Ciastka razowe z płatkami owsianym i czekoladą

Autorka: 6/29/2013

O ja.. Znowu o pogodzie, ale no patrzcie sami! Czy Was już ten deszcz trochę nie denerwuje?
Wit. D mi się skończy, jak Babcię kocham!
Dnie mi lecą na niczym, dosłownie:) Ale chyba lubię ten stan-błogiego nic-nie-robienia, nie myślenia, co na jutro, czy kiedy kolejne zaliczenie :)
Wiem, że wczoraj dołączyło do mnie duże grono uczniów-o taaak! W końcu Wasze upragnione wakacje:)

A dzisiaj przedstawiam Wam wersję ciasteczek zdrowo-niezdrowych :) Znalazłam je kiedyś na jakże słynnej str Moje Wypieki (uwielbiam tą Panią, piecze już tyle lat, a zaskoczyć zawsze potrafi, ma pomysły, wykonanie.. ahhh :) ), spodobały się no to do pracy!
W pierwotnym zamyśle chciałam z rodzynkami, ale siostra stwierdziła, że nie-trzymajmy się przepisuj, ładuj czekoladę. No to załadowałam.. :D
Co do samych ciasteczek-mam ostatnio fazę na razową mąkę, czy to naleśniki, bułki, czy tarta.. Dlatego postanowiłam i w ciastkach ją wykorzystać, trochę się bałam, czy aby na pewno to spasuje..? Ale wiecie, co? Nie ma się czego bać! Wychodzą cudownie chrupiące, na ciepło zawsze trafimy na fajnie podtopioną czekoladę... Są miękkie w środku, ale jak trochę ostygną to twardnieją:)
Jedyny minus-ciasteczka tak ładnie wyglądają przed upieczeniem, a podczas pobytu w piekarniku rozlewają się.. Nie wiem-może to moja wina, ale tak czy siak - na uroku tracą! Co nie oznacza, że na smaku też-wręcz przeciwnie :)


Ciastka razowe z płatkami owsianymi i czekoladą (inspiracja Moje Wypieki)

Składniki na około 25 - 30 ciastek:
-120 g miękkiego masła
-70 g jasnego brązowego cukru (ciastka są dużo smaczniejsze z brązowym cukrem niż z białym)
-1 jajko
-100 g płatków owsianych
-140 g mąki razowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych); czekolada dowolna, może być Wasza ulubiona

 
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.





Smacznego!

Podobne posty

40 komentarze

  1. Nie ma to jak czekoladowe owsiane ciasteczka ;) Najlepsze z kubkiem mleka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Właśnie olałam dietę i zabiorę się dziś za takie ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiane, na sniadanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota<3 Będzie trzeba kiedyś zrobić :D Dobrze, że zastąpiłaś rodzynki czekoladą. Smaczniejsze <3

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo, załaduj mi kilka do buzi ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za owsianymi, ale wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W szafeczce pełno czekolad, a ja cały czas mam ochotę na ciacha... Muszę wziąć się do roboty i coś upiec, te ciastka mi się bardzo widzą, tylko trzeba się jeszcze zaopatrzyć w mąkę razową ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie fajne i apetyczne :)) Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Przed i po- wyglądają super! Ciasteczka owisane są najlepsze chwilę po upieczeniu, są właśnie takie mięciutkie...mmm: )
    A pogoda? właśnie patrzę przez okno i widzę odrobinę słońca, może w końcu wyjdzie na dobre?; D

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny dowód na to, że to co zdrowe może być zarazem pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie grubiutkie!:) nic tylko się zajadać:D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wersję tych ciasteczek z orzechami, niestety moje zęby mniej, więc robię je albo z suszonymi morelami albo śliwkami albo właśnie z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. omnomomnom, haaa a ja takie kiedys z mama robilam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. kradnę przepis! :D a licencjat do przodu, obroniona! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie też dzis zdrowo-niezdrowe wypieki:D fajne te ciacha:D a pogoda za to dziś u mnie ladna, na rower w sam raz:D

    OdpowiedzUsuń
  16. skład mają idealny! chrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne są, nie narzekaj tylko wpadaj do mnie z porcją ;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię sobie upiec od czasu do czasu takie proste ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I najlepsza w nich ta czekolada:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Może i podczas pieczenia tracą na wyglądzie, ale na smaku wręcz zyskują :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja też uwielbiam Panią z Moich Wypieków, ma rewelacyjne pomysły :)...
    Ja też bym była za zastąpieniem rodzynek czekoladą :P!

    OdpowiedzUsuń
  22. No samo zdrowie. Można jeść bez poczucia winy:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dlatego w Polsce nie patrzę już na pogodę i jutro wylatuję jutro do Egiptu:)

    OdpowiedzUsuń
  24. na pewno są (były? nie wątpię że szybko znikają ze stołu :D) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  25. zdrowa i bezpieczna przekąska - fajne do zabrania np do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. ohhh yummiiii!!! Maybe we follow each other!?
    Let me know :)
    Greetings

    www.YulieKendra.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychotka ! na pewno skosztuję ;) +Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam ciasteczka! : )
    Idealne na drogę, do pracy, na wycieczkę!

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszne ciasteczka do podgryzania i chrupania :) muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię takie ciastka, zawsze ratują w trudnych sytuacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam ciasteczka z płatkami owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. PIEKŁAM TE CIASTECZKA KILKA RAZY DĄŻĄC DO DOSKONAŁOŚCI.NIGDY MI NIE WYSZŁY TAK JAK TE NA ZDJĘCIACH.ISTNY KOSZMAR.ROZLEWAJĄ SIĘ NIEMAL JAK NALEŚNIKI.W CZYM PROBLEM?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wymieszać pół na pól mąkę razową z pszenną lub żytnią-być może jest to wina mąki, nie każda razowa jest dobrej jakości (ja wiele razy kupowałam "tą złą"), przez co żaden wypiek nie chciał wyjść..
      Bo mąka była np źle przesiana, wilgotna, czy przechowywana w złych warunkach przez sprzedawcę.

      Proszę daj znać, czy pomogło!
      Mnie jeszcze nigdy te ciasteczka nie rozlały się ani nic..
      Przykro mi.. :(

      Usuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!