało a tego jestem pewna, że znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapłaciłabym wiele za takie śniadanie, wyszło mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki mam sposób na nadmiar obowiązków, pytasz? Ustalam priorytet co jest najważniejsze potem rzeczy mniejszej wagi, ale czasami się gubię i wpadam w chaos.

    OdpowiedzUsuń
  12. E no co Ty, surrealiści byliby zachwyceni wyglądem Twojego serniczka; D Wygląda ekscentrycznie, co absolutnie mnie do niego przekonuje<3!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda świetnie, właśnie taki "uciekający" ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakoś zdjęć nie jest taka zła, zresztą i tak najważniejsze jest samo danie, na pewno było bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały deser! Robiłam kiedyś jabłko faszerowane serkiem i przykryte bezą. Wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. owsiany jabłkowy sernik, już brzmi tak smakowicie, że od razu nabieram na niego ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super! W życiu bym nie wpadła na takie wykorzystanie serka wiejskiego! Ja jak mam natłok obowiązków, to często podświadomie i mimowolnie jeszcze sobie czegoś dorzucam! Co do faworków - boję się ich smażenia teraz, kiedy po domu biega moje rozwrzeszczane dziecię. Może za rok spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż wyobrażam sobie jakie musiało być to pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. O taki błogostan po pracy leży mi jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne to Twoje śniadanko:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. z serka wiejskiego bez dwóch zdań był przepyszny! jak najszybciej taki muszę wypróbować :) i fajnie to wygląda, jak tak wycieka z kokilki :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tam się opierdalam ;) nie no ale serio.. zawsze mam jakis plan ;)) tak posrednio, nie tylko Ciebie czeka cięzki okres teraz ;)
    Ale mamy cos na osłodę, ten oto pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale apetycznie wypłynął ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Twój serniczek suflet mi przypomina. Genialny. Pięknie wyrośnięty. Aż... bym.... zjadła taki!

    OdpowiedzUsuń
  25. Co za bebok, ze uciekl z kokilki :D Nie wpadlabym na to, zeby robic sernik na serku wiejskim! Szkoda, ze nie mam w czym zrobic takiego cuda...

    OdpowiedzUsuń
  26. Hmm, faktycznie ciut uciekł ;) Ale pomysł wydaje mi się przedni na takie wykorzystanie zwykłego, wiejskiego serka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłam serka wiejskiego w wersji na ciepło. Kusząca propozycja. Zdjęcia nie są ważne, najważniejsze że smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wielbiciele serka wiejskiego muszą wykorzystać ten Twój przepis!:)

    Mój sposób na natłok obowiązków?
    Wykonać je sumiennie. Po prostu, innego wyjścia nie posiadam i nie chcę posiadać;d

    OdpowiedzUsuń
  29. kocham serek wiejski <3 niesamowicie pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Jest uroczy :) Nawet nie przypuszczałam, że serek wiejski można do tylu rzeczy wykorzystać :) Inspirujesz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Niebiańskie śniadanie:) i właśnie takie lubimy najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jest tylko jeden sposób na naukę i natłok obowiązków - odpocząć! :D
    A serniczek, taki uciekający, ma swój urok. Mi też często uciekają z kokilki, bo jakoś tak zawsze za dużo ciasta zrobię (to chyba świadczy o moim łakomstwie.. :D)

    OdpowiedzUsuń
  33. Lubię takie pomysłowe przepisy :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Twój serniczek na ciepło już mi zasmakował, zjem go zanim zdąży uciec:))

    OdpowiedzUsuń
  35. wygląda jak wulkan :) ta skorupka z wierzchu aż prosi się o przebicie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale musi to smakować :D:D:D NyanCat :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Kipiący smakiem! :) ja bym oczywiście najpierw te brzegi obdłubała, potem reszta:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Skoro tak zachwalasz nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  39. oj jak ucieka z miseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyglądają bardzo apetycznie. Jak córcia wróci od babci wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda jak miętówka wrzucona do coli ;) Może wypróbuję,ale jak na razie mam dosyć ciast...

    OdpowiedzUsuń
  42. Ale cudo wyczarowałaś, ślinka sama cieknie na ten widok )

    OdpowiedzUsuń
  43. właśnie taki wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo ale to bardzo mi się podoba!!!! Super pomysł !!

    OdpowiedzUsuń
  45. serka wiejskiego nie zapiekałam, ale wygląda smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!