Zielono mi.. :) Shrek

Autorka: 5/28/2013

Ochy i achy! Wczorajszy dzień był dla mnie lekko nie do ogarnięcia:D Miałam zaliczenie z Żywienia Człowieka, uczyłam się na niego, już od piątku, zarwałam nawet noc.. A tutaj co? 10pytań a,b,c.. Nie żebym narzekała, ale mogli nas o tym wcześniej poinformować, że to będzie test:)
A ile ja się dowiedziałam na temat witamin, mikro-,makroelementów! Na prawdę, czasem było ciekawie..
A wiedzieliście, że RABARBAR to WARZYWO?! No okey, mam swoje lata, ale bez jaj.. Nie miałam zielonego pojęcia, myślałam, że to owoc.. Tak wiem: dynia, marchew to też warzywo i też używa się go do ciast, ale nie słyszałam, żeby te badyle dawać do mięs:D Ooo..! Znacie może jakieś przepisy na takie wykorzystanie?
Z serii good news: mam zeróweczkę z fizjologii-oby się opłaciło;D

A dzisiaj, co? Bo jak tak wczorajszy dzień był taki pozytywny.. To przecież zielony to kolor nadziei, to ja sobie takie o ciasto zrobiłam, a co! Nazywa się Shrek-tłumaczyć chyba nie muszę, jest dość popularne w blogach kulinarnych. Z czego się składa? Cieniutki biszkopt (specjalnie!), do tego masa z soku "Pysio", piankowa masa, "Delicje" i galaretka.. Czy to może brzmieć źle? 
Osobiście fanką pianki nie jestem ("Ptasie Mleczko" np. mnie nie powala), ale tutaj komponuje się bardzo dobrze, nie jest wyczuwalna jakaś taka sztuczność pompowana, co niejako zdarza się przy niektórych deserach. I te "Delicje"-mmm.. tak jemy sobie, jemy.. a tu nagle takie chrup! Ciastko :D
Ciacho polecam na cieplejsze dni, bo mimo dwóch mas jest lekkie, nie muli, czy zapycha:)
Jaaasne, przy naszej pogodzie w sam raz.. ^^

Shrek



Składniki (Forma 24 x 24 cm):

Biszkopt:

-4 jajka

-1 szklanka cukru pudru

-1 ½ szklanki mąki pszennej

Masa zielona:

-1 duża butelka zielonego napoju Pysio

-2 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka

-2 opakowania ciastek Delicje

Masa ze śmietaną:

-400 ml śmietany 30%

-1 zielona galaretka

-3/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

-2 zielone galaretki

-900 ml wody


Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku.
Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Drugą połówkę można zjeść ;D

Masa zielona:

Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju.
Pozostały napój zagotować.
Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać).

Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie.
Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.

Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.

Pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.


 Smacznego!

Podobne posty

60 komentarze

  1. fajny ten Shrek :) trochę koloru z samego rana:)
    gratuluję kolejnego zaliczenia:)!!! rozwalasz tę sesję :)
    p.s. moja rodzicielka czasami robi rabarbar właśnie z mięsiwem, ale rzadko, bo część rodziny nie powinna rabarbaru jadać:) nie wiem co dokładnie tam dodaje, ale jest naprawdę pyszne:) kwaskowaty rabarbar fajnie się kompunuje z pieczonym mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho akurat na poprawę humoru, ja swój idealny przepis na shrek już znalazłam, a to z tego względu że nie znoszę delicji (phi, chyba jako jedyna na świecie, bo wszyscy mi się dziwią:D). Gratuluje zaliczenia, ale za mną tez już większość został 1 egzamin i obrona. Wrrr no i szukanie pracy... a wiadomo jaki rynek jest.
    Co do rabarbaru to nie wiedziałam że to warzywo, człowiek całe życie się uczy:P z mięsem może fajnie się komponować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam u koleżanki te ciasto-mmm pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzika rozpusta :) I mój ulubiony kolor, nawet jeśli chodzi o wypieki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha ha ha :)))
    Jaki KOLOR :))
    Ale wygląda przemniamuśnie :)))
    Uwielbiam takie smakołyki :))

    Pozdrowienia z 3city
    XO XO XO XO XO XO XO

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow :) Ale fajne kolorki :D Muszę się kiedyś skusić na takiego Shreka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. będzie mi się śnił po nocach teraz! :D uwielbiam Shreka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wygląda super! Taki pyszny, zielony potworek ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze nigdy nie jadlam, ale kolor jest mega! ten sok Pysio mnie intryguje, to musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie berdziej wygląda jak orzeźwienie, a nie jak Shrek;-) Bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zjadłabym to bardzo, bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o jaaaaki śmieszny!!!
    to jest komplement jakby co;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Żywienie człowieka, jest bardzo łatwe(przynajmniej dla mnie). A ciasto super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie miałam okazji zjeść! :( Strasznie ciekawi mnie ta masa z Pysia :D Oj, trzeba będzie wytestować przez wakacje, bo ja pianki lubię (patrz ciasto bananowe B-))

    OdpowiedzUsuń
  15. ojeny.. chcę tego shreka! a i dobrze wiedzieć, że to warzywo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. słyszałam własnie o tym placku i że jest bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oczywiście, że warzywo:) Słyszałam kiedyś, że wszystko co nie ma pestek - jest warzywem:)

    Ciasto Shreeeeeeeeeeeeeeeeeeek! Zielone, fajne, wesołe^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio wszystkim tak zielono jakoś :D

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda super! te warstwy wooow !

