Czekoladowe ciacho z budyniem z kaszy manny, hah, ale wynalazek:)

Autorka: 12/16/2012

Szczerze? To się wkurzyłam.. Gdzie jest śnieg?! No gdzie?! Ech.. Ja wiedziałam, że tak będzie-najpierw wielkie opady, wszystko stoi, a równo tydzień przed Wigilią wielka odwilż i tym razem wszystko pływa.. A co-tradycji zadość musi być..
I jak to jest, że jestem chyba jedynym człowiekiem, który nie jadł prawdziwego piernika? Ani w rodzinie nie mam tradycji jego pieczenia, czy nawet ciasteczek-pierniczków? Hę? Dziwne..

Ale już za chwilę, już za momencik-wolne, rodzina i świętowanie :)
A teraz podrzucam przepis na ciasto, które ma tyle samo zwolenników co przeciwników :)
Jak dla mnie jest pyszne, bo takie prościutkie w wykonaniu, smaku, niczego mu nie brak.
Spróbujcie i Wy, zobaczymy, co o nim sądzicie.
Jedyne, co bardzo mnie w nim drażni to ilość masła, nie wiem jak ją zmniejszyć..
A.. jeszcze jedno mnie denerwuje: jak je nazwać?! ;)





Ciasto bez nazwy (ale to też nazwa?)






Składniki (tortownica 23cm):


Ciasto:

-1 jajko

-1,5 szklanki cukru

-0,5 kostki margaryny

-1 szklanka kefiru

-1 szklanka mąki

-1 łyżeczka sody

-2 łyżki kakao


Masa grysikowa:

-1l mleka

-3/4 szklanki grysiku (dałam cała)

-1 szklanka cukru (i to właśnie tutaj zmniejszyłabym tą ilość)

-1 opakowanie cukru waniliowego

-1 kostka masła

-świeży sok z jednej cytryny

-opcjonalnie: powidła śliwkowe


Wykonanie:

Mleko z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wsypać grysik i gotując, cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstego budyniu. Dać do ostudzenia. 
Jajko ubić z cukrem. dodać pozostałe składniki i zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem, wylać do niej gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. To jest około 25-30 minut. Wystudzić.
Masło ucierać z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, dalej miksując. Pod koniec miksowania dodać sok z 1 cytryny i chwilę jeszcze po miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzony budyń, posypać kakao lub polać polewą czekoladową.
  
Smacznego!

Podobne posty

17 komentarze

  1. Apetycznie wygląda to anonimowe ciasto ;)
    U mnie śniegu masa - zapraszam na zimowe szaleństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja!!!! Palce lizać! Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. W tydzień jescze może się pojawić jakiś śnieg ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Też sie wkurzyłam dziś rano się budzę a tu zero śniegu ! No jak tak można ! Tak się nie robi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest kasza manna, więc biorę i próbuję tego ciasta w ciemno! :D Musi być pyszne ! :))
    też u mnie nie ma już prawie śniegu :< nie podoba mi się to!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne.. wygląda tak kusząco, że to masło schodzi na daaaalszy plan ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też wkurzyło to "zniknięcie" śniegu :(...a już się cieszyłam, że w Wigilię będzie biało...ale jeszcze nie wszystko stracone i miejmy nadzieję, że do Świąt śnieg się pojawi :)!
    Apetycznie wygląda to ciasto :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak apetycznie to ciasto, i ta zieleń w tle. Już wiosna niech nadchodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze takiego, a ilość masła, no cóż, czasami trzeba cos bardziej maślanego zjeść. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :) tak, mnie też strasznie denerwuje ta obecna pogoda.. świeta bez śniegu nie mają tego klimatu! może jeszcze się coś zmieni i będzie pięknie? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Aktualnie Francja, dokładnie tereny Rhone Alpes, pięknie ale jednak ciesze sie na taki powrocik do Polski na tydzień :)
    Dziękuję bardzo Kochana! Tobie również wszystkiego dobrego, a smacznych potraw nawet nie życzę bo po postach widzę że na pewno w kuchnii nie zawiedziesz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nietypowe to ciasto, na pewno pyszne :)

    u mnie tez bez sniegu, deszcz i deszcz :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, a tu taka późna godzina!

    P.S Obserwuję,zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam budyń musi być nieziemsko smaczny:D

    OdpowiedzUsuń
  16. ależ to musiało smakować:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!