Ciasto balowe

Autorka: 1/28/2013

Hah! Ale mi się wpasowało-w sam raz do karnawału:) podobno już jest, a ja go nawet nie czuje:(
Zawsze i tak czekam na Tłusty Czwartek, który ktoś zniszczył mi go w tamtym roku, jak małemu dziecku Święto Mikołaja:P ale o tym może kiedy indziej?

Bardzo dziękuję za wczorajszy odzew! Na prawde zostałam mile zaskoczona, że tak wiele osób odezwało się na mój apel:)
Tak na marginesie mam nadzieje, że to będzie super zabawa (poznam w końcu Was na żywo;D), a poza tym od zawsze było moim marzeniem poznanie "tego" od kuchni, a Waszym?

A wracając do ciasta, otóż przedstawiam dziś balowe ciacho:)
Czemu taka nazwa? Mnie się nie pytajcie, wysyłam do koleżanki Żanety, która mi je podała:) Zaprzeczam jednak wszem i wobec, że bąbelków to on nie ma;)
Uwielbiam cista z krakersami/herbatnikami, a więc i to ciacho zdobywa me serce:) Choć osobiście przyznam, że w cieście preferuje cienkie biszkopty, więc u mnie grubej warstwy nie znajdziecie..
Jakoś biszkopt sam w sobie (bez dodatków) lubię, ale w ciastach wydaje mi się, że tak jakoś "mięknie", "gąbczasty" się robi i tyle.. pogadane.. 


No więc zapraszam, może ktoś się skusi?;) A ja lecę na swój 1szy egzamin: Kliniczny Zarys Chorób-to nie wróży nic dobrego, bo  odkąd się tego uczę, to mam chyba każdą możliwą chorobę;D

Ciasto Balowe



Składniki:

Budyń:
-2,5 szklanki mleka
-0.5 kostki cukru
-3-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-0,5 kostki masła
Biszkopt:
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przybranie:
-0,5 litra kremówki
-2 łyżki cukru pudru (dałam ok.5)
-2 opakowania śmietanki ''Fix'' (nie dodaję, wolę naturalną, albo ciut żelatyny)
-1 gorzka czekolada
Dodatkowo:
-1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, bądź gotowa masa toffi
-2-3 opakowania herbatników (w przepisie były krakersy)

Wykonanie:

Mleko skondensowane gotować około 2godzin, całkowicie zanurzone w wodzie.
Zagotować 1,5 szklanki mleka razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić żółtka i mąkę.
Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego rozpuszczoną masę jajeczną i gotujemy jak budyń. Studzimy.
W tym czasie robimy biszkopt: ucieramy żółtka z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno i do nich wmieszamy delikatnie masę jajeczną, a potem mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczmy w temperaturze około 180stopni, przez około 20minut.
Ucieramy masło na gładką masę, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednej łyżce budyniu.
Na przestudzone ciasto wykładamy budyń, na niej układamy herbatniki.
Na herbatniki wylewamy przestudzony karmel, na to ponownie herbatniki. Dajemy do lodówki by stężało.
W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietankę ''Fix'' wymieszaną z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą, wcześniej przygotowaną lub na bieżąco :).



Smacznego!

Podobne posty

30 komentarze

  1. (przepis na smoothie podałam już we wpisie :)) )

    łaaa, to ciasto jest obłędne! chyba się wproszę na kawałek :D
    powodzenia na egzaminie! trzymam kciuki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś to było jedno z moich ulubionych ciast, dziś trochę zapomniane... muszę je zrobić ponownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada bardzo smacznie, jak u mamy :) powodzenia na egzaminie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Powodzenia ! Ja zaczynam jutro :( Moja pierwsza sesja...
    Mogłabym się dowiedzieć co studiujesz , zawsze chciałam robić coś z medycyną ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda, porywam kawałek do nauki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Dość pracochłonne, ale efekt powala :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda i brzmi jak lubione ciacho mojej mamy ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa mi się podoba.. a ciasto jeszcze bardziej! Bezczelnie się wproszę na kawałek :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty zawsze musisz mi narobić smaku jakąś słodkości :) Ja właśnie pizze robię a tu złapałem ochotę na Twoje słodkości :)
    Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda! Oh żałuję ciągle że nie jestem z Krk bo chętnie wybrałabym się z Wami na te warsztaty :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasto.
    Niestety ja się muszę zadowolić moją babka z truskawkami, właśnie jest w piekarniku. Miałam iść na lody, ale deszcz pada.

    OdpowiedzUsuń
  12. mam ten przepis od jakiegos czasu, ale jeszcze nie robilam. Piekne Ci wyszlo ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna nazwa i ciekawe ciasto..
    Mam nadzieję, że dobrze poszło na egzaminie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Po tym ciachu to koniecznie trzeba na bal się wybrać żeby kalorie spalić. :D W przepisie jest pół kostki cukru czy to pomyłka i chodzi o pół szklanki?
    Mam nadzieję, że egzamin gładko został zdany! :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zabalowałabym z talerzem takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. no takie ciasta to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uzyłabym krakersów zamiast herbatników, bo cholernie lubię słodko-słone połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam budyń w ciastach :) nawet bardziej niż bitą śmietanę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. super to ciacho! lubię takie przekładane przeróżnymi 'maziami' :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow! Zabalowałabym chętnie z takim ciachem! I nawet bąbelki nie byłyby mi już potrzebne :D

    OdpowiedzUsuń
  21. protest przeciwko gofrom? :D jak tak mooożna! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziwna sprawa! nie wiedzą, co tracą :((

      Usuń
    2. zrób zapasy i z nikim się nie dziel, haha :D jeszcze będą żałować, że nie chcieli Cię dopuścić do kuchni i do gofrownicy :D haha :D

      Usuń
  22. Ale fajna nazwa :) jestem łakomczuchem,więc mogłabym jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  23. jak pięknie wygląda:) już je jem oczyma:)

    OdpowiedzUsuń
  24. jak to ciasto pysznie wygląda :) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

    I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform
    like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely overwhelmed .. Any suggestions? Thanks!

    Also visit my blog post ... 5 Hour Energy Crash

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!