    OdpowiedzUsuń
  20. Warzywo i do tego pięknie kwitnie :)

    Nigdy nie jadłam Shreka :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jadłam to ciasto w sobotę; D Pyszniutkie jest: )
    co do studiów, no proszę, przykładna z Ciebie studentka, nie to co ja; D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pychota! Narobiłaś mi smaka :P Niestety moje umiejętności pieczenia kończą się na nieudanym jabłeczniku, więc przepis pokaże mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. jedno z moich ulubionych ciast :) bardzo często je robię :)
    http://photoslovecooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj zjadła by kawałek :D Humor by mi poprawił.

    OdpowiedzUsuń
  25. nie tylko świetna nazwa ale również prezentuje się znakomicie:) już sobie wyobrażam jak cudnie musiało smakować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Moja kuzynka robi takiego shreka- bardzo dobry jest !

    OdpowiedzUsuń
  27. woho, nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem. zapisałam sobie już przepis, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja sama nie wiem czym rabarbar jest ob nigdy do niczego go nie używałam :D Ja tak samo w poniedziałek Kolos z psychologii ,tak się bałam bo prawie nic się nie uczyłam a tutaj a,b,c ;)

    Ciasto MNIAM - z miłą chęcią bym je wypróbowała ,bo wiem jaką sławą się cieszy a u mnie jeszcze nigdy nie zagościło ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. zaskoczyłaś mnie tym rabarbarem :D
    a co tarty, do wytrawna :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Długo już zabieram się do zrobienia tego ciasta, ale Twój coraz bardzie przybliża mnie do tego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Orzeźwiający, letni przysmak! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Fajne ciasto. ; )
    Tylko pewnie czasochłonne z tymi warstwami.

    OdpowiedzUsuń
  33. Od dłuższego czasu przymierzam do zrobienia shreka ale jakoś nie mogę się zebrać;p

    OdpowiedzUsuń
  34. ooo jadłabym! bajkowy ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  35. nie mogę do ciebie zaglądać, ponieważ mam ochote zerwać z dietą!! zapraszam do mnie jest już więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale pyszności uwielbiam skorzystam z chęcią z przepisu i zrobię na niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Też mam swoje lata i myślałam, że to ...owoc:)))

    OdpowiedzUsuń
  38. Ale zieloniutkie! Pyszne i efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  39. dzieciaki miały by frajdę gdybym im takie ciacho przygotowała!

    OdpowiedzUsuń
  40. Nominacja do Libstera u mnie pod przepisem: http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/05/proste-ciasto-z-jabkami-i-jagodami.html :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Piękny! Zielony - kolor nadziei - w sam raz na rozpoczynającą się falę zaliczeń i sesję;]

    OdpowiedzUsuń
  42. Patrzę na zdjęcie... myślę: SHREK! Patrzę na opis i uśmiecham się :) Mój R. patrzy na galaretkę i uśmiecha się, patrzy na mnie i uśmiecha się. Mówię: I co się podlizujesz- przecież masz jeszcze sernik w lodówce. On: Ale bez galaretki. Haha!
    Rabarbar- warzywo?! Też nie wiedziałam ! Ale mnie nauczyłaś :D To trzeba go z jakimś mięsem zrobić, ale jak?

    OdpowiedzUsuń
  43. Mniam, mniam :)
    Idealne ciasto dla mojego taty, on galaretkę może jeść tonami :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  44. Oj , tak mnie też było zielono i nadal mi jest wiec takie ciasteczko poproszę adres podam;)

    OdpowiedzUsuń
  45. pyszne ciasto :) pozytywnie zielone :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Pychotka! :) Aż ślinka cieknie :D
    Pozdrawiam.

    + Zapraszam na nasze blogi :)

    "Każdy czasem potrzebuje rozpuścić myśli nie tylko w słowach."

    OdpowiedzUsuń
  47. uwielbiam shreka - szczególnie tą zieloną masę od dołu ♥

    OdpowiedzUsuń
  48. Wygląda pysznie :)!
    Lubie Twoje wpisy, są zawsze takie...wesołe :) Bardzo przyjemnie się je czyta :-)

    OdpowiedzUsuń
  49. super kolorek ;) ma to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  50. mmm, wygląda bosko! tyle czasu próbuję się zebrać, żeby je zrobić i nie mogę... ;)

    Karola

    OdpowiedzUsuń
  51. świetny shrek! kolejne ciasto, które trafia na listę- koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. To ciasto jakoś bardzo mnie przyciąga i frapuje, mimo że nienawidzę "Delicji" - mogłabym je zrobić z innymi ciastkami z czekoladą... Kojarzy mi się z ciastem dla dzieci na kinderbal, ale może zrobię na swoje urodziny :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!