Orzeźwienie cytryny-gotowi na Lemon Meringue Pie?

Autorka: 7/12/2013

Ależ miałam ostatnio życiowego pecha-co rusz widziałam wkoło same nieszczęścia! Mam nadzieje, że to minie, bo jakoś nie mam ochoty patrzeć na czyjeś smutki, nieszczęścia.. 
Ależ mnie ta pogoda wnerwiaaaaaaa! Miało być ładnie, miało być lato, a ja miałam świecić opalenizną jak z Turcji, czy Tunezji, ot co!:)
Czy u Was też szarówka, przeplatana kroplami deszczu? 
W ogóle cieszę się, że nie linczujecie mnie za moje próby śniadaniowe-hehe :D Bo czasem chce się pokombinować, a potem pochwalić tym, a co:) Choć daleko mi jeszcze do Was, waszych pomysłów, wykonania.. No i moja owsianka nigdy nie ugotuje się tak jak Wasza!  A z tym to akurat ubolewam :(

Dziękuję za rady-dżem już zrobiłam i za niedługo podzielę się efektami.. :D AAAAAAAAA! Nie mogę się doczekać;D

A dzisiaj zapowiada się meega udany dzień, który będzie trwał cały weekend-o tak.. Dobrze się domyślacie.. Odwiedzą mnie dwie blogerki i nie wydaje mi się, by w naszych planach gościła nuda :) Nawet pogoda nie może tego zniszczyć, o nieeeee! :D


Rok temu, 13lipca moja mamuś obchodziła imieniny.. Tak wiem-obchodzi je co roku, ale w tamtym upiekłam jej ciacho imieninowe, zrobiłam zdjęcia.. A w tym co? Niestety dzieli nas odległość, więc życzenia złożę jej jedynie telefonicznie, a ciacha nie będzie.
Ale zdjęcia zachowałam, ot tak-na pamiątkę. I dziś go dodam, a mamie złożę życzenia jutro-prawie jak rok temu :D
A więc i z Wami się podzielę przepisem, bo jest jednym z lepszych ciast jakie jadłam. Nie jest słodkie, mulące, zapychające. Wręcz odwrotnie-jest orzeźwiające, budyń cytrynowy bardzo fajnie współgra z tą ilością bezy, która jest.. No i ten kruchy spód-czyż nie wygrywa tutaj? :D
Poleeeecam gorąco dla miłośników ciast lekkich, owocowych, czy kogokolwiek kto lubi ciacha!

A mojej Mamusiu: Wszystkiego Najlepszego! :)


Lemon Meringue Pie (inspiracja Moje Wypieki)

Składniki:
Kruchy spód:
-175 g mąki pszennej
-100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
-1 łyżka cukru pudru
-1 żółtko (białko zachować do bezy)

Budyń cytrynowy:
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)
-100 g cukru
-skórka otarta z 2 cytryn
-125 ml soku z cytryny (z 2 - 3 cytryn)
-sok z 1 niedużej pomarańczy
-85 g masła, pokrojonego w kawałki
-3 żółtka (białka zachować do bezy)
-1 jajko
Beza:  

-4 białka, w temperaturze pokojowej
-200 g drobnego cukru
-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka = 5 ml)
 
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę z wyjmowanym dnem (o wymiarach 12 x 26 cm) lub okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub semoliną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć równomiernie do formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie uwypukliło podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 - 25 minut, do złotego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).Wyjąć, całkowicie ostudzić (można tą część zrobić dzień wcześniej).
Budyń:
W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Natychmiast zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić przed nałożeniem bezy.
* Budyń warto skosztować. Ponieważ ja nie dodałam soku z pomarańczy, a dodatkową cytrynę, musiałam dosłodzić do smaku.
Beza:
 Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawać cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce - to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię, ubić.
Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń.
Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Ostudzić 2 godziny przed krojeniem.
Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.


Smacznego!

Podobne posty

26 komentarze

  1. uwielbiam połączenie bezy i cytryny! a pogoda w tym roku rzeczywiście zupełnie mało wakacyjna :( też miałam ochotę na opaleniznę rodem z tropików, a tymczasem bliżej mi do Skandynawii :(

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak budyń cytrynowy i beza... mniam!
    Wszystkiego najlepszego dla mamy: )
    Baw się dobrze moja droga! I nie przejmuj się pogodą, nie warto...; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Beza, beza... widzę ją! ♥

    Koniecznie zrób jakieś ciasto, gdy spotkasz się z Mamą. Spóźnione też się liczy, nawet bardziej, bo wyczekane!
    A nieszczęścia i smutki.. pozwalają docenić nasze życie, o ile nie dotyczą nas samych i bliskich - mam nadzieję, że u Ciebie tak nie było.

    ściskam jesiennie:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż to za blogerki Ciebie odwiedzą? Pochwal si :)) I Ciekawe co będziecie wyczyniać :))) Twój kulinaria zawsze wyglądają mega i często mnie inspirują..bo taki już ze mnie typ że wszystko co w kuchni sama wymyślam :)) Może by tak jakieś inspiracje obiadkowe... :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, musi być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam tartę cytrynową i była przepyszna, a z bezą musiała być obłędna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho wygląda extra :) a Mamie wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. łoo matko, ale się narobiłaś ;D wygląda naprawdę pięknie, ale cóż z tego jak ja dwie lewe łapy do ciast mam;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak Cię ostatnio widziałam to już pod murzyna podchodziłaś :D Mało Ci.? Wiem głupie pytanie słońca nigdy dość :P
    Beza wygląda smakowicie. Mniam mniam..

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie nawet nie tylko krople deszczu, co leje regularnie prawie cały dzień ... koszmar, w odróżnieniu od pyszności, które nam serwujesz :) wygląda mniam, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  11. daaaaaj kawałek! albo nie- niech cały będzie dla mamy wraz z pozdrowieniami ode mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. www.anielskieprzysmaki.pl-dołączam się do życzeń.wszystkiego naj.Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! pycha :) serdeczności dla Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oby wszystkie życzenia Twojej mamy się spełniły :)
    A tort cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto pyszne :) a dla Mamy dużo zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cytryna i beza są jednym z moich ulubionych połączeń :D
    Najlepszego dla mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj dużo tych kropel spada aktualnie, i to nie małych.
    A połączenie cytryny i bezy- pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe... Mama na pewno była zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciacho wygląda przepysznie:) choć ja poproszę bez bezy:P

    OdpowiedzUsuń
  20. mmmmmm z samego rana a mam cheękę na słodkości :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!