Warsztaty Chlebowe i duża dawka cynaaaamonu! :)
Ahh.. Weekend pełną parą trwa! Dzisiaj już niedziela, a jeszcze pamiętam jak przed chwilą kończyłam zajęcia w piątek i myślałam, ile to wolnego :D Ale teraz od środy ponownie wolne, świętować trzeba :)
Cóż ja takiego robiłam wczoraj! Udało mi się ostatnio zdobyć wejściówkę na Warsztaty Pieczenia chleba z Trine Hahnemann-kopenchadzką (jak dla mnie) mistrzynią wypieku chleba! Całość odbywała się w krakowskim Charlote, swoją drogą nieziemską restauracją z własnym, wypiekanym chlebem! I tak mogę to potwierdzić-oni na prawdę wypiekają go cały czas na bieżąco :D
Na pewno wrócę tam!
Ogółem mieliśmy piec 3 rodzaje chlebów, jednak z powodu braku możliwości i trochę organizacji, to w parach każdy zajmował się swoim bochenkiem :) Każdy krok został nam dokładnie pokazany, jak powinniśmy zajmować się chlebem, gdzie go trzymać podczas wyrastania i jak zarabiać (co jest najważniejszym krokiem ze wszystkich).
Pani Trina w czasie kiedy przygotowywaliśmy nasze bochenki zasypywała nas ogromem informacji na temat chleba, mąki której powinniśmy używać.. Poznaliśmy również jej historię z chlebem oraz ogólną historię chleba. Każdy kraj ma swoje wzorce, każdy uważa, że to ich jest ten pierwotny, ale czy to ważne? :)
Oczywiście, opowiadała nam również dlaczego wypiek domowego chleba jest taki ważny i jak czerpać z niego można tylko same korzyści!
Ja w parze byłam oczywiście z Madzią, ale dzielnie obok nas wiedzę chłonęła również Domi ze swoją przyjaciółką Paulą. Czyj chleb wyszedł lepszy?
Niczyj! Ten chleb nikomu nie wyszedł zły! Z taką recepturą i opieką wszystko musiało się udać :D
Może nie będę się tutaj rozpisywać, w końcu co napisane to nie zawsze tak interesujące dla czytelnika, ale no... Zdjęciami się pochwalę ;D
I jej najważniejsze słowa: "Ja nie jestem piekarzem. Ja tylko kocham piec chleb."
Sernik z cynamonem i orzeszkami (Inspiracja Moje Wypieki z moimi zmianami)
-40 g roztopionego masła
-1 łyżeczka cynamonu
Na masę serową:
-500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
-200 g syropu z agawy
-3 łyżki mąki żytniej
-1,5 łyżeczka cynamonu
-3 jaja
-posiekane orzechy: do posypania po wierzchu sernika, mogą byc podprażone
Wykonanie:
Spód:
Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie gotową masą ciasteczkową, wyrównać.
Masa serowa:
47 komentarze
wczoraj było g-e-n-i-a-l-n-i-e! zakochana jestem w Trine, niesamowita kobieta :) i te chleby! wszystkie wyszły idealne wg mnie! sobota jak najbardziej na plus <3
OdpowiedzUsuńi ten sernik, aaaa! w nim też się właśnie zakochałam i mam na niego wieeeelką ochotę! :D
Sobota była cudowna! Karo! Proszę nam nie pokazywać takich serników! Bo teraz nie będziemy w stanie myśleć o niczym innym! :D
UsuńZazdroszczę tych warsztatów. To musiała być wspaniała przygoda no i nowe doświadczenie :) teraz bez obaw możesz piec chleb w domu.... :)
OdpowiedzUsuńCo do sernika to nie dziwie się, że tak szybko się rozszedł. Wygląda przepysznie a i przepis jest bardzo ciekawy. Tylko następnym razem upiecz go z 1 kg sera a nie pół :) Będzie więcej pyszności do jedzenia i może zostanie coś dla mnie ;P (chociaż w to wątpie bo z tego co piszesz sernik był przepyszny ;> )
Kiedyś upiekę chleb :D a co do sernika to muszę wypróbować Twój przepis z orzeszkami i cynamonem nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńsuper te warsztaty, sama chętnie bym z takich uczestniczyła i może też kiedyś będę miała okazję :) tym samym zachwycam się twoim cudownym sernikiem! czytam cynamon, widzę i orzeszki - jest świetny *-*
OdpowiedzUsuńMatko od rana atak takimi pyyysznymi zdjęciami. Zazdroszczę tych warsztatów. Zostaw mi kawałek tego chlebka ^^. A serniczek.. oj niesamowity <3
OdpowiedzUsuńsernik cudowny <3
OdpowiedzUsuńZazdroszczę wam tych warsztatów - genialna sprawa!
