Domowy serek homogenizowany

Autorka: 11/26/2012

No to do pracy rodacy! ;) Weekend czas zakończyć i ruszyć pełną parą do pracy/szkoły/uczelni. Taki juz nasz los, że cyklicznie oczekujemy weekendu, potem boimy się, że dobiega końca i ponownie go wyczekujemy mimo że dopiero poniedziałek ;)
Ten tydzień przeleci mi bardzo szybko, mam tyle spraw do załatwienia, że pewnie się obejrzę, a będzie już kolejny i tego życzę Wam, by jak najszybciej dopadł Was weekend :)

A dzisiejszy przepis to niedosłowna kontynuacja poprzedniego-może niewielu z Was zauważyło, ale napisałam tam, że użyłam "domowego serka homogenizowanego", co nieco nie mija się z prawdą :)
Mamusia nauczyła mnie go robić, gdyż jestem strasznie jogurto/serko, kluseczko żerna-świat mięs, pieczeni, ziemniaków mógłby nie istnieć gdybym mogła jeść same kluski, pyzy, jogurty, musli itp
I dlatego chciałam podzielić się przepisem z Wami-może kiedyś skorzystacie z niego;) możecie używac go do naleśników, z musli, czy jako zwykłą przekąskę;)
Polecam serdecznie!

P.S. Na polu poranki są już naaaaaa prawdę zimne ;D




Serek homogenizowany



Składniki (składniki na oko, bo to sami decydujemy jakiej konsystencji serek ma być):

-około 600g białego sera
-1-1,5 szklanki maślanki (używam jogurtu naturalnego)
-około 0,5-1 szklanki cukru(w zależności od upodobań smakowych)
-2 opakowania cukru waniliowego
-owoce jako dodatek (np. banany, borówka amerykańska czy zwykła)*

Wykonanie:

Ser razem z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w miseczce i zmiksować blenderem (można skosztować czy nie jest zbyt mało słodki i wtedy doprawić do smaku). Dolać maślanki i dalej miksować na gładka masę. Jeśli będzie za rzadkie dodać trochę sera, jeśli za gęste trochę maślanki:)
Przed podaniem/zjedzeniem wmieszać delikatnie owoce.


*Jeśli nie chcemy by owoce z czarniały w serku przed wmieszaniem należy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Pomoże im to zachować naturalny kolor.

Smacznego!

Podobne posty

22 komentarze

  1. Ja też robię sobie takie serki na bazie twarogu ;) najlepsze z bananem i dodatkiem miodu ; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała skorzystać z przepis, uwielbiam serek homogenizowany!:) czas to i u mnie szybko leci, ale w weekend chciałabym tego czasu trochę więcej :D

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki własnoręcznie wykonany owocowy serek jest o niebo lepszy od sklepowego :) I jakiś apetyczny placuszek spod niego wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze, nie wiedzialam, ze zrobienie
    serka homogenizowanego jest takie proste! na pewno kiedys wyprobuje :)
    ja kazdego poniedzialku czekam na weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy serek musi być pyszny :) A ze świeżymi owocami to już w ogóle bajka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiedziałam, że jest domowy sposób na serek homogenizowany. Trzeba będzie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo zapisuje sobie! do tej pory widziałam tylko przepisy na jogurty naturalne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, ale fajne 'wiem co jem';) gratuluję pomysłum genialne!

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, domowy serek homo? *__* rewelacja, koniecznie muszę wypróbować *__* :)

    OdpowiedzUsuń
  10. do naleśników idealny, robię podobnie :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  11. Do pracy Rodacy, powiadasz? Trzeba było też dodać opcję - do kuchni :)
    pozdrawiam!
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  12. domowy? ale super! :)) uwielbiam takie serki homogenizowane, ale takie domowe zdecydowanie najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  13. No to do kuchni hah ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Boze ... dziekuje za przepis i przypomnienie smaku , mieszkam poza krajem od 22 lat i uns niema takiego serka . Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
  15. serek najlepiej smakuje z kostki tlustego twarogu 1 budyn ugotowac , ja daje troche mniej mleka niz pisze na opakowaniu jak budyn ostygnie miksuje twarog na gladka mazie dodaje budyn cukier i cukier wanilinowy do smaku , serek ten najlepiej komponuje sie z zimnymi nalesnikami.

    OdpowiedzUsuń
  16. nie dla cukru wanilinowego....wyszło strasznie gorzkie jak go dosypałam. Chyba trzeba zainwestować w samą wanilię.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie przed chwilą zrobiłem owy przepis i wyszło super. Dodałem 3/4 szklanki cukru i 1 duże opakowanie cukru waniliowego (30g) zamiast 2 małych i wyszło naprawde słodko (tak jak w opisie wg upodobań).
    Podliczając koszt aktualnych produktów jest to cena 10zł +/-, a na serio po dodaniu jogurtu do twarogu wychodzi duża porcja na większą miske i cała rodzina wie przynajmniej co je.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Miło mi słyszeć, że przepisy wychodzą i smakują :)
      I fakt jest to dość ekonomiczna wersja, a równie pyszna jak sklepowa ;)
      No choć bez większości sztucznych ulepszaczy ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. WITAM,
    przepis jest wspaniały!!!
    Jak długo taki serek można przechowywać w lodówce?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) myślę, że spokojnie 3 dni:)

      Usuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!