Kuleczkowy zawrót głoooooowy ;)

Autorka: 11/20/2012

Doberek! Hah.. Jestem po dość ciężkim dniu i tak szczerze przyznam, że już mi się nic dziś nie chce.. I tak siedzę, słucham muzyki i mogłabym tak całą wieczność.. :) Ale dobry humor jest, mimo że strasznie boję się coraz bliższego kolokwium z (uwaga,uwaga!) TI, ale cóż, muszę to przeżyć-nie ja pierwsza, nie ja jedyna ;)
A wracając na ziemie, to oglądam zdjęcia z wakacji (ohh.. jak to było daaawno!), znalazłam przy tym mój prezent dla siostry na imieniny (na urodziny ciasta jej nie piekę, bo od razu piekłabym dla siebie, co wole zostawić innym ;D) i postanowiłam dodać zdjęcia z przepisem, a nóż ktoś skorzysta? ;)
Także zapraszam, inspirujcie się! ;)) 
Ktoś już kombinuje jak tutaj coś zrobić.. ;)





Ciasto z "Maltesers"




Składniki* (na tortownicę o średnicy 28cm, inspiracja Moje Wypieki)

Ciasto:
225g jasnego brązowego cukru
150 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
262,5ml mleka
225g masła
3łyżki napoju słodowego Horlicks (proszku)-->użyłam Malted Drink wymieszane ze słodkim kakao w proporcji 2:1
262g mąki pszennej
38 g kakao, przesianego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:
375g cukru pudru (najlepiej zredukować jego ilość)
1,5łyżeczka kakao
67,5g Horlicksa
187,5g masła, w temperaturze pokojowej (ważne)
3łyżki wrzącej wody
3 x 37 g opakowania groszków "Maltesers"


Wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.
Mleko, masło, Horlicks umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła, zdjąć z palnika. Nie wolno zagotować.
Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubić na lekką i puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek.]Do masy jajecznej wlać gorące mleko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.
Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić między nie przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej).

Krem:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder, kakao, Horlicksa, zmiksować. Pod koniec dodać wrzącą wodę i zmiksować (autorka przepisu wszystko zmiksowała w malakserze bez przesiewania cukru i kakao).
Krem podzielić na pół. Połową przełożyć czekoladowe ciasto, na to wysypać pokruszoną paczkę "Maltesers", na to drugą połowę ciasta oraz resztę kremu. Ozdobić Malteserami.
Siostra skusiła się na kawałek..
..ale widać nie tylko ona ;)

 Smacznego!

Podobne posty

26 komentarze

  1. o rety, jakie fajne okrągłe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne to ciasto, a i zaproszeni goście niczego sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej! powiedz mi co Twoja siostra robi w listopadzie na dworze! ja jestem totalny zmarźluch!:D
    ale ciasto cholernie kusi! - może ono tak ogrzało klimat ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleś mi zrobiła smaka! Muszę zrobić koniecznie dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasto! To ja też chcę kawałek! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie słodkie, a jak wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. siostra musiała być wniebowzięta! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolokwium z TI z ćwiczeń czy wykładów? ;) U nas, co jest najśmieszniejsze, nikt nie ma notatek z wykładów a exel zabija komputery co każde zajęcia ;P.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda z tymi Maltesersami! Wygląda pysznie i na pewno tak smakowało. Haha, te krasnale mnie rozwaliły ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jak marzenie! uwielbiam maltesers

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo zachęcająco :) porywam kawałek do południowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O nieeee! Takie pyszności tu pokazujesz, a ja mam ostatnio takie parcie na czekoladę :/ Jak przytyję to będzie Twoja wina ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda super :)) Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda super :) Same pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej! To wygląda przepysznie ! Też bym się skusiła na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. te krasnalki z tyłu na pierwszym zdjęciu są świetne, jak by rozmawaiły o kuleczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  18. gdy zobaczyłam go u Doroty, to bardzo mi się spodobał i zachwycił mnie tymi kuleczkami, a one są przepyszne :) Pięknie Ci wyszedł, tak pięknie jak Dorocie, siostra ma się fajnie, że robisz jej takie słodkości, ja swoją też rozpieszczam :)) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  19. o nie ten krasnal na pewno wszystko wyjadł ! a ja chciałam posmakować :(

    OdpowiedzUsuń
  20. maltesersowe wypieki sa zawsze super! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. przepyszne to ciasto i jakie pomysłowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. akurat szukam pomysłu na tort.. :>

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!