Bardziej wytrwanie+projekt TAK
Dzisiaj mało o mnie, mało o Was, a bardziej o Nas, naszym życiu codziennym.
Ostatnio natknęłam się, a raczej został podsunięty mi (przez Magdę) pewien projekt Powiedz TAK, który o dziwo nie mówił: "tak przeciwko przemocy, Tak dla walki z rakiem, czy Tak dla nowej władzy..
Nie, nie to całkiem coś innego..
A mianowicie..
Zróbmy test: Ile raz wczoraj powiedziałeś nie? Z obawy, z lenistwa, z niechęci?
Już wiesz? Nie przeraziła cię ta liczba?
Właśnie!
Czy nie chciałbyś tego zmienić, nie korci cię czasem przygoda?
Pani, która prowadzi tego bloga w bardzo jasny, miły i oczywisty sposób opisała, co i jak. Przecież mówiąc jedno "TAK" czasem możemy zmienić swoje życie na lepsze:)
I nie chodzi tutaj by mówić "TAK", kiedy ktoś zapyta: chcesz kawę.. nie:) Chodzi o to, gdy jesteś typem domownika, a masz propozycję wyjścia-powiedz TAK, może będzie to impreza, którą zapamiętasz na zawsze?
Albo gdy dostaniesz propozycję: Jedziesz z nami na majówkę, a dobrze wiesz, że masz predyspozycję materialne, tylko brakuje ci chęci-powiedz TAK.
Więc podejmij ze mną i innymi wyzwanie:
Powiedz TAK dla kwietnia, dla tego projektu! Spróbuj, a zobaczysz jak wiele może zmienić się w twym życiu!
Czy jesteś gotowy?
To do dzieła! Mam nadzieje, że przyłączy się wielu, bo życie mamy jedno, a TAK niewyczerpane.. :)
Tutaj link do starszej edycji, dokładnie opisane.
A dzisiaj przedstawiam mało słodkie (ale jednak!) danie obiadowe, bo po świętach nie każdy ma ochotę patrzeć tylko na nowe ciastka, ciasteczka czy coś takiego..
No cóż porwałyśmy się z mamą na to pierwszy raz i... w ogóle nie żałujemy! Połączenie mięsa i owoców, to bardzo dobrze komponujący się duet! Na prawdę nie sądziłam, że może to być, aż tak dobre:)
Ale wcale trudno się tego nie robi, wręcz przeciwnie: kotlet zawijany z szybką i serem ciężek upiec niż to!
Nie wiem, co więcej pisać mogę, zachęcam z całego serca do wypróbowania!
U mnie podane było z brokułami oraz ziemniakami. jednak gotowego dani na talerzy nie pokazuję.
Schab ze śliwką
Składniki:-schab
-ok. 300g suszonych śliwek
-przyprawy
-woda/olej/sos sojowy
-szczypta cukru
Wykonanie:
Schab bierzemy i nacieramy przyprawami, u mnie: pieprz ziołowy, wegeta, cumbrzyca, przyprawa staropolska, majeranek, pieprz cytrynowy oraz cukrem.
Można polać go łyżką,dwoma oleju lub wodą, albo sosem sojowym.
Wkładamy na noc do lodówki, przykryte, żeby nie wydzielało zapachu.
Przed pieczeniem chwytamy schab o robimy dziurę (lub dwie jak u mnie) na wylot, lekko ją rozszerzając nożem.
Wpychamy śliwki do samego spodu, jeśli nie dostajemy możemy potem z drugiej strony dołożyć.
Gotowy schab kładziemy na patelni, podlewamy wodą i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 40minut. Nie należy go przewracać, obrać, ani nic. Jedynie podlewać wodą, jeśli wyparuje.
Można upiec go również w piekarniku (w rękawie) w temp 180stopni przed 30minut.
P.S. Zostałam nominowana do Liebster Blog przez Cookie, dziękuję bardzo! :)
1. Co przyniósł Ci zajączek? :D
Niestety/stety nie ma u mnie tradycji podarunków na Wielkanoc, więc nic.
2. Najlepsze śniadanie to?
To nie jedzone samotnie:)
3. Co Cię uszczęśliwia?
Miłe słowo, pomoc udzielona komuś, znajomi/rodzina i zwierzaki :) Nie licząc pichcenia w kuchni;D I uciecha z prezentu, który zrobiłam, ot co!
4. Wakacje nad morzem czy w górach?
Morzeeeeeee<3
5. Znak zodiaku?
Bliźniak.
6. Ranny ptaszek czy nocny marek?
Zdecydowanie zbyt ranny ptaszek.. ;)
7. Jesteś od czegoś uzależniona?
Hmm.. Możliwe, że poznawania nowości na rynku gastronomicznym.. ;D i zagranicznych słodyczy!
8. Cecha, którą cenisz u ludzi?
Wszystkie, które czynią ich dobrymi:)
9. Bez czego nie ruszasz się z domu?
Telefon.
10. Ostatnio obejrzany film w kinie?
Ups.. Nie pamiętam.. :( Zbyt dawno to było..
Nominuję wszystkich, którzy jeszcze ani razu nie zostali nominowani! :)
Pytania te same.
