Zapkus-pomysł na obiad, kiedy masz już dość nudy!

Autorka: 10/07/2013

Ojej.. Mój wyczekiwany weekend dobiegł końca.. Wracamy do zajęć, do codzienności. Ale nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło, prawda? :)
Więc chowam wspomnienia, przeglądam zdjęcia i gotuję się na rzeczywistość z książkami, notatkami, oczekując kolejnych spotkań :)
 

Goszcząc w Krakowie miałam okazję razem z Domi znaleźć się na Foodstock Berlin Edition, gdzie poszukiwano smak ulicy:) Osobiście wygraną, która została przyznana popieram 100%! Wiele różnego rodzaju smaków można było tam spróbować, bary/restauracje, które zgłosiły się na to przedsięwzięcie przygotowały się nienagannie. Oto kilka zdjęć całej imprezy:


 
Czy było warto? Oczywiście!
Zastanawiam się jedynie, dlaczego w takich miastach jak Katowice, czy Bielsko nie są organizowane podobne wypady? Czy na prawdę jest to tak mało opłacalne dla tych miast?

Co do dzisiejszego postu-tak,tak-zrobiłyśmy go jeszcze wspólnie z Magdą. Był to nasz sobotni obiad, swoją drogą pyszny sobotni obiad :)
Pomysł? Nie pamiętam, chyba wyłonił się z czeluści głowy Magdy, ale koniec końców obie próbowałyśmy coś wykombinować :)
Uwielbiam kaszę kus kus-jak dla mnie jest idealna!
Uwielbiam również wariację na jej temat, dlaczego więc nie zapiec jej i to w tak doborowym towarzystwie? :D

Lubcie kolorowe dania? Lubcie pełnię smaku? Lubicie nowe doznania?
No to marsz mi do kuchni i robić! :)

Zapkus
Składniki:
-1 szklanka kaszy kus kus
-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-garść orzechów włoskich
-2 pomidory
-3 jajka
-1 ząbek czosnku
-przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatałowa

Wykonanie:
Szpinak wraz z posiekanym czosnkiem umieścić w garnku, podgrzać, odparować, a pod koniec gotowania dodać orzechy włoskie również posiekane. Doprawić gałką, pieprzem i solą.
Kaszę kus kus zalać wodą do poziomu kaszy i odstawić na 3-4minuty.
Pomidory pokroić w plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć na nie połowę kaszy, na to gotowy szpinak i pozostałą część kaszy.
Na kaszy poukładać pomidorki, a na nie wbić po jednym jajku w 3 miejsca.
Posypać pieprzem i solą z wierzchu.
Piec w nagrzanym do 200stopni piekarniku ok 30minut, aż jajka się zetną.
Podawać ciepłe! Można w towarzystwie jakiegoś sosu.



Podobne posty

45 komentarze

  1. Fantastyczne danie! Ja też uwielbiam kaszę kus kus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda<3
    Achh, też ubolewam na faktem, że w Kato nie ma takich fajnych imprez kulinarnych! Szkoda, bo byłabym na wszystkich; DD

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na obiad, z niewymagających składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Ja także przepadam za kus kusem. Na pewno wybróbuje.
    Faktycznie, szkoda, że w Katowicach czegoś takiego nie zorganizują. Człowiek byłby bogatszy o nowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooch, chcę to zjeść! :) PS. fajne zdjęcia z tego Foodstocku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odmieniony look ;)i oczywiscie same pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie fajne danie, te jajka na wierzchu - super! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastycznie wygląda :) aż chciałoby się wyciągnąć rękę i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapkuskus rządzi! :D ach, aaaale to smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, super wariacja na temat kaszy! Swoją drogą, nazwę ma genialną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Wybacz.. Przeczytałam zapkus i z nazwy skojarzyło mi się z zupą... Nie wiem o czym myślałam ;P

      Usuń
  13. Na wszystkie trzy pytania odpowiadamy zdecydowanie TAK:) Danie bardzo kolorowe i apetyczne, nic tylko jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo smacznie , uwielbiam szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na obiadową zapiekankę- ja jeszcze kus kusu nie jadłam, ale bardzoooo kusisz mnie tą wersją ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe danie, baaardzo smakowicie wyglada przez te jajca :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. chyba sama Salvador Dali by nie pogardził takim dankiem :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda obłędnie. Naprawdę! Kolorowo, smacznie i zdrowo. Uwielbiam te Twoje przepisy :) No i co najważniejsze fajne połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń
  19. Śmiechowa nazwa :) patrząc na składniki... Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo efektownie :) I Na pewno jest smakowite :)

    Już to czuję nawet przez monitor komputera!!! :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię kuskus, bo nie trzeba tyle czekać aż się ugotuje :). Ciekawy pomysł z tymi jajkami :).

    OdpowiedzUsuń
  22. Zamiany, zmiany zmiany widzę:) Fajne:):):)

    OdpowiedzUsuń
  23. Taki Zapkus - fajna sprawa już z samej nazwy :) A ile wartości odżywczych. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ty mówisz że w Katowicach się nic nie dzieje. W nas w Strzelcach nawet nie ma kawiarni, gdzie można wypić dobra kawę i zjeść dobre ciasto lub lody.

    OdpowiedzUsuń
  25. Smaczny i jakże kolorowy zestaw obiadowy, pycha!
    ..palce (lub talerze) lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Od samego patrzenia chce się jeść. Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmm apetyczne zdjęcia, zazdroszczę wrażeń!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ładna rzecz, apetycznie, miło ,domowo, sielankowo...:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smakowicie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Łaa pewnie, że lubię kolorowe dania. Wasze jest zachwycające! Wygląda mega apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Pewnie że lubimy! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ale nazwa- rozkminiałam co to może być z tym kuskusem:) świetne i pożywne danie wyszło i jeszcze kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  33. o ja wyglada to mega ciekawe i te jajka !

    OdpowiedzUsuń
  34. Łaaa pewnie, wygląda przepysznie. Ach muszę koniecznie spróbować jakiegoś Twojego przepisu, wszystkiego bym spróbowała po troszku :) Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  35. Wszystko co ma kolory zachwyca- - urzeka- Co w tęczy najurokliwsze?
    Danie apetyczne-zachęcające

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!