Musli/Granola-czy to nie wszytsko jedno?

Autorka: 11/15/2012

Do dzisiaj sprawia mi problem rozróżnienie tych dwóch nazw.. Wiem, wstyd, ale nic nie poradzę na to;) Tak samo, jak znak mniejszości i większości z matematyce-zawsze sprawia mi trudność, a wy nie macie takich słabych rzeczy?
No cóż, w życiu jak i w kuchni jestem trochę niedostępna, gdyż otóż to.. Ja, jak to ja muszę zawsze coś wykombinować i w niedzielę pomyślałam, że schowam siatkę do szafy i jak to się skończyło? Zmiażdżeniem mojego kciuka w (dlaczego?!) prawej ręce.. Nie wiem, czy coś mu jest tak bardzo, bardzo, bo u lekarza nie byłam (ech.. wyjdę na histeryczkę, oni zawsze tak mówią na ludzi), ale jest mniej więcej siny, boli jak nim ruszam i mam dość pokaźną ranę..;/ 
Dlatego dzisiaj oto (dla mnie) musli, albo (dla niektórych) granola;)
Wyszła pyszna (choć mogłam trzymać ją ciut krócej), z takimi dodatkami jakie bardzo lubię i nadaje się do wszystkiego: jogurtu, mleka, owsianki itp
Polecam, spróbujcie, a w 80% przypadkach zrozumiecie co to znaczy granola bez zbędnych ulepszaczy! ;)



Muesli/Granola



Składniki:

-2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
-1/2 szklanki orzechów laskowych (obranych, blanszowanych i posiekanych)
-1/2 szklanki migdałów (obranych i posiekanych)
-1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (użyłam jasnego)
-2/3 szklanki syropu klonowego (musiałam dołożyć 2 łyżki miodu, bo syrop nagle się skończył)
-garść, do dwóch rodzynek
-2 łyżki oleju
-szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) wymieszać. Wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w temperaturze 150stopni, należy mieszać co jakiś czas. Proszę uważać na muesli, gdyż strasznie szybko może się spalić, w jednej minucie myślimy chwilka, a w drugiej już trochę zbyt spieczone..;)
Wystudzić, dodać rodzynki i przełożyć do słoiczka z zamknięciem, aby nie wietrzał. Jeśli masa się sklei razem, wystarczy ją połamać, lub umieścić w woreczku i potłuc młotkiem.

 Smacznego!

Podobne posty

19 komentarze

  1. Musli to mieszanka różnych płatków, suszonych owoców, nasion top. granola to mieszanka płatków pieczonych z cukrem/miodem i tłuszczem do chrupkości :D W granoli powstaja takie fajne zlepki płatków :D Ty zrobiłaś pyszną granolę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie:D wczoraj pytałam siostrę czy woli to czy to bo akurat zamawiałam, ale to chyba bez znaczenia:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze znakiem mniejszosci i wiekszosci sprawa jest bardzo prosta: wyobraz sobie, ze to pysk pieska, otworzy go do wiekszej, czy mniejszej miski? ;))
    Co do musli i granoli to faktycznie trudniejsze. Tez sie zastanawiam zawsze, bo do tej pory myslalam, ze granola ma byc chrupiaca... ale jest tez chrupiace musli hehe Najwazniejsze, ze i jedno i drugie jest pyszne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe mają to do siebie, że są zawsze tak apetycznie przyrumienione :) (musli są sypkie, a granola posklejana, to chyba główna różnica ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. e tam nazwa, ważne że pyszne ;) marzy mi się taka domowa...

    OdpowiedzUsuń
  6. też swoją w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja akurat kupuję raczej chleb, mam taki jeden jedyny, który mi smakuje i go jem :)
    ale nie ma to jak domowy oczywiście!

    Hm, w Krakowie istnieje taka grupa "Kraków bloguje" i przez nią właśnie było organizowane to spotkanie :)
    http://www.facebook.com/groups/krakowbloguje/

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna, a domowa to już w ogóle coś wspaniałego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja umiem rózróżnić te dwie rzeczy, ale w innych nawzach za to czasem się gubię

    OdpowiedzUsuń
  10. budyń z kaszy manny? brzmi pysznie! :) podzielisz się ze mną przepisem? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna, muszę kiedyś w końcu spróbować swojej własnej, domowej granoli... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja się tak zabieram za zrobienie granoli i zabieram...jak się zbiorę to skorzystam z przepisu, ląduje w zakładkach:).

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne śniadanko :). Kiedyś robiłam taką domową - pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Great article with excellent idea! I appreciate your post. Thanks so much and let keep on sharing your stuffs keep it up.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!