OdpowiedzUsuńNo a sernik - pierwsza klasa. Takiej wersji jeszcze nie widziałam, ale wygląda smakowicie :)
i wu wszystkich zdziwię bo ten sernik, to ja akurat jadłam ;) czesto robiła go moja zmarła babcia ;)
OdpowiedzUsuńweeek.. już prawie koniec ;c
gratki warsztatów :)
mniam mniam, ale fajnie ze na takie warsztaty chodzisz, niecodzienna sprawa !
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tych warsztatów. Chleb był pewnie przepyszny. Dowiedzieć się tyle historii chleba... Chleba naszego powszedniego. :)
OdpowiedzUsuńMusiało być naprawdę świetnie na tych warsztatach! Chciałabym spróbować tych Waszych chlebków<3
OdpowiedzUsuń1.5 łyżeczki cynamonu? Ty wiesz, co lubię...; D
I chleb i sernik wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOoo takiego sernika jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńO pieczeniu chleba nie mam żadnego pojęcia, ale takich fajnych warsztatów to zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńCynamon tak! Ale apetycznie to wszystko wyglada:>>mniammm
OdpowiedzUsuń* * *dziękujemy za ««komentarz;>>
UsuńJuż kocham ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńAle piękne bochenki Wam wyszły! Wspaniała możliwość udziału w takich warsztatach. Jednak swojski chleb ma zdecydowanie najlepszy smak:) Sernik wygląda rewelacyjnie, nie dziwię się, że rozszedł się tak szybciutko. Sama pewnie spałaszowałabym cały;) Mniam!
OdpowiedzUsuńI już ama nie wiem co lepsze.. ten sernik czy taki świeży bochenek chleba, zrobiony własnoręcznie oczywiście! :)
OdpowiedzUsuńChlebus piekny, ale to sernikiem mnie dzis kupilas :-D Moje kubki smakowe nie moga sobie wyobrazic sernika z cynamonem, wiec chyba go kiedys zrobie, jestem bardzo ciekawa;-)
OdpowiedzUsuńtakie warsztaty muszą być ciekawe ;D
OdpowiedzUsuńooo takim chlebkiem to bym nie pogardziła :)) a ten sernik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSerniczek boski :)
OdpowiedzUsuńSuper warsztaty, sama chętnie wzięłabym w takich udział, bo widać, że świetnie się bawiłyście. A serniczek pierwsza klasa! :))
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! I chlebek i sernik są wspaniałe
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że się dobrze bawiłyście :)
OdpowiedzUsuńCiekawa relacja :). Sama bym chętnie wzięła udział w czymś takim. :) Tym bardziej, że efekt jest imponujący :D.
OdpowiedzUsuńCiekawa relacja :). Sama bym chętnie wzięła udział w takich warsztatach :). Tym bardziej, że efekt jest imponujący :D.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę wrażeń warsztatowych, i sernika co najlepiej smakuje na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńsernik przepyszny :) zazdroszczę warsztatów, z chęcią bym się podszkoliła w wypiekaniu chleba!
OdpowiedzUsuńsuper warsztaty:D
OdpowiedzUsuńzapraszam nowy post:D
http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/10/sklep-bluebell-imc.html
Ale rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńWarsztaty super :)) Ciacho też extra :))
OdpowiedzUsuńFajnie móc uczestniczyć w takich warsztatach, ciekawe doświadczenie :)
OdpowiedzUsuńA sernik rewelacja!
i will absolutely try it this weekend <3
OdpowiedzUsuńBoze , jak tak patrze to chyba za taki sernik mogłabym zabić ; d Wygląda przeeepysznie ! A poza tym serniki uwielbiam a takiego jeszcze nie miałam okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowej roboty chleby :))) takie spotkanie to coś w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńfanką sernika nie jestem, ale połączenie bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńa warsztaty chlebowe to fajna sprawa:) ja powoli się przekonuje do domowego pieczywa:)
Super chlebki :) a sernik boski :) z orzeszkami :)))))
OdpowiedzUsuńAle ten sernik wygląda! Już czuję ten aromat.... ;)
OdpowiedzUsuńCynamon to moja ulubiona przyprawa :)
OdpowiedzUsuńTeż dopiero niedawno zaczęłam kombinować z sernikami - masz rację to ciasto uwielbia kombinacje. Wspaniale się prezntuje w Twojej odsłonie!
OdpowiedzUsuńto się nam zgadzają przepisy :P zaraz będę robić również sernik i polewę do niego zrobię z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty to super sprawa! Ogromnie mi się marzą właśnie takie poświęcone pieczeniu chleba
OdpowiedzUsuńPS no i mam sernikowy ślinotok ;)
Jesssssssu ale bym się tak pouczyła:)
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!