33 komentarze
wygląda smakowicie :D u mnie też nigdy się nie robi mięsa z owocami, ale chyba to zmienię:P
OdpowiedzUsuńuwielbim schab ze śliwką :) szczególnie jak zrobi moja mamcia :P
OdpowiedzUsuńSchabik w tej formie luubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię schab ze śliwką :) Jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie owoców i mięsa:) Twój schab wygląda tak apetycznie że się ma ochotę jak najszybciej wyciągnąć rękę i go skosztować:) Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się akcja 'na tak'. Pozytywna:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że prawie wszystkie jesteśmy uzależnione od telefonu:p
A schab ze śliwką? Smak mi znany, smak smakujący!
ja od zawsze uwielbiam polaczenie miesa z owocami, schab wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńfana ta akcja na tak :)
OdpowiedzUsuńa schab wygląda fantastycznie, w święta jadłam :)
Świetny projekt i fajny obiadek. :)
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo smakowicie, ale ja już na mięso patrzeć nie mogę :D
OdpowiedzUsuńTen schab podbił serce mojej mamy i było "Robimy!" :D
OdpowiedzUsuńTa akcja to bardzo fajna inicjatywa!
OdpowiedzUsuńA co do schabu ze śliwkami - raz w życiu miałam okazję takiego spróbować i był przepyszny. Ostatnio natomiast jestem na etapie ciągłego jedzenia żurawiny, więc wszelkie mięska robię właśnie z nią :) Fajnie, że przypomniałaś propozycje ze śliwką, w weekend upiekę :)
Dziękuję za odpowiedzi :*
OdpowiedzUsuńFajna akcja :) U mnie nie przepadają za mięsem z owocami, ale może taki schab byłby nowością, którą by polubili :D
podoba mi się ten projekt, muszę się poważnie zastanowić, czy też nie wcielić go w życie^^
OdpowiedzUsuńa mnie taki schab kojarzy się ze świętami, bo w moim domu bardzo często się robiło schab w sosie śliwkowym i po świętach byłam nim przejedzona do granic możliwości, bo był tak pyszny, że nie dało się poprzestać na jednej porcji:D
Jedynie pieczony mojej mamy, pyszny:D
OdpowiedzUsuńta akcja TAK jest idealna dla mnie !! Ostatnio nic ,ale to nic mi się nie chce :( Wyjazd na majówke ,a gdzie tam -jak sie spojrzy za okno odechciewa sie cokolwiek robić planować i myśleć o słonecznym (??) Maju :( Sama chętnie zorganizowałabym taką u siebie i zobaczyła czy są chetnie na powiedzenie TAK ! :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze ,że nie wiem czy ryż nie będzie tłusty ,ale czytałam to w książce o diecie i zdrowej żywności także myślę ,że nie powinien ;)
UsuńJaki piękny schab! Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńU mnie też był taki schab :) Co do projektu to też chciałabym być bardziej na tak w tym miesiącu :D
OdpowiedzUsuńja mówię tak Twojemu schabowi :)
OdpowiedzUsuńoo zjadłabym l;D
OdpowiedzUsuńTen projekt to świetna motywacja, chyba dla wszystkich, patrząc na to co się dzieje ostatnio z pogodą.. ;) a schabik.. no cóż, ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńTak, podoba mi się akcja, prawie tak bardzo jak schab:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam schab ze śliwką:) u mnie w rodzinie to tradycja na święta... pamiętam jak jednego roku moja ciocia, która została wyznaczona do przygotowania tego dania była strasznie zapracowana i nie miała czasu na przygotowanie, więc poprosiła swojego męża o nadziewanie schabu, tak aby gotowy już schab upiec wieczorem. Biedny wujek nie wiedział jak się do tego zabrać, a chciał to zrobić porządnie, więc pojechał do sklepu po nowe wiertło, wygotował je i dziurę w mięsku zrobił wiertarką... mężczyzna w kuchni:) jest to nasza rodzinna anegdota już:)
OdpowiedzUsuńprojekt jest wspaniały:) chociaż ja to chyba mam problem w drugą stronę, u mnie wszystko jest na tak:):):)
może się skuszę na twoją nominację nawet...:)
Gdy miałam praktyki w szkole średniej w różnych restauracjach (kończyłam technikum gastronomiczne, robiliśmy różnego rodzaju schaby faszerowane, były pyszne. Niestety ja nigdy w domu nie robiłam najpierw rodzicom to nie podchodziło, a teraz mężowi.
OdpowiedzUsuńAle były pyszne. Na sam widok takiego smaku ślinka leci. Wszystko bym dała aby jeszcze raz skosztować taki schab:)
"Tak" dla schabu ze śliwką i "tak" dla projektu....tak, tak, tak, tak...
OdpowiedzUsuńsama skorupka już wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSchabik jest rewelacyjny - robię podobny - pychotka :)
OdpowiedzUsuńSchabik ze śliwką to jest coś co uwielbiam!! na samą myśl jak widzę Twój mam smaka! ale jutro sobota wolny dzień od pracy będę coś dłubać przy maszynie w schabik w piekarniku :D
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
ja podobnie robié karkówké,schab tez chyba wypróbuje bo wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńszukam czegoś staropolskiego... pomóż please, jak coś znajdziesz u siebie w przepisach to wyślij mi link na blog lub maila :) będę Ci wdzięczna :* a schab ze śliwką jest jak najbardziej staropolski! Damy radę :)
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!