Debiut cukiniowy-razowe placuchy z borówką!

Autorka: 8/12/2013

No, a nie mówiłam? Znikłam, aczkolwiek nadal będę to robić.. Pytaliście o powód-otóż wakacyjna praca, która ma rozkład pracy, aż 11godzinny :D I moje życie kulinarne mieści się teraz w plastikowych pudełkach, które można podgrzewać w mikrofalówce oraz kanapkach (ale często z domowym chlebem! :D)..
I odkryłam, że ugotowana jaglana tudzież płatki owsiane też mieszczą się w tych pojemniczkach i też mogę zabierać nie-kanapkowe jedzonko..
No, ale nie miało być o tym, z pracy się cieszę-własny pieniądz zawsze się przyda :)

Jako iż kocham wszystkie nowinki z serii spożywczych (ale nie tylko), Anglia zachwyciła mnie w tym roku swym bogactwem-po 12miesiącach jakich mnie tutaj nie było, jest tyle nowości! Muszę to wykorzystać, może dodam Wam jakąś nowinkę w niedługim czasie ;)

Przechodząc do wpisu (zrobionego jeszcze w domku) są to kolejny raz placuchy:) Tym razem mamy z cukinią i borówką-jak połączenie? Pyszne! 
Był to mój jakikolwiek pierwszy raz z cukinią! Baaaardzo miłe zaskoczenie, o tak!
Na początku oczywiście musiałam spróbować jej surowej (ciekawość kulinarna zwyciężyła..) i co? Trochę takie bezpłciowe, podchodzące pod arbuz.. Wiem-idiotyczne skojarzenie, ale takie mi się nasunęło. Oczywiście, nie takie słodkie :D

Są dość syte i na kilka dobrych godzin można zapomnieć o głodzie-dlatego też spokojnie mogą służyć jako obiad lub śniadanie :)
Tym razem nie popełniłam gafy i według Whiness pod 1szym placuszkiem wysmarowałam lekko patelnię-wszystkie (nawet te późniejsze) usmażyły się na ładny, brązowiutki kolor! o tak ;)
Baaardzo polecam tym, którzy:
-jedli już cukinię i kochają placuchy- To wiecie, że nie ma co czekać-pychota! :D
-nie jedli cukinii a kochają placuchy-musi być ten 1szy raz, przemóż się i spróbuj-nie pożałujesz :)


Razowe placucszki z cukinii i borówką (Inspiracja Whiness)

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 garść jagód
- 120g cukinii (nie łupać!)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cynamonu
- odrobina oliwy/oleju/masła do smażenia
-opcjonalnie: miód, dżem, syrop, krem czekoladowy,orzechowy
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, cynamonem następnie miksujemy z jogurtem i jajkiem.
Dodajemy cukinię i dokładnie łączymy z ciastem.
Na samym końcu wsypujemy borówki, delikatnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła pod 1szym placuszkiem.
Podajemy z czym kto lubi, u mnie: miód oraz syrop klonowy.





Smacznego!

Podobne posty

40 komentarze

  1. Woow zaszalałaś :) Niezwykłe połączenie :)

    WYgląda bardzo smakowicie :)

    Ja zazwyczaj cukinię łączę razem z bakłażanem i innymi warzywami i robię takie jakby "leczo" w sosiku pomidorowym :) A cukinia sama w sobie faktycznie bezpłciowa ;)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNE PLACKI ;) mogłam takie dzisiaj zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły <3 I smakowały <3
    Jestem szczęśliwa. :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojacie! jakie eleganckie placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny początek dnia mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. placki placki, u mnie tez dzisiaj placki :D

    muszę w końcu zrobić te cukiniowe, wyglądają tak puszyście i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie placki to ja zjem zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O takim zastosowaniu cukinii nie słyszałam jeszcze :D cudne te placuszki, muszę zrobić, o ile uda mi się dorwać borówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz użyć innych owoców, jak np. jeżyny, porzeczka, czy nawet jabłko :)

      Usuń
  10. Skoro jest tyle nowości, to pewnie nie wiesz w co ręce włożyć, co kupić i co najpierw zjeść:) Domagam się jakiś angielskich przysmaków i recenzji tamtejszych łakoci!

    OdpowiedzUsuń
  11. to musiało być pyszne:) wystarczy na nie popatrzeć:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam. Szalejesz :D Takiego połączenia nie znałam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. super !! z borówkami bardzo smaczne, do tego takie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię cukinię, co chyba widać nawet ostatnimi czasy...ale z borówą nie znaju, czyli mam zaś iść do tej kuchni i smażyć ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Placku cukiniowe są najlepsze ever...!
    Kusicie mnie tyloma przepisami na śniadanie, że ja już nie wiem, co mam robić po powrocie;D

    OdpowiedzUsuń
  16. cukinia z borówką? ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, mniam :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Może bym się skusiła na placuszki, gdyby były w wersji bez borówek:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dziwne i intrygujące to połączenie:-) Warto spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe połączenie :)Placuszki wyglądają super. Muszę wypróbować póki mam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Połączenie zaskakujące, ale czemu nie?
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. cukinię wielbię od dziecka ale w takim wydaniu jeszcze nie jadam :D koniecznie do spróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  23. fajne połączenie smaków, wszystko kocham ale cukinii ze słodkim nie łączyłam jeszcze;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne placuszki! Cukinia jest niezwykłym warzywem, można robić z nią cuda!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja z cikinią się już znam, ale na dniach planuję debiut właśnie w formie placuszkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Borówka i cukinia- co za połączenie. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  27. It looks so tasty! I really might try it <3
    xx

    www.be-your-own-hero-now.blogspot.pt

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja ostatnio szaleję w kuchni z cukinią :D Mniam pycha placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  29. Połączenie rzeczywiście nietypowe - cukinia i borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Aleś mnie zaskoczyła na takie coś bym nie wpadła,dobrze,że mam Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. robiłam te razowe placuszki, ale bez dodatków. i wyszły przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. fantastyczny pomysł na wykorzystanie cukinii:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!