Hah! Ale mi się wpasowało-w sam raz do karnawału:) podobno już jest, a ja go nawet nie czuje:(
Zawsze i tak czekam na Tłusty Czwartek, który ktoś zniszczył mi go w tamtym roku, jak małemu dziecku Święto Mikołaja:P ale o tym może kiedy indziej?
Bardzo dziękuję za wczorajszy odzew! Na prawde zostałam mile zaskoczona, że tak wiele osób odezwało się na mój apel:)
Tak na marginesie mam nadzieje, że to będzie super zabawa (poznam w końcu Was na żywo;D), a poza tym od zawsze było moim marzeniem poznanie "tego" od kuchni, a Waszym?
A wracając do ciasta, otóż przedstawiam dziś balowe ciacho:)
Czemu taka nazwa? Mnie się nie pytajcie, wysyłam do koleżanki Żanety, która mi je podała:) Zaprzeczam jednak wszem i wobec, że bąbelków to on nie ma;)
Uwielbiam cista z krakersami/herbatnikami, a więc i to ciacho zdobywa me serce:) Choć osobiście przyznam, że w cieście preferuje cienkie biszkopty, więc u mnie grubej warstwy nie znajdziecie..
Jakoś biszkopt sam w sobie (bez dodatków) lubię, ale w ciastach wydaje mi się, że tak jakoś "mięknie", "gąbczasty" się robi i tyle.. pogadane..
No więc zapraszam, może ktoś się skusi?;) A ja lecę na swój 1szy egzamin: Kliniczny Zarys Chorób-to nie wróży nic dobrego, bo odkąd się tego uczę, to mam chyba każdą możliwą chorobę;D
Ciasto Balowe
Składniki:
Budyń:
-2,5 szklanki
mleka
-0.5 kostki
cukru
-3-4 żółtka
-3/4 szklanki
mąki
-0,5 kostki
masła
Biszkopt:
-4 jajka
-4 łyżki
cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Przybranie:
-0,5 litra
kremówki
-2 łyżki
cukru pudru (dałam ok.5)
-2 opakowania
śmietanki ''Fix'' (nie dodaję, wolę naturalną, albo ciut żelatyny)
-1 gorzka
czekolada
Dodatkowo:
-1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego, bądź gotowa masa toffi
-2-3 opakowania
herbatników (w przepisie były krakersy)
Wykonanie:
Mleko
skondensowane gotować około 2godzin, całkowicie zanurzone w wodzie.
Zagotować
1,5 szklanki mleka razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić żółtka i mąkę.
Gdy mleko
zacznie wrzeć wlewamy do niego rozpuszczoną masę jajeczną i gotujemy jak budyń.
Studzimy.
W tym czasie
robimy biszkopt: ucieramy żółtka z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno i do nich
wmieszamy delikatnie masę jajeczną, a potem mąkę razem z proszkiem do
pieczenia.
Wylewamy na
wcześniej przygotowaną blachę i pieczmy w temperaturze około 180stopni, przez
około 20minut.
Ucieramy
masło na gładką masę, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednej
łyżce budyniu.
Na
przestudzone ciasto wykładamy budyń, na niej układamy herbatniki.
Na herbatniki
wylewamy przestudzony karmel, na to ponownie herbatniki. Dajemy do lodówki by
stężało.
W tym czasie
ubijamy kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietankę ''Fix''
wymieszaną z cukrem pudrem.
Ubitą śmietankę wykładamy na herbatniki. Wierzch
ciasta dekorujemy startą czekoladą, wcześniej przygotowaną lub na bieżąco :).
Smacznego!
30 komentarze
(przepis na smoothie podałam już we wpisie :)) )
OdpowiedzUsuńłaaa, to ciasto jest obłędne! chyba się wproszę na kawałek :D
powodzenia na egzaminie! trzymam kciuki :*
kiedyś to było jedno z moich ulubionych ciast, dziś trochę zapomniane... muszę je zrobić ponownie! :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie, jak u mamy :) powodzenia na egzaminie!
OdpowiedzUsuńPowodzenia ! Ja zaczynam jutro :( Moja pierwsza sesja...
OdpowiedzUsuńMogłabym się dowiedzieć co studiujesz , zawsze chciałam robić coś z medycyną ;)
Ale pysznie wygląda, porywam kawałek do nauki ;)
OdpowiedzUsuńNo no, wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Dość pracochłonne, ale efekt powala :)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi jak lubione ciacho mojej mamy ;).
OdpowiedzUsuńNazwa mi się podoba.. a ciasto jeszcze bardziej! Bezczelnie się wproszę na kawałek :>
OdpowiedzUsuńTy zawsze musisz mi narobić smaku jakąś słodkości :) Ja właśnie pizze robię a tu złapałem ochotę na Twoje słodkości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
ahhh wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! Oh żałuję ciągle że nie jestem z Krk bo chętnie wybrałabym się z Wami na te warsztaty :(
OdpowiedzUsuńSuper ciasto.
OdpowiedzUsuńNiestety ja się muszę zadowolić moją babka z truskawkami, właśnie jest w piekarniku. Miałam iść na lody, ale deszcz pada.
mam ten przepis od jakiegos czasu, ale jeszcze nie robilam. Piekne Ci wyszlo ;)
OdpowiedzUsuńPiękna nazwa i ciekawe ciasto..
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że dobrze poszło na egzaminie...
Kooocham je!<3
OdpowiedzUsuńPo tym ciachu to koniecznie trzeba na bal się wybrać żeby kalorie spalić. :D W przepisie jest pół kostki cukru czy to pomyłka i chodzi o pół szklanki?
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że egzamin gładko został zdany! :)))
Zabalowałabym z talerzem takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńno takie ciasta to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUzyłabym krakersów zamiast herbatników, bo cholernie lubię słodko-słone połączenia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyń w ciastach :) nawet bardziej niż bitą śmietanę :)
OdpowiedzUsuńsuper to ciacho! lubię takie przekładane przeróżnymi 'maziami' :)
OdpowiedzUsuńWow! Zabalowałabym chętnie z takim ciachem! I nawet bąbelki nie byłyby mi już potrzebne :D
OdpowiedzUsuńprotest przeciwko gofrom? :D jak tak mooożna! :D
OdpowiedzUsuńdziwna sprawa! nie wiedzą, co tracą :((
Usuńzrób zapasy i z nikim się nie dziel, haha :D jeszcze będą żałować, że nie chcieli Cię dopuścić do kuchni i do gofrownicy :D haha :D
UsuńAle fajna nazwa :) jestem łakomczuchem,więc mogłabym jeść i jeść :D
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda:) już je jem oczyma:)
OdpowiedzUsuńjak to ciasto pysznie wygląda :) mniam...
OdpowiedzUsuńFantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
OdpowiedzUsuńI'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
Would you propose starting with a free platform
like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely overwhelmed .. Any suggestions? Thanks!
Also visit my blog post ... 5 Hour Energy Crash
Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!