Ciasto kruche z bakaliami, któż go nie lubi? ;)

Autorka: 11/06/2012

I już po pierwszym, ciężkim dniu tygodnia.. A dziś mamy już wtorek i z górki, prawda? :)
Wiem, że wielu miało ciężko przestawić się z trybu "wolne" na tryb "szkoła/praca", ale przecież nie robimy tego pierwszy i nie ostatni raz.
Też wyczekuję już Świąt Bożego Narodzenia z niecierpliwością ;D Może uda mi się je spędzić w tym roku w całkiem innej scenerii niż zazwyczaj, przez co czas dla mnie jeszcze bardziej się wydłuża.. Też tak macie, że jak na coś baaaardzo czekacie to czas niemiłosiernie się dłuży? Ech.. Przeciwności losu.. ;)



A dziś prezentuję przepis skradziony od sąsiadki, ciasto było dobre, aczkolwiek górna "polewa"-coś mi w niej brakowało.. Ale następnym razem (a na pewno zrobię go raz jeszcze) postaram się trochę ją zmodyfikować :) Jak dla mojej rodzinki wypiek siadł w kubki smakowe 100%, także widocznie to tylko moja zachcianka.. ;)
Zachęcam do wypróbowania!


Kruche ciasto z bakaliami

Składniki:

Ciasto:
-300g mąki krupczatki
-200g masła
-100g cukru pudru
-3 gotowane żółtka
-skórka starta z cytryny
Polewa:
-2 jajka
-1 zółtko
-100g cukru pudru
-100g masła, roztopionego
-30g bułki tartej
-sok z 0,5 cytryny
-100g zmielonych migdałów
Dodatkowo:
-marmolada, tudzież powidła śliwkowe
-ok. 0,5kg bakalii (zużyłam mniej), polecam mieszankę studencką, albo możecie skomponować sami

Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść w jednolite ciasto. Wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w tem 170stopni około 20minut, do uzyskania złotego koloru.
Jeszcze ciepłe (ale nie gorące!) ciasto smarujemy marmoladą, na to wysypujemy bakalie.
Polewa:
Jajka wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę.
Do roztopionego masła dodać jajka z cukrem, sok z cytryny i postawić na gazie. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodać pozostałe składniki i zagotować, ale masa musi być jednolita.
Gorące wylać na ciasto z bakaliami i zapiekać 0-15 minut w temp. 120stopni.





Smacznego!



Podobne posty

18 komentarze

  1. Przyznam szczerze, ze chyba nie jadłam nigdy takiego ciasta .. :D Ale uwielbiam kruche, to samo z bakaliami! Wiec podoba mi się ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto byłoby rajem dla mojej Mamy :D chyba będę musiała zrobić!

    taaak, zawsze tak jest jak sie na coś czeka to sie dłuży.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego nawet nie widziałam ;) z bakaliami kojarzy mi sie tylko keks

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada tak pieknie, domowo, az chce sie siasc z herbatka i jesc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaak niestety, dajcie mi święta!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego cista jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, to ciacho wygląda zabójczo ;) a przepis na pieczoną owsiankę mój to taki: gotuję 2 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki otrąb pszennych w wodzie z miodem na gęsto. Dodaję garść pokrojonych orzechów, 2 duże łyżki musu jabłkowego i miodu do smaku. Kładę do formy i zapiekam 30 minut w 180 stopńiach. Jeszcze ciepłą smaruję philadelphią milką i masłem orzechowym, zajadam z jogurtem naturalnym z miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. oooo kruche :) jedno z ulubionych ciast :) Natalia

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile bakalii! To ciasto musi pysznie smakować :)!
    Też nie mogę się doczekać Świąt...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciacho. Zapiszę do wypróbowania w okresie świątecznym. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też tak mam z czekaniem. Ale jak już to coś nadejdzie, to później mi jakoś tak pusto.. w sumie chyba lubię czekać ;)
    A takie ciacho to chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smacznie ! Aż mam ochotę sobie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smacznie,aż mam ochotę upiec.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobnie jak większość nie spotkałam się z tym ciastem, a wygląda bardzo zachęcająco. Jak mnie najdzie na nie, to chętnie bym wypróbowała przepis ;) Ostatnie zdjęcie mi się podoba, choć mogło by być troszkę jaśniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm... Uwielbiam wszystko, co zawiera w sobie bakalie! muszę kiedyś wypróbować tego przepisu!

    fashin-bacteria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. vigorelle is a female climax enhancer and Poulos began as
    a trader, not Different many of us. It helps you
    physical structure get are looseness of the bowels, nausea,
    head ache, chest fondness and indigestion.

    my blog post :: website

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna za każdą opinię i sugestię! Smacznego!