Domowa Piekarnia cd-bułki razowo-żytnie

Autorka: 6/21/2013

Cieszę się niezmiernie, że jednak czekaliście na mnie! Bardzo miło było mi czytać komentarze pod ostatnim postem-aaah, uśmiech nie schodził mi z twarzy;)
Wiecie, co? Tak sobie myślałam, że jak od kwietnia z przed moich oczu nie schodziły notatki, co ja ze sobą zrobię w 1szym dniu wolnego.. I co? To były najgłupsze myśli jakie mogłam mieć ;)
Tak na prawdę wykorzystuje ten czas maksymalnie, tak,tak! Co chwilę coś robię, gdzieś jestem, żeby zaraz być już gdzie indziej..  I życzę wszystkim tym, którzy jeszcze (niestety męczą się z sesją, o zgrozo!), aby jak najszybciej ją kończyli! :)
I przeczytałam książkę w dwa dni-to był błąd.. Teraz już się skończyła, bohaterzy zeszli ze sceny, a ja czuję niedosyt.. :(
Znacie jakieś może godne polecenia? :)


A dzisiaj, co? No wiem, że upał, wiem.. Ale jak ja w ogródku oprócz takich dobroci jak truskawki, czy maliny (dlaczego zasadziliśmy późne?!) mam jeszcze: rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek.. Ah, no to jak tego nie wykorzystać?!
Owsianka jest pyszna, co dzień można na inny sposób, jogurt z musli też nieziemsko chłodzi po upalnej nocy, ale no tak..
Kanapki też człowiek czasem ma ochotę zjeść, prawda?
No więc zebrałam się w sobie, poszukałam, poszperałam, wyciągnęłam z czeluści internetu i mam!
Pyszne, zdrowe, miękkie, trochę wilgotne bułeczki w sam raz na takie słoneczne poranki jak dzisiejszy!  Długo chyba zachowują świeżość, choć nie jestem w tym zbytnio obiektywna-u mnie zniknęły dość szybko, bo choć brat (jak na płeć męsko często przypada-wielbicielem mąk żytnich nie jest) jadł je ze smakiem, ale nie ubóstwieniem, to my z siostrą pałaszowałyśmy ile wlezie:)
Na prawdę gorąco polecam, bo kanapki nie muszą wiać nudą, a z domowym pieczywem zaaaawsze smakuje lepiej!


Bułki razowo-żytnie (lekko zmodyfikowany od Moje Wypieki)

Składniki (10 - 12 bułek):
-290 ml wody
 -305 g mąki pszennej razowej chlebowej 
-140 g mąki żytniej 
-2 łyżki mleka w proszku* 
-2 łyżeczki soli (lepiej dodać 1 i 3/4 łyżeczki) 
-2 łyżeczki cukru 
-25 g miękkiego lub roztopionego masła 
-7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
-rozbełtane jajko
-nasiona wedle uznania

 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić.
Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 - 12 równych części (ja formowałam bułeczki 73 g).
Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik na 220 °C.
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i  posypać ulubionymi nasionami.

Piec przez około 15 - 20 minut. 
Studzić na kratce.
* jeśli nie posiadacie mleka w proszku można wodę w przepisie zastąpić zwykłym mlekiem.







Smacznego!

Podobne posty

32 komentarze

  1. Muszę się wziąć i zrobić wkońcu domowe pieczywko!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość prosty przepis - podoba mi się :D
    jak się zmuszę, to zrobię ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdę mówiąc, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam bułkę:o jestem chleboholiczką!
    Ale świeża buła z masełkiem i czymś smacznym... dobra rzecz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaaardzo często sama piekę bułeczki w domu :))
    Na drożdżach bądź zakwasie z mąk pełnoziarnistych plus dodaję mnóstwo ziarenek do środka :))
    Nigdy nie używam żadnego przepisu :)) Generalnie nie ma opcji aby nie wyszło :)) A jest to dużo zdrowsze niż oszukane pieczywo ze sklepu :))

    Świetny post!!!!!

    buziaki XO XO XO XO XO

    OdpowiedzUsuń
  5. zrób mi takie...; D
    a książki, wszystkie Zafona są świetne, do tego hmm Agatha Christie- I nikogo już nie było, czytałam dosyć dawno, ale nadal pamiętam fabułę, świetna, jeśli lubisz kryminały: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe bułki! Nie mają sobie równych :) te Twoje wyglądają przepysznie, takie śniadanko to ja bym chętnie zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie:) zamarzyłam o takiej bułeczce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniaaam, ale Wy wszyscy kusicie na blogach kulinarnych :<

    OdpowiedzUsuń
  9. sztukę domowego pieczenia bułek i chleba dopiero zgłębiam, ale jestem pod nieodpartym urokiem swojego własnego pieczywa :) już nie truję sie tym kupowanym, tym bardziej, ze w mojej okolicy nie ma dobrej piekarni

    przepis pożyczam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. to może wpakujesz mi ze 2 bułeczki i wyślesz pocztą?:D choć nie wiem czy w tą pogodę dojadą w dobrym stanie:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to co robić z wolnym czasem? Piec, gotować, smażyć!:))

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie ma to jak bułeczka ^^ a jak jest domowa i pysznie podana to dopiero :)

    OdpowiedzUsuń
  13. matko - ile ja się czasu do domowych bułek zbieram:P
    Pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi sie zachciało takiej jeszcze ciepłej bułeczki, zjem tylko z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z domowym pieczywem najlepsze, to prawda:)
    A zapach roznoszący się po domu - bezcenne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Za takie domowe bułeczki dam się pokroić! ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. ~Domowe bułeczki, tak? Podrzuć mi tu jedną na kolację <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowe bułki...pycha... i na dodatek w doborowym zielono-warzywnym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wlasnie takie buleczki lubie najbardziej. wygladaja cudownie, na pewno zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne te bułeczki :)) Schrupała bym taką :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Coś dla mnie, uwielbiam pieczywko domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bułka po prostu cudna! Jesteś mistrzem wypieków :) Wzięłabym taką chrupiącą (i zdrową) bułkę na uczelnię to wszyscy by mi zazdrościli :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Teraz mam więcej wolnego czasu.. trzeba zrobić jakieś własne pieczywo! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zjadłabym taką "swojską" bułeczkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. bułeczka wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  26. taką bułeczkę chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Biorę wszystkie poprzednie komentarze i się podpisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękne te bułeczki, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziękuję przyda się.
    Bułeczki wyglądają smakowicie, może kiedyś odważę się takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Musiały być pyszne te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gratuluję tak udanych bułeczek!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!